За да направим престоят ви в Куба още по-приятен, предлагам да разбием някои от най-разпространените митове за карибската страна.

    bgspace YOUTUBEcuba bgspace

Прочетете най-подходящото време за посещение на Куба тук.

    1. Куба е евтина дестинация. В Куба НЕ Е ЕВТИНО! В КУБА е по-скъпо от Мексико, Перу и повечето американски държави. Факт е, че месечните заплати са от 50 до 80 евро, но стандартът на живот в никакъв случай не подхожда на заплатите. Закуската в къщите за гости е фиксирана на 5 евро, едно такси в Хавана е между 5 до 20 евро, а трансфер от летището минимум 25 евро. Обядът е между 10 и 15 евро, вечерята – над 20-30 евро. Прочетете повече за джобните парите тук.
    2. Пурата е правена на бедрото на кубинска девственица. Няма такова нещо, колкото и да ни се иска… 🙂 Да си торседор /човек, който свива пури/, изисква да си сръчен и силен. Това е занаят, който се предава от поколение на поколение и се практикува по-често от мъже. Жените по-скоро правят сортировка на листата на тютюна във фабриките за пури в Хавана и страната. Прочетете повече за пурите тук.
    3. В Куба няма интернет. Не, не е така. Вече има дори и мобилен такъв. Прочетете повече за комуникациите тук. В Куба интернет достъпът тръгна дори и по къщите. Вярно е, че е по-скъп от другите страни, но вече го има.
    4. В Куба е опасно. Не е опасно! Куба се счита за една от най-безопасните страни в Южна Америка. Все пак избягвайте разходки вечер в крайните квартали.
    5. В Куба мразят американците. Не е вярно. Да, изказват се с известна ирония за “приятелите-неприятели”, но ги посрещат сърдечно и не ги делят от други туристи.
    6. В Куба имало една валута само за кубинци и друга валута само за чужденци. Не е вярно. И кубинци и чужденци могат да ползват и Песо Кубано, и Песо Конвертибле. Прочетете повече тук за двете валути. От 2021 вече има само една валута Песо Кубано. 
    7. В Куба ресторантите са държавни и са на много ниско ниво. Направо нямало какво да се яде. Това ОТДАВНА не е така! Да, съществуват държавни ресторанти, където обслужването и храната са с ниско качество. Но от поне 10-12 години отвориха и продължават да отварят врати частни ресторанти paladares, сред които може да намерите много вкусни ястия и прекрасно обслужване на европейско ниво – по-високо или равно на най-добрите ресторанти в България. Цените в най-скъпите кубински ресторанти обаче не са толкова високи като в нашата родина заради лесния достъп до морски дарове и по-ниското заплащане на персонала. Прочетете повече за храната в кубинските ресторанти ТУК. Вижте ТУК рецепти за кубински специалитети.
    8. Има режим на тока и е голяма мизерия. Не е вярно. Режим на тока има в случаи на аварии, наводнения и урагани. Прочетете повече за времето тук.
    9. В Куба всичко е държавно. Не е така. Да, държавата държи петрола, хотелите, но частната инициатива е вече факт. Промените тепърва предстоят 
    10. В Куба всички коли са стари.  От 2014 година в Куба има вече доста модерни коли. Да, има много стари кадилаци и москвичи но вече има и нови коли.
  1. АКО ИМАТЕ ОЩЕ ВЪПРОСИ ИЛИ ДОЧУТИ МИТОВЕ ЗА КУБА, ПИШЕТЕ МИ НА CUBA@BGSPACE.COM, ЗА ДА ГИ ПОТВЪРДЯ ИЛИ ОБОРЯ, ИЛИ ИЗПОЛЗВАЙТЕ КОНТАКТНАТА ФОРМА.