Със своите тридесет и пет хиляди квадратни метра Сороа в Куба представлява уникален резерват, където може да видите огромно разнообразие на цветя и орхидеи, включително и на Марипоса /пеперуда/ – цветето символ на Куба.


Локалният климат със средна температура 23,9 градуса, влажност 75,5 % и около 1500 мм годишно валежи благоприятства Сороа да се превърне в резерват, подходящ за тези нежни създания и не само.

Следва малко тъжната история на това иначе прекрасно място… Доктор Томас Филипе Камачо – създателят на парка, започва работа по преобразяването на мястото през 1943 г. и превръща тропическата джунгла в райска градина. След неочакваната смърт на дъщеря си /на 21-година възраст/ той кръщава резервата “Rancho Pilila”. След като и съпругата му умира малко по-късно, той се посвещава изцяло на каузата си да обгрижва любимите на жена си орхидеи. Когато и самият доктор Камачо умира през 1961 г., резерватът става културно наследство с национално значение.

През 1978 г. земеделският филиал от университета Пиняр дел Рио започва да развива резервата като ботаническа градина. Сега тя е достъпна за посещение от всеки. Тук можете да видите всякакви орхидеи, други цветя, тропически растения от цял свят и най-вече Марипоса – цветето символ на Куба. Сороа се намира в близост до Лас Теразас – еко гордостта на революцията . На около 80 км. от Сороа се намира Винялес, където може да пренощувате в къщи за гости или просто да oтидете за един ден от Хавана. Самия резерват може да разгледате за около 2 часа. Входът за туристи е 2 кука. Повече за валутите в Куба прочетете тук.