Джобни пари в Куба

В Куба има две валути. Ковертируеми песос /КУК/ и Песо Кубано. Куковете са достъпни за обмяна в обменните бюра /кадеки/ и са предназначени за туристите. Песо кубано може да обмените след като вече сте обменили конвертируеми песо. На летището има обменно бюро, но ви препоръчвам да обмените в центъра защото курса там е малко по-добър. Имайте предвид че обменно бюро е държавно и няма комисиона, като курсовете са фиксирани с изключение на обменното бюро на летището.Въведената от правителството валута CUC КУК/Песо конвертибле/ цели да измести доларите и еврото като разплащателно средство на острова на Свободата.  И то успешно. Добре е да ги различавате, защото отношението на Песо Конвертибле към Песо Кубано е 1:24. Малко по-надолу ще видите как изглеждат двете валути.

Изчислете в реално време с валутния калкулатор вашата избрана валута

Изчислете вашата валута за Куба в кубинско песо.Доларите в Куба се облагат с 10 % комисионна

Amount
From :
To :

Обменните бюра на 23 улица /най-голямото в Хавана/ до Копелия работи до 6 вечерта, а през събота и неделя до 4. Другите бюра най-често работят до 4.

Куковете са основна парична единица в цяла Хавана. Заплатите на хората обаче са в песо кубано. Песо Кубано може да си набавите главно на пазарите за зеленчуци и плодове, ако плащате с Песо Конвертибле и искате да ви върнат в Песо Кубано. С Песо Кубано може да си купувате зеленчуци и да хапвате в ресторанти в провинцията /НЕ ВАЖИ ЗА Хавана/. С Песо Кубано също така може да си купувате пици и сандвичи от местните капанчета. Ето как изглеждат песо конветибле:

Ето как изглежда Песо Кубано

В провинцията като е Сантяго де Куба например цените са с 10 до 15 % по-ниски.

И стигаме до най-важното. Участниците в моите пътешествия до Куба винаги ме питат колко джобни трябват на ден. Куба не е евтина дестинация.

    • Една вечеря в частен ресторант без алкохол е между 10 и 15 кука /1 кук е равен на 1 американски долар/. Такси между квартал Ведадо и Стара Хавана е между 4 и 7 долара. Такси до дискотека вечер е средно между 10 и 15 долара, зависи от дистанцията.

  • Алкохола в частен ресторант: 1 малко Хавана Клуб отлежало- между 2 и 4 долара. Една бира между 2 и 3 долара. Едно мохито, куба либре между 3 и 5 долара.
  • Една вечеря в държавен ресторант /не го препоръчвам ако е в Хавана/ може да е от 4 до 7 кука, но тук трябва да платите в песо кубано, тоест между 96 и 168 песо кубано.
  • Закуска в къщите за гости струва 5 кука.[tooltip title=“1 кук- 1 американски долар“][/tooltip]
  • Ако искате да изкарате по-евтино следва да пазарувате като кубинците в откритите пазарите , които работят от вторник до неделя между 7:00 сутринта и 4 следобяд. Трябва да си приготвите песо кубано за целта. За да напазарувате добре да кажем зеленчуци, плодове, боб месо и ориз може да отидат около 10 кука. В магазина няма да намерите всичко това, а още повече на тези цени. Яйца може да намерите само в откритите пазари но трябва да станете много рано.
  • Входове за барове и дискотеки. В Хавана  може да видите най-често най-известните салса и регетон групи.В Casa de La Musica Мирамар един вход е между 10 и 25 кука /10 и 25 долара/ в зависимост от това коя група свири. Вътре един коктейл е 3-4 кука, една бира 2 кука.
  • Сувенири, пури и алкохол. Картини между 20 и 30 кука. Истински картини между 30 и 200 кука. Ключодържатели, статуетки и други между 1 и 10 кука. Шапки – 3 кука, блузки 10-15 кука. Ром от 4 до 10 кука. Пури от магазина между 200 и 400 кука на кутия /25 пури в кутия за марки Cohiba, Monte Cristo и други.

 

От всичко това следва че на ден ще ви са необходими джобни пари между 30 и 50 кука на ден.

Теглене на пари от банкомат.

  В Хавана има доста места, от където може да теглите пари.

ВАЖНО! Трябва да прочетете преди да тръгнете дали вашата банка има американско участие. Ако е така, е твърде вероятно да не можете да изтеглите пари. Най-добре е с карти от европейски банки като Cosiete , Bulbank, Първа Инвестиционна Банка и други. 

Всичко е заради търговското ембарго/забрана/, която САЩ продължава да държи по отношение на гражданите и икономиката на Карибската държава. Монетата обаче си има и обратна страна в Куба спрямо ласкавите и съседи.

VISA картите работят, но Master Card- не. Едно момче от моя група с карта от Пощенска банка си изтегли успешно сума от 300 лв, като всички такси и комисионни бяха около 28 лв. От друга банка / Unicredit Bank/ пък друг човек изтегли 200 кука /1 кук = 1 USD долар/ и 7 кука комисионна за банката.]ПРОЧЕТЕТЕ СТАТИЯТА МИ ЗА ПАРИТЕ В КУБА.