This post is also available in: English (Английски)

Гуама. Guama.

Гуама представлява дванадесет малки острови, свързани с дървени мостове, канална система, индианско село, крокодилска ферма и  ботаническа градина.

Ще се качите на лодка по 11 километровия канал, заобиколен от девствени гори. Сладките езерни води гъмжат от разнообразна и богата фауна.
След малко ще влезете в голямо езеро, за да достигнете малък живописен остров.  Тук след Революцията се създава възстановка на индианското селище на Таините. Тук можете да видите техните колиби,  вещи и сечива. Когато червенокожите индианци биват изтикани от всички що-годе добри земи, тук остава последното им убежище всред блатата и крокодилите. Тук се разиграва най-голямата драма. Конкистадорите нападат туземците и ги изклали до един. Запазена е легендата, че за да не попадне индианското златно съкровище /тесоро/ в ръцете на испанските завоеватели вождът Гуама го хвърля в водите на езерото, което бива кръстено точно така, Тесоро. На това място е изградено туристическо наколно селище с малки и модерни колиби в индиански стил от подръчни материали. Покривите са конусовидни, покрити с палмови листа.

Има създаден музей на индианския бит и култура с каменни сечива. Изобразено е чрез статуи тяхното умение да ловят с тояги, мрежи и ръце крокодили и риби.

На връщане от Гуама ще видите най-голямата крокодилска ферма в Куба с 5000 крокодили. Тук имате възможност да правите снимки с по-малък крокодил, защото големите имат голям апетит 🙂

Близко до фермата е бюфета, където може да вкусите крокодилско месо.

В близост е и ботаническата градина, където има оранжерия с екзотични растения.  Тук можете да опитате сокове и коктейли на екзотични плодове като папая,  кокосови орехи, червени банани и други . Може да видите как се отглеждат кафе, ананас, банан, захарна тръстика. Може да пийнете и гуарапо /прясно изтискан сок от захарна тръстика + ром /по желание/ 🙂

По желание е възможна нощувка в хотела от наколните колиби, покрити с палмови листа, всяка от които е оборудвана  дори с климатик.