Maria la Gorda /превод  Дебелата Мария/ е мястото с едно от  най-добрите условия за дълбоководни гмуркания и сноркелинг в Куба

  Най-западната точка е нос Сан Антонио ( Cabo San Antonio) която е и най-западна такава на Куба . Според Международната хидрографска организация нос Сан Антонио отделя Карибско море на юг и Мексиканския залив на север. Достъпа до това място е чрез лош полуасфалтов път от град Пиняр дел Рио. Когато за пръв път пристигнах тук, разбрах че си е струвало нервите да мина през дупките и пропадналия път на места. Игуани, пуст плаж и коралови рифове започващи само няколко метра от плажа. Аква обувките са почти задължителни за почитателите на сноркелинга и не само.

Какво да правите тук:

  • Ако се гмуркате тук може да видите останки от корабокрушения, коралови градини, морски каньони и естествени тунелчета на почти всеки преплуван метър както и уникални подводни рифове като Yemayá и пещерата Maria’s Hall. Ако посетите местността през късните летни месеци (август-септември), може да срещнете китови акули, но по всяко време на годината на пътя ви ще се изпречат баракуди, змиорки, омари, скаларии, костенурки и още безброй други морски обитатели. Повече за риболова в Куба тук
  • Друга причина да посетите Мария Ла Горда е обширната плажна ивица от над 1000 кв. км., която е една от шестте биосферни резервата в Куба под защитата на ЮНЕСКО. Местността е богата на много диви пейзажи,  където може да видите десетки птици, раци, водни костенурки и влечуги.
  • Можете да спите в Villa Maria la Gorda която разполага с информационен център за достъп до повече от 50 пункта за гмуркане с дълбочина до 35 м., където гмуркачите могат да наблюдават големи коралови формации, костенурки, водорасли, скатове, зелена мурена, рибата „стъклено око“ и още безброй представители на карибската морска фауна. Прочетете повече за риболова тук.

Коя е Дебелата Мария, кръстницата на това място? Според местните легенди на кубинци след седмия ром Дебелата Мери ( именувана на последната принцеса на Кеймбридж) била пълничка жена, преселила се тук. Тя търгувала с храна и суровини сс пиратите и корсарите минаващи от тук. Предоставяла и други пикантни услуги 🙂 Но няма живи свидетели да докажат дали това е така.

Друго популярно място в Куба за гмуркане се намира в архипелага ” Градините на Царицата”. Прочетете повече за това място тук.