Пещерата на рибите Куба.

    bgspace YOUTUBEcuba bgspace

Прочетете най-подходящото време за посещение на Куба тук.

Пещерата на рибите /La cueva de los peses/ се намира в провинция Матанзас  в границите на най-големия природен парк на Куба Peninsula de Zapata или полуостров Запата/обувка/. Нарича се така защото от високо полуострова прилича на обувка. В близост е и  Залива на Свинете и плажа Хирон, където на 17 април 1961 година кубински наемници, спонсорирани от ЦРУ и САЩ провеждат неуспешна акция за сваляне на законната и подкрепвана от народа Кубинска Революция. 

За разлика от Мексико,  в Куба няма сенотес. Сенотес в Латинска Америка се нарича естествено езеро. Единственото такова в Куба е свързано с подводен тунел с Карибско море. Това е причината на 30 метра от морето навътре в сушата  да видите воден басейн с тропически цветни риби в небесносините му води. Дълбочината на Пещерата на рибите достига до 70 метра!

За това тук е прекрасен спот/ център за гмуркания и сноркелинг.  Може да наемете екипировка за гмуркане от местния център. От другия край на eзерото може по стълба да се гмурнете в Карибско море. Няма пясък, но коралите, цветните рибки са в непосредствена близост. Ако имате хляб и го хвърлите наоколо ще се напълни с стотици цветни рибки. Голямото предимство на това място, че коралите са много близко, не е дълбоко и само с шнорхел и или подводни очила ще се насладите на безкрайния цветен свят на Карибите.

 

Входа за Пещерата на рибите е 150 песо /около 1 евро/ а достъпа до плажа е безплатен. Наема на екипировка е между 20 и 6о евро в зависимост от това какво си носите. Възможно е да се гмуркате до 12 метра без лиценз, но трябва да минете задължителен инструктаж. Гмуркането във всички случаи ще бъде с инструктор. В непосредтвена близост до  Езерото на рибите има държавен ресторант, където може да пийнете една бира или ром/ ако има/ от сърдитите държавни сервитьори.

Ако ви хареса това място, препоръчваме нощувки в Плая Ларга или плажа Хирон. Това са двете селища в близост, където може да намерите къщи за гости за 20-30 евро на вечер за двойна стая на вечер.

Вижте и статията ни за плажа Хирон тук. Прочетете повече и за атентата на Кубана де Авиасион над Барбадос организиран от Цру тук.

Ако искате да имате най-добрите инструктори по дайвинг в Куба, избора е ясен. Go Live!