Фермата на Бенито Винялес Куба

Повечето от туристите ми са разправяли истории как кубинските пури се правят на бедрата на девствени кубинки. Е, с тази статия смятам да разваля този мит. Първо, девствени жени в Куба вече няма 🙂 Това почти като шега.

Кубинските пури минават повече от 300 ръчни манипулации. Торседорите /така в Куба се наричат хората правещи пури/ са по-често мъже и често изглеждат с 20 години по-възрастни от представите на българина за девственици. За да бъда честен жените също участват в правенето на пури, но те също са по-възрастни от представата на  българина за млада мома.

Фермата на Бенито Винялес Куба

Фермата на Бенито Винялес Куба

В една фабрика за пури жената заради естествения си нюх и сръчност най-често сортира листата от тютюн по марки, а тези с повече опит свиват и пури. Да направиш качествена пура е истински триумф над трудностите, ниските заплати, честите урагани, големите кражби и скъпия бензин. Всичко започва от една добра реколта. А за да я създадеш добра  трябва да се ожениш за нея както казва един уважаващ себе си „гуахиро“ в превод „земеделец, фермер“. Листата на тютюна в долината Вуелта Абахо в близост до Винялес достигат 30-40 сантиметра дължина и са изключително ароматни и меки.
Но преди да израснат толкова големи, първо през месец септември малките семенца се слагат в специални разсадници, най-често в близост до река заради влагата. След 45 дни, когато растението достигне 10-15 сантиметра, се премества на полето и от там започва новата грижа докато растението достигне метър и малко. Характерния за областта, сух климат и глинеста почва, благоприятстват за това растението да пуска по-дълбоки корени и така големите тютюневи листа да са най-ароматните в света. Ето защо всички фабрики в съседните страни като Доминикана, Никарагуа, които се опитват да създадат подобен тютюн, удрят на камък. Трябва да си внесат климат и почва да успеят. Въпреки че да изнесеш семе на най-добрия сорт тютюн е лесно тъй като е толкова дребно, че можеш да го скриеш навсякъде.Нещо като с нашите куртово конарски домати. Само в Куртово Конаре виреят.

Но да се върнем на темата, моят приятел Бенито е един корав мустакат кубинец, който въпреки всичко създава  прекрасна ферма от близо 30 хектара, където със семейството му  гледат юка, царевица, манго, кафе, какао, маниюка и най-важната за тяхната фамилия култура тютюн. Бенито е длъжен да продава на фиксирани изкупни цени деветдесет процента от продукцията си на държавната Таба Куба /аналог на нашия Булгар табак/. А с останалите двадесет процента,  🙂  Бенито прави домашни пури, които може да опитате в комбинация с агуардиенте /бял ром/и кафе. Посещавайки фермата му, ще се запознаете с това как се  прави кубинска пура,  как живеят местните земеделци и ще се насладите на стопанството му. Кафе, какао, мамей и зайци, петли които се отглеждат за бой със залагания и други. А самият Бенито е като старата реклама на каубоя с цигарите. Само че реален. Мускулест и мустакат, винаги със сомбреро, пазещо го от силното тропическо слънце и облечен с широка усмивка за туристите които водя тук.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА КУБИНСКИТЕ ПУРИ ТУК.