Баямо Куба. Bayamo Cuba. Химна на Куба и родното място на Сеспедес.

Ако сте тръгнали към Сантяго де Куба или изобщо към Източна Куба ще минете през този красив град, столица на област Гранма. Баямо е сравнително непознат за туристите, но е пропит с много история. Oснован е през 1513 година. Това е втория от общо седемте селища създадени от Диего Веласкес при колонизацията на Куба, започнала от източната част на острова.

Тук е роден  „бащицата на Куба“ Карлос Мануел де Сеспедес /Carlos Manuel de Céspedes/. На 10 октомври 1868 година бележитият революционер и юрист подписва декларацията за независимостта на Куба и освобождава своите роби. Тази бележита дата в кубинската история поставя началото на 10-годишната война за независимост. Така започва първия опит за независимост на колониална Куба от Испанската корона.  Със своята „армия“ от бивши роби той освобождава Сантяго де Куба преди да дойде редовната армия на испанската корона и да смаже бунта. Мануел Сеспедес е публично разстрелян след издадена смъртна присъда от испанците.  Само че тази смъртна присъда присъжда неговото безсмъртие и величие в кубинската история.

Тук през 1867 година пръв път прозвучава и националния химн на Куба La Bayamesa /El Himno de Bayamo/ като се нарича така по подобие на френската Марсилеза /La Marsellesa/.

Посещавайки Баямо разгледайте:

  • Прекрасната катедрала носеща името на града.

Баямо Куба Bayamo Cub

 

 

 

 

 

  • Централният парк с паметника на Сеспедес

Сеспедес

 

 

 

 

 

  • Площада на националния химн и старата колониална част

Баямо Куба

 

 

 

 

 

  • Накрая може да пийнете по едно в La Bodega с прекрасна тераса гледаща към река Баямо.

Баямо

 

 

 

 

 

Можете да посетите още родната къща-музей на Сеспедес, фолклорната Casa de la Trova, уникалният восъчен  музей на Куба с известни лица от историята и.