Младежкият Остров.Isla de La Juventud.

Островът на Младежта който е най-големия кубински остров, или Пинос е бил пиратско убежище през вековете, остров и на съкровищата , мрачен затвор на за революционерите на Куба за което сега свидетелстват изоставените затвори със сюрреалистичен пейзаж. Поради своето изолирано географско положение тук е бил заточен Хосе Марти, а по-късно в историята и Фидел Кастро.

Това е най-откъснатото място в Куба. Тук все още няма много туристи и може да надникнете в битието на най-голямата карибска държава преди 20-30 години. Абсолютен социализъм.

Всички ресторанти и заведения са все още държавни и цените са изключително ниски, както и разбира се обслужването. Самият остров е най-големия такъв в териториите на Куба с площ 2500 кв.километра и се намира на 167 км южно от Хавана в Карибско Море.

До 1978 година острова се е казвал Пиняс /Пиняс е иглолистно дърво, подобно на нашия бор, характерно за флората там/.

След тази година се преименува на Младежки остров в чест на хилядите ученици от Куба и студенти от братски страни, дошли тук на бригади в плантации на цитрусови плодове. В миналото всъщност острова се е казвал и цитрусовата градина на градина на Куба. Впоследствие обаче от преминал силен ураган почти всичко е било унищожено и така си е останало до наши дни.

Тук се намира и Пресидио Модело, изоставен затвор в близост до столицата Нуева Херона .  Строен по копие на зловещия Стейтвил в щата Илинойс, САЩ който все още работи като поправителен център за затворници и рецидивисти.

От местни хора разбрах, че доста български инженери са участвали в изграждане на напоителни системи и няколко язовира все още съществуващи тук. Интересната част на острова за мен е безспорно нейната дива южна част, до която обаче се стига след издаването на разрешително /открит лист/ както е било преди в нашата татковина преди 89-та.

В абсолютно дивата му южна част се намира Пунта Франсес. Непокътнат резерват, рай за гмуркачите и за ценителите на красотата на природата. До там се стига само с граничен лист. По пътя видях и развъдник на крокодили. Прочетете повече за Пунта Франсес тук. В югоизточния край на острова на Младежта има интересни пещери за които ще пиша в бъдеще.

До Острова на Младежта се стига или със самолетен полет от Хавана, или с ферибот от Батабано.