Хранителните привички се различават драстично в Ориентал /Източна Куба/ и Оксидентал /Западна Куба. Около Хавана  – Куба-Оксидентал, преобладават тестените изделия, картофите, доматите, традиционните ориз, фасул и пилешко (criolla), раци, свинско и естествено, банани.

Ако обичате пици, в Хавана е Вашето място.  Познавам десетки места в столицата, където може да си купите пици за около 0,20 – 0,30 лв.

Има и ресторанчета за местните. За 1 долар яе получите огромна порция пилешко, ориз и картофи. Минусът тук е, че се чака, понякога и над 30 минути, а хигиената също не е на високо ниво.

Ресторанти за туристите има много, където вечерята ще ви струва средно от 10 до 17 долара.  Близо до Капитолио след много обикаляне намерих прекрасен ресторант за туристи, където ще хапнете вкусно за около 8-10 долара, без да успеете да изядете всичко. За да получите място обаче, трябва да изчакате.

Ориенталът изобилства от плодове и риба. В по-малките градове /това няма да го видите в Хавана / има доста интересни магазинчета, в които се продават мръвки – предимно свинско.  И за не скучаете, ще ви предложат и банани за готвене /platanos/.
Има огромна разлика в цените между провинцията и столицата. В Хавана плащате предимно в кубински кукове /долари/, а извън нея – с националната им валута /кубински песос/.
Така веднъж в една сладкраница в Олгин си поръчах две топки сладолед, една гасиоса /газирано/ и сладкиш. cuba-bgspace2Колко ми струваше ли? Около 0,55 лв. Подобни са цените във всички малки градове, особено в Ориенте.
В Хавана това ще ви коства около 3-4 US долара. Столичани много страдат от тези разлики, защото не получават много повече от провинцията.

Ето на каквa закуска се радвах всяка сутрин при моите любезни домакини в Сантяго де Куба:

Закуска в Сантияго де Куба

Не пропускайте да пийнете по едно свежо гуарапо, което е прясно изстискан сок от захарна тръстика, основната компонента на кубинския ром, когато ферментира. 1 песо кубано в провинцията което се равнява на 10 стотинки.

guarapo
Естествено е и да опитате от пурите, които се предлагат навсякъде, особено по улиците на стара Хавана . Има 99 % риск да си купите боклуци вместо първокласни пури.  Доста хора се са се оплаквали от палмови листа, завити в пурите. За това е много важно да познавате човека, който ги прави. Аз имам късмета да познавам такъв човек, който свива пури от 40 години.Всичко което купих от него,  бе проверено от опитни пушачи и бе прието изключително добре. Все пак официалната цена на същите е в пъти повече. Ако сте решили да изнасяте пури, можете да вземете не повече от 50 броя или две кутии. В кутия са по 25 пури.Елате в Куба с мен за да видите как се правят пурите 🙂

ПРОЧЕТЕТЕ ЗА ФЕРМАТА ЗА ТЮТЮН НА БЕНИТО ВЪВ ВИНЯЛЕС ТУК