Хранителните привички се различават драстично в Ориентал/ Източна Куба/ и Западна Куба/Оксидентал/. Около Хавана -Куба -Оксидентал, преобладават тестените изделия, картофите, доматите, традиционните ориз и фасул и пилешко -criolla,  раци,свинско и естествено банани.

Ако обичате пици  в Хавана няма да умрете от глад.  Познавам десетки места в столицата където може да си купите пици за около 20-30 бг стотинки.

Има и ресторанчета за местните. За 1 долар ви сервират огромна порция пилешко , ориз и картофи. Минусът е тук че се чака, понякога и над 30 минути както и разбира се хигиената.

Иначе ресторанти за туристите има  много, вечерята ви излиза средно от 10 до 17 долара.  Но след повече обикаляне намерих прекрасен такъв с вкусна кухня близо до Капитолио, където ще хапнете за около 8-10 долара, при това няма да можете да изядете всичко.  Минусът е само че трябва да изчакате за място в ресторанта.
В Ориенталът има изобилие от плодове и риба.
В по-малките градове /това няма да го видите в Хавана / има доста интересни магазинчета, в които се продават мръвки, предимно свинско.  И за не ти е скучно, се предлагат и банани /platanos за готвене/
Има огромна разликав цените между провинцията и столицата. В Хавана плащаш предимно в кубински кукове /долари/ а извън нея с националната им валута /кубински песос/.
Така веднъж в Олгин влезнах в една сладкарница и си поръчах две топки сладолед, една гасиоса /газирано/ и сладкиш. cuba-bgspace2Колко ли ми струваше? Около 55 български стотинки. Подобни са цените във всички малко градове, особено в Ориенте.
В Хавана това е около 3-4 US долара. Столичани много страдат от тези разлики, защото не получават много повече от провинцията.

Ето на каквa закуска се радвах всяка сутрин при моите любезни домакини в Сантяго де Куба.

Закуска в Сантияго де Куба

Не пропускайте да пийнете по едно свежо гуарапо, което е прясно изстискан сок от захарна тръстика, основната компонента на кубинския ром, когато ферментира. 1 песо кубано в провинцията което се равнява на 10 стотинки.


guarapo
Естествено е и да опитате от пурите, които се предлагат навсякъде, особено по улиците на стара Хавана . Има 99 % риск да си купите боклуци вместо първокласни пури.  Доста хора се са се оплаквали от палмови листа, завити в пурите. За това е много важно да познавате човека, който ги прави. Аз имам късмета да познавам такъв човек, който свива пури от 40 години.Всичко което купих от него,  бе проверено от опитни пушачи и бе прието изключително добре. Все пак официалната цена на същите е в пъти повече. Ако сте решили да изнасяте пури, можете да вземете не повече от 50 броя или две кутии. В кутия са по 25 пури.Елате в Куба с мен за да видите как се правят пурите 🙂

ПРОЧЕТЕТЕ ЗА ФЕРМАТА ЗА ТЮТЮН НА БЕНИТО ВЪВ ВИНЯЛЕС ТУК