Има един квартал в Хавана, където ще видите цветни къщи, мозайки и рисунки, които ще ви върнат в детството. Всичко това е дело на Хосе Фустер.

Хосе Фустер е роден през 1964 г. в Кабаирен, провинция Виля Клара, близо до курорта Кайо Санта Мария, Куба. “Аз съм човек на морето”, казва Фустър. “Произхождам от бедно семейство.  Изкарвахме си прехраната с риболов“. На 14 години той участва в програмата за “алфабетизацията”, или ограмотяване на кубинската нация. Проектът е вдъхновен от Кубинската Революция начело с  Ел Команданте Фидел Кастро Руз и Ернесто Че Гевара. Фустер преподава испански  в отдалечените райони на планината Сиера Маестра, където достъпът до образование е ограничен. По-късно завършва художество и изкуство в Хаванския Университет. Кариерата му на художник датира от 1966 г., като днес Фустър има над 100 изложби, а участията му в други такива по света са над 500. 

Фустерландия е дело на художественото развитие на Фустър. “Работих всеки ден, за да направя нещо все по-зрелищно“, казва той. “Исках моето изследване да бъде място, където мога да живея с изкуство. Това винаги беше моя илюзия, моя идея. И мисля, че малко по малко, това се сбъдна. Когато пристигнах тук, къщата ми беше малка и дървена“, спомня си Фустър. “Затова реших да направя нещо по въпроса. Започнах да изграждам мечтата си.” 

Фустер се вдъхновява от идеите на великия архитект Гауди в Барселона и Бранкузи в Румъния. Той казва, че инвестира печалбата си от продажбата на картини и скулптури в квартала си, като преустройва къщите на съседите си и ги включва във Фустерландия. “Този проект не се отнася само за моята къща. Това е и за къщите на съседите ми. Съседите ми са прекрасни хора. Изглеждаше невъзможно да се направи нещо подобно в Куба. Но с течение на времето всички мечти се сбъдват.”

Покривите, стените, входовете и пейките около неговата къща са украсени със скулптури и мозайки от ярки цветове, русалки, риби, палми, петели и сантеристки божества, както и с идеите и героите на Кубинската Революция. Повече от 80 съседи са оставили Фустър да използва къщите им като платна. Неодавна започна и създаването на цветни платна, посветени на държави от региона. Гордо се появява и нашият храм Свети Александър Невски с българската роза, посветена на кубинско-българската дружба. Тук е моментът да благодарим на българската общност и българското посолство в Хавана, които помогнаха това да се случи. Прочетете повече за българските следи в Куба тук.