“Малката Хавана” в Маями

Може би се питате защо в блог за Куба пишем за Маями? Защото в САЩ има един град, където Куба присъства, както никъде другаде. Това е Маями, Флорида. В щата живеят повече от 2 милиона кубинци, които си сътворяват една американска Куба на 140 километра от родината. Не е за подценяване и климата в Маями – температурите тук са доста сходни с тези – в Куба, а кубинецът не обича студ! 🙂

В Maями се формира най-голямата кубинска диаспора в света след Кубинската Революция през 1960 г. Хиляди противници на Фидел Кастро като индустриалци и фабриканти, банкери и едри земевладелци бягат в Маями, за да дочакат края на режима и да се върнат отново в Хавана. Това обаче не се случва и те остават тук и до днес.

Втората основна вълна от кубински емигранти се заселва тук по времето на Мариел Боат през 1980 г., когато правителството на карибската страна обявява, че всеки който иска да напусне страната, може да го направи. Над 150 ооо кубинци, включително и много затворници, преминават с кораби разстоянието от 150 километра. Филмът “Белязаният” с Ал Пачино описва съдбата на един кубински криминален затворник, възползвал се от щастливото стечение на обстоятелствата, за да започне своя нов живот в Маями.

Третата вълна е по време на специалния период в Куба след 1989 г. заради разпада на Съветския Съюз. Всичко това се случва и в допълнение на кризата, свързана с наложеното от САЩ търговско и икономическо ембарго още през далечната 1962 г. Тази тежка икономическа ситуация предизвиква масови бягства на кубинците със саморъчно направени кораби и лодки.

Ако искате да усетите поне малко от духа на Хавана в САЩ, може да посетите “Малката Хавана” в Маями, да тръгнете по Осмо Авеню, да наблюдавате кубинци, играещи на любимото им домино, да се поклоните пред паметника на Максимо Гомез, да хапнете в някой от многото кубински ресторанти, даже да изпушите една кубинска пура, свита от кубински емиранти.

Maлката Хавана типично по американски си има своята алея на славата. На гореспоменатото Осмо Авеню ще видите звездите на кубински певци и артисти, станали известни в Маями.

Тук разбира се може да отидете на истински карибски плаж. Това е световноизвестния “Маями Бийч”. Там почти целогодишно може да се радвате на топлия океан и на хубавия ситен бял пясък. В тази част на САЩ това е може би най-скъпото място за нощуване. Естествено, това е и любимо място на кубинците, напомнящо им за родината.

Прочетете повече за Маями и за живота на кубинците тук.