Батабано Куба.Batabanó Cuba. Където свършва влака

‘Taте,  влака в морето ли продължава?. Така едно дете посочи ЖП Гарата намираща се на метри от Карибско море и попита баща си дали натам върви влака. И аз почти да възкликна като него като видях гарата.
Батабано, намиращо се в провинция Маябеке е неизвестно за туристите малко провинциално морско градче на около 60 км южно от Хавана, от което може да хванете кораб за Острова на Младежта. Някои местни шеговито го наричат ‘Венецията на Карибите’ което наистина е шега, защото единственото което доближава Батабано до Венеция са  миризливите каналите с вода покрай къщите. Много пъти съм летял над Батабано по пътя ми към Кайо Ларго, но  само два пъти съм го посещавал. Самото градче е неугледно. Въпреки че се намира на Карибско Море, плажа не е добър. Около осем хилядите му жители се препитават предимно с земеделие и работа около порта. Батабано освен това е и рибарско селище и тук може да си купите морски дарове директно от местните.

Земите в този район на Куба са изключително плодородни и тъмно червени на цвят. До Батабано има редовен автобусен транспорт.