Малката Хавана в Маями.Little Havana Miami

Това е блог за Куба все пак. Защо тук пишем за Маями? Защото в САЩ има един град, където Куба присъства както никъде другаде. Това е Маями, Флорида. В щата живеят повече от 2 милиона кубинци, които превръщат една Американска Куба на 140 километра от родината. Не е за подценяване и климата на Маями. Температурите тук са доста сходни в Куба. Кубинеца не обича студ 🙂

Maями започва да се превръща в най-голямата кубинска диаспора в света след Кубинската Революция през 1960 година. Хиляди противници на Фидел Кастро като индустриалци и фабриканти, банкери и едри земевладелци бягат до тук за да дочакат края на режима и да се върнат отново в Хавана. Това не се случва и те остават тук и до сега.

Втората основна вълна от емигранти от Куба се заселва тук по времето на Мариел Боат през 1980 година когато правителството на карибската страна обявява, че всеки който иска да напусне страната може да го направи. Над 150 ооо кубинци, включително и много затворници преминават с кораби разстоянието от 150 километра. Филма “ Белязания“ с Ал Пачино описва съдбата на един кубински криминален затворник, възползвал се от щастливото стечение на обстоятелствата за своя нов живот в Маями.

Третата вълна е по време на специалния период в Куба след 1989 заради разпада на Съветския Съюз. Всичко това се случва и в допълнение на кризата, свързана с наложеното от САЩ търговско и икономическо ембарго още през далечната 1962. Тази тежка икономическа ситуация предизвиква масови бягства на кубинците със саморъчно направени кораби и лодки.

Ако искате да усетите поне малко от духа на Хавана в САЩ, може да посетите „Малката Хавана“ в Маями, да тръгнете по 8 Авеню, да наблюдавате кубинци играещи своята любима игра на домино, да се поклоните на паметника на Максимо Гомез, да хапнете в някои от много ресторанти кубинска храна, даже да изпушите една кубинска пура свита тук от кубински емиранти.

Maлката Хавана типично по американски си има своята алея на славата. На гореспоменатото Осмо Авеню ще видите звездите на кубински певци и артисти, станали известни в Маями.

Тук разбира се може да отидете на истински карибски плаж. Това е световноизвестния Маями Бийч. На него почти през цялата година може да се радвате на топлия океан и на хубавия ситен бял пясък. В тази част на САЩ това е може би най-скъпото място за нощувки. Естествено и е любимо място на кубинците, напомнящо им за Родината.

Прочетете повече за Маями и за живота на кубинците тук.