Гуама. Guama.

Гуама представлява дванадесет малки острови, свързани с дървени мостове, канална система, индианско село, крокодилска ферма и  ботаническа градина. Намира се на територията на националния парк Сиенага де Сапата. Прочетете повече за полуостров Сапата тук.

Ще се качите на лодка по 11 километровия канал, заобиколен от девствени гори. Сладките езерни води гъмжат от разнообразна и богата фауна.
След малко ще влезете в голямо езеро, за да достигнете малък живописен остров.  Тук след Революцията се създава възстановка на индианското селище на Таините. Тук можете да видите техните колиби,  вещи и сечива. Когато червенокожите индианци биват изтикани от всички що-годе добри земи, тук остава последното им убежище всред блатата и крокодилите. Тук се разиграва най-голямата драма. Конкистадорите нападат туземците и ги изклали до един. Запазена е легендата, че за да не попадне индианското златно съкровище /тесоро/ в ръцете на испанските завоеватели вождът Гуама го хвърля в водите на езерото, което бива кръстено точно така, Тесоро. На това място е изградено туристическо наколно селище с малки и модерни колиби в индиански стил от подръчни материали. Покривите са конусовидни, покрити с палмови листа.

Има създаден музей на индианския бит и култура с каменни сечива. Изобразено е чрез статуи тяхното умение да ловят с тояги, мрежи и ръце крокодили и риби.

На връщане от Гуама ще видите най-голямата крокодилска ферма в Куба с 5000 крокодили. Тук имате възможност да правите снимки с по-малък крокодил, защото големите имат голям апетит 🙂

Близко до фермата е бюфета, където може да вкусите крокодилско месо.

В близост е и ботаническата градина, където има оранжерия с екзотични растения.  Тук можете да опитате сокове и коктейли на екзотични плодове като папая,  кокосови орехи, червени банани и други . Може да видите как се отглеждат кафе, ананас, банан, захарна тръстика. Може да пийнете и гуарапо /прясно изтискан сок от захарна тръстика + ром /по желание/ 🙂

По желание е възможна нощувка в хотела от наколните колиби, покрити с палмови листа, всяка от които е оборудвана  дори с климатик.