Фустерландия в Хавана Куба. Всичко детско е позволено.

Има един квартал в Хавана, Куба където може да видите една детска мечта. Цветни къщи, мозайки и рисунки които ни връщат в детството.  Всичко това е дело на Хосе Фустер.

Хосе Фустер е роден през 1964 година в Кабаирен, провинция Виа Клара близо до курорта Кайо Санта Мария, Куба. „Аз съм човек на морето“, казва Фустър. „Произхождам от бедно семейство.  Изкарвахме си прехраната с риболов„. На 14 години той участва в програмата за „алфабетизацията“ или общо казано ограмотяването на Кубинската нация. Проекта е вдъхновен от Кубинската Революция начело с  Ел Команданте Фидел Кастро Руз и Ернесто Че Гевара. Фустер преподава испански  в отдалечените райони на планината Сиера Маестра, където достъпа до образованието е ограничен . По- късно завършва Художество и Изкуство в в Хаванския Университет. Кариерата му на художник датира от 1966 г. Днес Фустър има над 100 изложби, а участията му в други такива по света са над 500. 

Фустерландия е дело на художественото развитие на Фустър. „Работих всеки ден, за да направя нещо все по-зрелищно„, казва той. „Исках моето изследване да бъде място, където мога да живея с изкуство. Това винаги беше моя илюзия, моя идея. И мисля, че малко по малко, това се сбъдна. Когато пристигнах тук, къщата ми беше малка и дървена“, спомня си Фустър. „Затова реших да направя нещо по въпроса. Започнах да изграждам мечтата си.“ 

Фустер се вдъхновява от идеите на великия архитект Гауди в Барселона и Бранкузи в Румъния. Той казва, че инвестира печалбата си  от продажбата на картините и  скулптури обратно в общността му, като преустройва къщите на съседите си и ги включва в Фустерландия. „Този проект не се отнася само за моята къща. Това е и за къщите на съседите ми. Съседите ми са прекрасни хора. Изглеждаше невъзможно да се направи нещо подобно в Куба. Но с течение на времето всички мечти се сбъдват.“

Покривите, стените, входовете и пейките около неговата къща,  са украсени със скулптури и мозайки от ярки цветове: русалки, риби, палми, петели и сантеристки божества, както и с идеите и героите на Кубинската Революция. Повече от 80 съседи са оставили Фустър да използва къщите си като платна. От скоро започва и създаването на цветни платна, посветени на държави от региона. Скоро гордо се появи и нашия храм Александър Невски с българската роза, посветена на кубинско-българската дружба. Тук е момента да благодарим на българската общност и българското посолство в Хавана които помогнаха това да се случи. Прочетете повече за българските следи в Куба тук.