Нашата малка България е добре позната най-вече сред кубинците над 50-годишна възраст. Има доста граждани на карибската страна, които са завършили висшето си образование в България, а след 1970 г. хиляди български инженери и работници изграждат хидро инженерни съоръжения, мостове, пътища, фабрики и други. Много напоителни системи, създадени от българи, все още работят из земеделските полета на Куба.

Голяма част от българските специалисти, пристигнали в Хавана, нощуват във Фокса, Ведадо която е най-високата жилищна сграда в Куба в близост до Хотел Национал. В Залата на славата на самия хотел Национал пък сред популярните хора, посетили хотела, ще видите лика на Ирина Бокова.

Залата на славата в Хотел Национал, Хавана

Много наши сънародници са имали и ведомствени апартаменти и къщи в Наутико, на около десет километра от Ведадо, Хавана. Друг наш сънародник избира Хавана като начална и крайна точка на своето самотно околосветско пътешествие с яхта. Специалния ми материал за него може да видите тук. Паметна плоча в Стара Хавана напомня за този подвиг.

Паметна плоча на капитан Георгиев, обиколил света за една година през 1976-1977 г., започвайки от Хавана

Друга по-важна българска следа /доколкото ми е известно по инициатива на Людмила Живкова/ ще видите в Стара Хавана. В една от историческите сгради там е вграден камък от крепостната стена на Велики Преслав по случай 1300-годишната от основаването на страната ни.

Камък от крепостта на Велики Преслав в Хавана, Куба по случай 1300-годишнината от основаването на Българската държава.

В Хавана е съществувало българското училище “Христо Ботев”, където са учили децата на нашите дипломати и специалисти, работещи в карибската страна.

Несъществуващото вече училище “Христо Ботев” към посолството ни в Хавана. Източник: facebook група на училите ни сънародници през 1970-1980 години там.

В град Олгин пък има булевард на име “Георги Димитров”. Там ще видите и хотел Перник, а в него може да изпиете по едно мохито в зала “Плиска”, да хапнете в ресторант “Варна” или пък да изпушите по една пура в бар “Дунав”. Колоритният ни миньорски град от Западна България е побратим с Олгин, който се намира в близост до Гуардалавака.

Малко известен е фактът, че близко до Сиенфуегос се намира фабриката за пластмасови изделия “Васил Левски”, построена от наши специалисти. Но най-важното е, че там се намира единственият бюст на Апостола на Свободата, изграден най-вече с помощта на Тодор Кузманов. Прочетете тук как той построява бюста на Апостола, намиращ се близо до Сиенфуегос.

Вижте снимки на екипа на cuba.bgspace.com от завода “Васил Левски” или прочетете повече тук.

Предишното ни посолство се намираше в прекрасна сграда в престижния квартал “Ведадо”, Хавана. Снимки от него може да видите по-долу.

Мои туристи, учили в Хавана, си спомнят как веднъж посрещали строени Тодор Живков на летището в карибската страна.

Тодор Живков и Фидел Кастро Руз

Когато той излиза от самолета, с него изненадващо се появява и Ел Команданте Фидел Кастро Руз.

Ако сте в Хавана и търсите православна църква, ще намерите две. Едната е руската църква, а другата – гръцката “Св. Николай”. В нея може да видите и доста български икони на светеца.

Гръцката църква “Св. Николай” в Хавана, Куба

От няколко години /информацията е от 2020 година/ нашето посолство се намира на знаменитото Пето Авеню срещу огромното руско посолство. Факт е, че новата ни сграда е с доста по-малка обща площ, но локацията компенсира донякъде. Точният адрес е Quinta Avenida № 6407, esquinaa66, Miramar, Playa. А българската резиденция се намира в престижна зона близо до Сибоней, където преди живеели доста българи, работещи в Куба. Ако имате и вие своята история за вашите години в Куба, пишете ни.

Нашето посолство в Хавана не пропуска да организира празнични събития за всички български празници като 1 март и 3 март, за Деня на славянската писменост, българската просвета и култура – 24 май, както и вечери, посветени на спасяване на българските евреи. През 2019 г. българската посланичка откри и “Българската Стена” – дело на прочутия кубински художник Фустер. Линк към сайта на българското посолство в Куба.

На нашия национален празник 3 март 2023 година беше открит бюст паметник на Христо Ботев в Хавана.

Идеята за октриването на паметника е от доста време. Това изобщо не е случайно. Нашето първо училище в Куба е кръстено на Христо Ботев, както и  най-популярния и първият основан футболен клуб в България.

В училището Христо Ботев са се учили децата на много български инженери, които през 1960/1970/1980 са дали най-доброто от себе си за да може Куба да има пътища, язовири, ВЕЦ-оеве, електроцентрали. На всичко това слага кръст циганина Иван Костов  през 1995 който освен че продава България, по- пряка поръчка гласува че Куба е теростостична държава. Ел Командандете Фидел Кастро Руз е принуден да анулира всички договори на нашите държавни фирми и съответно изтегляне на всички наши специалисти към Българиа. . След това се закрива и българското училище Христо Ботев.

Илия Миладинов споделя с Терезиста Капоте /бог да я прости/ своята идея за нов бюст на Христо Ботев. Хосе Марти, най-бележитата личност  е за нас българите нещо като Христо Ботев и Васил Левски.

Илиян, голям родолюбец българин, който живее в Хавана е главната причина този паметник да се стане реалност.

С огромната подкрепа на офиса на историка на града, нашия посланик Тодор Кънчевски и  Илия Миладинов се намериха  двама скулптори които направиха проекта .Финансирането дойде изцяло от Пловдив и хора които повярваха и спонсорираха тази идея .


Просто това ще остане и показва че когато искаме можем .

Български ресторант в Хавана.

Последната изненада е за всички любители на българската кухня. Да, в Хавана можете да хапнете таратор, да пийнете ракия с шопска салата. Е дори и може да замезите с кебапчета и баница. Адреса е  Calle Teniente Rey 304 e/ Compostela y Aguacate, La Habana Vieja.