Фермата на Бенито във Винялес Куба

Повечето от туристите ми разправяха истории как кубинските пури се правят на бедрата на девствени кубинки. Е, с тази статия смятам да развенчая този мит. Първо, девствени жени в Куба вече няма. 🙂 

А сега – сериозно! Кубинските пури минават повече от 300 ръчни манипулации. Торседорите /така в Куба се наричат хората, изработващи пури/ са по-често мъже и изглеждат и то около или над средна възраст. За да бъда честен, и жени участват в правенето на пури, но те също са по-възрастни от представата на  българина за млада дама.

Фермата на Бенито Винялес Куба

Фермата на Бенито във Винялес, Куба

В една фабрика за пури жената заради естествения си нюх и сръчност най-често сортира листата от тютюн по марки, а тези – с повече опит, свиват и пури. Да направиш качествена пура, е истински триумф предвид трудностите, ниските заплати, честите урагани, големите кражби и скъпия бензин. Всичко започва от добрата реколта, а за да я създадеш, трябва да се ожениш за нея, както казва един уважаващ себе си “гуахиро” в превод “земеделец, фермер”. Листата на тютюна в долината Вуелта Абахо в близост до Винялес достигат 30-40 сантиметра дължина и са изключително ароматни и меки.
Но преди да израснат толкова големи, първо, през септември малките семенца се слагат в специални разсадници, най-често в близост до река заради влагата. След 45 дни, когато растението достигне 10-15 сантиметра, се премества на полето и от там започва нова грижа, докато растението достигне метър и малко. Характерните за областта сух климат и глинеста почва благоприятстват за това – растението да пуска по-дълбоки корени и така големите тютюневи листа да са най-ароматните в света. Ето защо всички фабрики в съседните страни като Доминикана, Никарагуа, които се опитват да създадат подобен тютюн, удрят на камък. Трябва да си внесат климат и почва, за да успеят. Въпреки че да изнесеш семе на най-добрия сорт тютюн, е лесно, тъй като е толкова дребно, че можеш да го скриеш навсякъде – нещо като с нашите куртовоконарски домати – само в Куртово Конаре виреят.

Но да се върнем на темата! Моят приятел Бенито е един корав мустакат кубинец, който въпреки всичко създава  прекрасна ферма от близо 30 хектара, където със семейството му отглеждат юка, царевица, манго, кафе, какао, маниюка и най-важната за тяхната фамилия култура – тютюн. Бенито е длъжен да продава на фиксирани изкупни цени деветдесет процента от продукцията си на държавната “Таба Куба” /аналог на нашия “Булгар табак”/. С останалите двадесет процента Бенито прави домашни пури, които може да опитате в комбинация с агуардиенте /бял ром/и кафе. Посещавайки фермата му, ще се запознаете с това – как се прави кубинска пура, как живеят местните земеделци и ще се насладите на стопанството му. Кафе, какао, мамей и зайци, петли, които се отглеждат за бой със залагания, и други. А самият Бенито е като старата реклама на каубоя с цигарите, само че реален – мускулест и мустакат, винаги със сомбреро, пазещо го от силното тропическо слънце и облечен с широка усмивка за туристите, които водя тук.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА КУБИНСКИТЕ ПУРИ ТУК.