Джобни пари в Куба

Нова редакция 16 юни 2021 година.

В Куба има вече само една валута Песо Кубано /CUP/.  От 1 януари 2021 Песо Конвертибле /CUC/ вече не се приема в магазините. Преди Песо Кубано беше 24:1 към Конвертибле. До края на 30 юни 2021 банките приемат Песо Конвертибле като връщат срещу него Песо Кубано.


 

Информация от 2018 година:

В Куба има две валути: ковертируеми песо /КУК/ и Песо кубано. Куковете са достъпни за обмяна в обменните бюра /кадеки/ и са предназначени за туристите. Песо кубано може да обмените, след като вече сте обменили конвертируеми песо. На летището има обменно бюро, но ви препоръчвам да обмените някъде на центъра, защото курсът там е малко по-добър. Имайте предвид че обменните бюра са държавни и няма комисионна, като курсовете са фиксирани с изключение на обменното бюро на летището.

Въведената от правителството валута CUC /КУК, Песо конвертибле, или конвертируемо песо/ цели да измести доларите и еврото като разплащателно средство на Острова на свободата, и то успешно. Добре е да ги различавате, защото съотношението на Песо конвертибле към Песо кубано е 1:24. Малко по-надолу ще видите как изглеждат двете валути.

Изчислете в реално време с валутния калкулатор избрана валута:

Currency Calculator

Amount
From USD
To CAD

Обменното бюро на 23-та улица /най-голямото в Хавана/ до Копелия работи до 18.00 ч., а в събота и неделя до 16.00 ч. Другите бюра най-често работят до 16.00 ч.

Куковете са основна парична единица в цяла Хавана. Заплатите на хората обаче са в Песо кубано. Песо кубано може да си набавите главно на пазарите за зеленчуци и плодове, ако плащате с Песо конвертибле и искате да ви върнат в Песо Кубано. С Песо кубано може да си купувате зеленчуци и да хапвате в ресторанти в провинцията /НЕ ВАЖИ ЗА Хавана/. С Песо кубано също така може да си купувате пици и сандвичи от местните капанчета. Ето как изглеждат Песо конвертибле:

Ето как изглежда Песо кубано:

В провинцията около Сантяго де Куба например цените са с 10 до 15 % по-ниски.

И стигаме до най-важното – участниците в моите пътешествия до Куба винаги ме питат колко джобни пари им трябват на ден. Куба не е евтина дестинация…

    • Една вечеря в частен ресторант без алкохол е между 10 и 15 кука /1 кук е равен на 1 американски долар/. Такси между квартал Ведадо и Стара Хавана е между 4 и 7 долара. Такси до дискотека вечер е средно между 10 и 15 долара, зависи от дестанцията.
  • Алкохолът в частен ресторант: едно малко Хавана Клуб отлежало струва между 2 и 4 долара. Една бира между – 2 и 3 долара. Едно Мохито, Куба либре между – 3 и 5 долара.
  • Една вечеря в държавен ресторант /не го препоръчвам, ако е в Хавана/ може да е от 4 до 7 кука, но тук трябва да платите в Песо кубано, тоест между 96 и 168 песо кубано.
  • Закуска в къщите за гости струва 5 кука. [tooltip title=”1 кук- 1 американски долар”][/tooltip]
  • Ако искате да изкарате по-евтино следва да пазарувате като кубинците в откритите пазарите, които работят от вторник до неделя между 7.00 и 16.00 ч. Трябва да си приготвите Песо кубано за целта. За да напазарувате добре, да кажем, зеленчуци, плодове, боб, месо и ориз, може да дадете около 10 кука. В магазина няма да намерите това, а още повече – на тези цени. Яйца може да намерите само в откритите пазари, но трябва да станете много рано.
  • Входове за барове и дискотеки. В Хавана може да видите най-често най-известните салса и регетон групи. В Casa de La Musica в Мирамар входът е между 10 и 25 кука /10 и 25 долара/ в зависимост от това – коя група свири. Вътре един коктейл е 3-4 кука, една бира – 2 кука.
  • Сувенири, пури и алкохол. Картини между 20 и 30 кука. Истински картини между 30 и 200 кука. Ключодържатели, статуетки и други между 1 и 10 кука. Шапки по 3 кука, блузки по 10-15 кука. Ром от 4 до 10 кука. Пури от магазина между 200 и 400 кука на кутия /25 пури в кутия за марки Cohiba, Monte Cristo и други/.

От всичко това следва, че на ден ще са ви необходими джобни пари между 30 и 50 кука на ден.

Теглене на пари от банкомат.

В Хавана има доста места, откъдето може да теглите пари.

ВАЖНО! Преди да тръгнете, проверете дали вашата банка има американско участие. Ако е така, е твърде вероятно е да не можете да изтеглите пари. Най-добре е да имате карта от европейска банка като Societe Generalе, Уникредит Булбанк, Първа инвестиционна банка и други. 

Всичко е заради търговското ембарго /забрана/, която САЩ продължава да държи по отношение на гражданите и икономиката на карибската държава. Монетата обаче си има и обратна страна в Куба спрямо ласкавите й съседи.

VISA картите работят, но Master Card – не. Едно момче от моя група с карта от Пощенска банка си изтегли успешно сума от 300 лв., като всички такси и комисионни бяха около 28 лв. От друга банка /Unicredit Bank/ друг човек изтегли 200 кука /1 кук = 1 USD долар/ и 7 кука беше комисионната за банката. ПРОЧЕТЕТЕ СТАТИЯТА МИ ЗА ВАЛУТИТЕ В КУБА.