Ако сте тръгнали към Сантяго де Куба или изобщо към Източна Куба, ще минете през този красивия град Баямо – столицата на област Гранма. Баямо е сравнително непознат за туристите, но е пропит с история. Oснован през 1513 г., това е второто от общо седемте селища, създадени от Диего Веласкес при колонизацията на Куба, започнала от източната част на Острова.

Тук е роден  “бащицата на Куба” Карлос Мануел де Сеспедес /Carlos Manuel de Céspedes/. На 10 октомври 1868 г. бележитият революционер и юрист подписва декларацията за независимостта на Куба и освобождава своите роби. Тази бележита дата в кубинската история поставя началото на 10-годишната война за независимост. Така започва първия опит за извоюване на независимостта на колониална Куба от испанската корона.  Със своята “армия” от бивши роби Сеспедес освобождава Сантяго де Куба, преди да дойде редовната испанска армия и да смаже бунта. Мануел Сеспедес е публично разстрелян след издадена смъртна присъда от испанците.  Смъртната присъда обаче го увенчава с безсмъртие и величие в кубинската история.

В Баямо през 1867 г. за пръв път прозвучава и националният химн на Куба La Bayamesa /El Himno de Bayamo/ – нарича се така по подобие на френската Марсилеза /La Marsellesa/.

В Баямо разгледайте:

  • Прекрасната катедрала, носеща името на града.

Баямо Куба Bayamo Cub

 

 

 

 

 

 

  • Централния парк с паметника на Сеспедес.

Сеспедес

 

 

 

 

 

 

  • Площада на националния химн и старата колониална част

Баямо Куба

 

 

 

 

 

 

  • Накрая може да пийнете по едно в La Bodega с прекрасна тераса, гледаща към река Баямо.

Баямо

 

 

 

 

 

Можете да посетите още родната къща-музей на Сеспедес, фолклорната Casa de la Trova, уникалния восъчен музей на Куба с известни лица от историята й.

В Баямо се провеждат и карнавал през лятото. Прочетете повече за карнавалите в Куба тук.