Санта Клара

Санта Клара е столица на провинция Виля Клара. Разположена е  центъра на самата страна. Има около 238 000 жители, летище и е културен, търговски и туристически център. До XIX век най-важният поминък на населението са захарните плантации. Основан е на 15 юли 1689 година от 175 заселници. Санта Клара е областен град, столица на Виа Клара. Настоящият президент на Куба Мигел Камело Диас е родом oт близкия град Пласетас.

Мемориал и статуя на Че в мавзолея на Че Гевара

Името на града се свързва с кубинската революция, и по-точно с битката и победата на Движението 26 юли, водено от аржентинския революционер Че Гевара. През 1988 година в града е построен мавзолей в негова чест, а през 1997 година тук са пренесени останките му.

Санта Клара е типичен кубински град в почти географския център на страната. Най-интересното тук е мавзолея на Че Гевара, където се съхранява мощите му.

Можете да разгледате личните вещи на революционера. Тук е станало и ключовия атентат, организиран от аржентинския бунтовник и движението 26 юли. На мястото на атентата, който е взривяването на влакова композиция доставяща провизии за войските на проамериканския режим на Батиста е направен музей. Интересно е да разгледате и статуята на Че, която изобразява кубинската Революция.

Другото интересно са козите в каручка пред кметството.

Ako искате да видите града от високо, се качете на La Loma /Хълмът над града/