Гуардалавака е морски курорт на Атлантическия океан на почти четиридесет километра северно от  Олгин, Източна Куба.  “Гуардалавака” в буквален превод означава “пази кравата”.

Там крави няма да намерите, но ще се радвате най-добрите плажове в Източна Куба, или както кубинците наричат тази част на страната – Ориенте. Плажната ивица не е много дълга, но пък е осеяна с фин бял пясък и множество рифове, започващи на около 100-150 метра от брега. Тук качествените хотели са два Las Brisas и Sol Rio de Luna y Mares. Само те разполагат със собствена пясъчна ивица. На 20 км. западно от курорта се намира град Хибара, или мястото, където се счита, че Христофор Колумб за пръв път е стъпил в Куба, преди да продължи своите велики открития в Южна Америка и днешно Перу.

До Гуардалавака се намира старият бахамски канал, през който в колониалната епоха са минавали много флотилии и пиратски кораби. Тук любителите на подводните спортовете могат да се радват на коралови бариери и вертикални стени. Могат да ви предоставят екипировка за дълбоководни гмуркания, а ако искате да плувате с делфини, може да отидете в делфинариума, намиращ се до близкия резерват Nacional Bahia de Naranjo. Екскурзии до там се предлагат на рецепцията в хотелите. Националният парк се намира на около 8 м. от Гуардалавака и е много подходящ и за екотуризъм. Ако посетите резервата, вижте и Cueva Siboney, където може да видите рисунки от времето на индианците – кореното население на Куба. За разлика от Варадеро тук лятото продължава почти през цялата година, тъй като студените ветрове /френте фрио/ са доста по-рядко явление, отколкото в Западна Куба. Прочетете повече за времето в Куба тук.