Гуардалавака Куба

Гуардалавака е морски курорт на Атлантическия океан намиращ се на почти четиридесет километра северно от Олгин,  Източна Куба.  “ Гуардалавака“ означава буквално пази кравата.

Там крави няма да намерите, но ще се радвате най-добрия плажове в Източна Куба или като кубинците викат на тази част на страната Ориенте.  Плажната ивица не е много дълга,но за сметка на това имат ситен и бял пясък и рифове. Рифовете започват средно на 100-150 метра от брега. Тук качествените хотели са два Las Brisas у Sol Rio de Luna y Mares. Само те разполагат с пясъчна ивица.  Западно от курорта 20 километра се намира град Хибара или мястото където се счита, че Христофор Колумб за пръв път е стъпил в Куба преди да продължи своите велики открития в Южна Америка и днешно Перу.

До Гуардалавака Куба се намира стария бахамски канал през който в колониалната епоха са минавали много флотилии и пиратски кораби. Тук любителите на подводните спортовете могат да се радват на коралови бариери, вертикални стени. Организаторите могат да ви предоставят екипировка за дълбоководни гмуркания. Ако искате да плувате с делфини може да отидете в делфинариума намиращ се до близкия резерват Nacional Bahia de Naranjo. Екскурзии до там се предлагат на рецепцията в хотелите. Националния парк Nacional Bahia de Naranjo който се намира на около 8 километра от Гуардалавака е подходящ и за екотуризъм. Ако посетите резервата вижте и Cueva Siboney където може да видите рисунки от времето на индианците, кореното население на Куба. За разлика от Варадеро тук лятото е почти през цялата година тъй като студените ветрове /френте фрио/ са доста по-рядко явление отколкото в Западна Куба. Прочетете повече за времето в Куба тук.