Сантяго де Куба

Сантяго Де Куба е много специален за мен град. Тук е сърцето на кубинския сон, сърцето на салсата. 

Сантяго де Куба е вторият по големина в Куба след столицата Хавана. Основан е през 1514 година по западния бряг на едноименния му залив, недалеч от устието на река Ел Кобре от Диего Веласкес. Това става само след 2 години след основаване на първия испански град в Куба-Баракоа. На територията на сегашния Сантяго де Куба имало индианско село от племето таини, водещи заседнал живот. Конкистадорите ги изгонили и построили първите постройки. Диего Веласкес преценил много добре стратегическото разположение на Сангяго де Куба и залива спрямо вече завладения остров Еспаньола /днешно Хаити/ което дълги години му отреждало важно значение по пътя на търговските флотилии от Европа и Африка за Америка. Сантяго де Куба има международно летище “Антонио Масео” на което кацат доста полети от Европа и Доминикана. Има връзка и с Хавана. По път той отстои от Хавана на 970 км, от Баракоа на 241 км. Сантяго де Куба  е центърът на  войната за независимост и на кубинската революция от 1959, където голяма част от партизанската борба се е провела в близката Сиера Маестра. Тук на 26 юли 1953 е вдигнато въстание за завземане на казармата Монкада. Тук през 1956 година дебаркира кораба “Гранма”, поставил началото на революцията превърнала Куба в единствената досега свободна територия в Америка. Всяка стъпка тук е история. Сантяго има дух, различен от туристическата Хавана. Особеният чар на градчето идва не само от забележителната натуралност на кубинците там, но и от невероятната природна комбинация на карибските плажове съчетани в непосредствена близост с най – голямата планинска верига в Куба – Сиера Маестра (Sierra Maestra). Съществува известен спор между местните къде точно е възникнал кубинският Сон (Son – автентичен местен танц, предшественик на салсата), дали в Сантиаго или Баракоа но по-скоро везните натежават в полза на Сантяго. Интересни са тесните улички особено около площадите Сеспедес, Хосе Марти, Катедралата. Сантяго де Куба разполага с музикални училища и академии. Едни от най-добрите танцьори идват от тук. В Сантяго може да танцувате в Каса де Ла Музика, Каса де ла Трова и др. Тук в края на юли всяка година се провежда пъстрия карнавал, най-пищния и голям в цяла Куба. Гробището “Санта Ефигения” край града пази гроба-паметник на Кубинския Апостол на Свободата Хосе Марти на починалия през 2016 година лидер на Куба и социалистическа революция Фидел Кастро Рус. Какво интересно да видим в Сантяго:

  • Катедралата и историческия център.

  • Ел Моро. Почти напълно запазена испанска крепост която е бранела входа на залива на Сантяго де Куба и построена през 1658 година.

  • Свещената за Куба катедрала Ел Кобре /на около 25 км западно от града/
  • Казармата Монкада. Сега казармата, свидетел на началото на Революцията от Фидел на 26 юли 1953 е превърната в училище но вътре може да видите историята на Кубинската Революция
  • Островът Гуама

В Сантяго де Куба се провежда и карнавал, дори има и музей на карнавала. Прочетете повече информация за карнавалите в Куба тук.