Кей Уест САЩ. Толкова близо и далеч от Куба

Кей Уест е най-близката точка до Куба от Америка. Архипелага от малки острови  Kей Уест е продължение на югозапад от полуостров Флорида. Тръгвайки от „столицата“ на кубинската диаспора Маями ще поемете по красива  магистрала всред морето, подобно на тази от Кайо Санта Мария за да достигнете до най-южната точка на САЩ.Тъй като това е блога за Куба, тук по-скоро ще говорим за това с кое това място е свързано с Куба.

Кей Уест е разположен само на 90 мили, 144 километра от Куба. Тук са най-скъпите имоти в Америка заради приказния климат и вечното лято.

Почти като в Куба. Но Кей Уест има по-различно лице

Кей Уест е най-близката суша в Америка от Куба и за това острова е цел на тези които са искали да избягат. Малко от тях  пристигали тук заради от удавянията, силните течения в Мексиканския залив, нападенията от акули и изтощението. Мястото е познато  като обетованата земя за „балсерос“ или  кубински имигранти, които незаконно пресичат флоридския проток със саморъчно направени лодки. Има много случай на плавателни средства с каросерии на Москвич или ЗИЛ увековечени в галерия в морския музей тук.  По данни на бреговата охрана на САЩ пика на балсероси бил през 1994 с  64 382 кубинци успешно преминали протока. През 2014 година биват приети 2111 кубински имигранти, а през 2015 година 2927 човека. 

Балсеро Куба

Ако кубинците достигат брега , те били посрещани от имиграция и тъй като са кубинци, биват приети в САЩ като политически имигранти. Това е прословутия закон за сухите крака важащ само за кубинци, премахнат от бившия президент Обама през 2017 година. Закона е бил приет от Сената в САЩ като част от борбата на Америка срещу Куба.  Той гласи, че ако имигранти от Куба се доберат до бреговата ивица  или сухоземната граница на САЩ  ще бъдат приети и ще им се полага работна виза до 3 месеца, а в бъдеще и гражданство. Това води до много трагедии и безкрайно рискови ситуации. 

Второто интересно в Кей Уест е другата къщата музей на Хемингуей освен тази в Хавана, където знаменития писател прекарвал част от свободното си време между 1931 до 1939 година. 

Къщата на Хемингуей в Кей Уест

Благодарим на Николай Нинов за част от кадрите. 

Прочетете повече за балсерос тук.