Варадеро

Варадеро

Варадеро е най-големият национален морски курорт в страната, разположен на 42 км от Матанзас и на 140 км от Хавана.Полуостровът е широк само километър и половина в най-широката си част и практически е отделен от Куба. Разпрострял се по полуостров Икасос като северната му страна /по която са построени повечето хотелски вериги/ е със ситен пясък а другата е предимно мочурлива и скалиста. Дългата коса на полуостров Икасос загражда от север залива на Карденас като прави този град удобно пристанище с корабостроителен завод и експорт на  захар.

Преди революцията Варадеро е посещаван от американци и местната аристокрация, а сега от канадци, европейци, хаванци и емигранти кубинци от Маями и Флорида.

Варадеро е Българският Слънчев Бряг в Куба. Макар и малко позападнал от балканския му брат.

В североизточната част на полуострова са се съхранили девствени гори и плажове. Двадесет километра пясъчна ивица и синьо тюркоазено синьо море. Тук е обособен екологичния резерват Вараикакос. Ако искате може да посетите и делфинариум или да отидете с яхта до близкия Кайо Бланко.

Варадеро отдавна не е Куба. Най-интересното място тук е къщата на Дюпон. Имението на Дюпон, национализирано след революцията се извисява до голф игрище с 9 дупки.

Тук е най-скъпото място в карибската държава, а ако сте дошли да почивате имате далеч по-добър избор според мен. Но самия курорт отдавна не го включвам в моите екскурзии, по-скоро само с еднодневни турове заради близостта му с Хавана и магистралата от там. В края на Варадеро след 2015 година бе изградено модерно пристанище, шопинг зона и пет звездни хотели.

 

Поръчайте си пътешествие до Куба

One Comment