Нашата малка България е добре позната най-вече всред кубинците над 50 годишна възраст в Куба. Има доста граждани на карибската страна, които са завършили висшето си образование в България. А след 1970 година хиляди български инженери и работници изграждат хидро инженерни съоръжения, мостове, пътища, фабрики и други. Много напоителни системи, създадени от българи все още работят из земеделските полета на Куба.

Голяма част от българските специалисти пристигнали в Хавана нощуват в Фокса, Ведадо която е най-високата жилищна сграда в Куба в близост до Хотел Насионал. Като споменахме хотел Насионал там ще видите първата българска следа в тази статия. В залата на Славата на популярни хора, посетили хотела ще видите лика на Ирина Бокова.

Залата на славата в Хотел Насионал Хавана

Много наши сънародници са имали и ведомствени апартаменти и къщи в Наутико, на около десет километра от Ведадо, Хавана. Друг наш сънародник избира Хавана като начална и крайна точка на своето самотно пътешествие около света с яхта. Специално за него съм написал материал, който може да видите тук. Паметна плоча напомня за неговия подвиг в Стара Хавана .

Паметна плоча на капитан Георгиев, обиколил света от Хавана за една година през 1976-1977

Друга, по-важна българска следа /доколкото ми е известно по инициатива на Людмила Живкова/ ще видите в Стара Хавана . В една от историческите сгради е вграден камък от крепостната стена на Велики Преслав по случай 1300 годишната от основаването на страната ни.

Камък от крепостта на Велики Преслав по случай 1300 годишнината от основаване на Българската Държава в Хавана, Куба.

В Хавана е съществувало българското училище „Христо Ботев“, където са учили децата на нашите дипломати и специалисти, работещи в карибската страна.

Несъществуващото вече училище „Христо Ботев“ към посолството ни в Хавана. Източник: facebook група на училите ни сънародници през 1970-1980 години там.

Като говорим за имена в град Олгин има булевард Георги Димитров. На него видите и хотел Перник. Там може да си изпиете по едно мохито в зала Плиска, да хапнете в ресторант Варна или пък да изпушите по една пура в бар Дунав. Колоритния ни миньорски град от Западна България е побратим с Олгин, който се намира в близост до Гуардалавака.

Малко известен факт е, че близко до Сиенфуегос се намира фабриката за пластмасови изделия “ Васил Левски“, изградена от наши специалисти. Но най-важното е, че там се намира единствения бюст на Апостола на Свободата изграден най-вече с помощта на Тодор Кузманов. Прочетете тук как той е построил бюста на Апостола, намираща се близо до Сиенфуегос.

Скоро екипа на cuba.bgspace.com най-после успя да посети завода Васил Левски. Вижте повече фото тук или прочетете повече тук.

Предишното ни посолство се намираше в прекрасна сграда в престижния квартал Ведадо, Хавана. Снимки от него може да видите по долу.

Мои туристи, учили в Хавана си спомнят как веднъж посрещали строени Тодор Живко на летището в карибската страна.

Тодор Живков и Фидел Кастро Руз.

Когато той излязъл от самолета с него изненадващо се появил и Ел Команданте Фидел Кастро Руз.

Ако сте в Хавана и търсите православна църква, ще намерите две. Едната е руската църква, а другата гръцката св. Николай. В нея може да видите и доста български икони на светеца.

Гръцката църква Св. Николай в Хавана Куба.

От няколко години/инфо 2020 година/ нашето посолство се намира на знаменитото Пето Авеню срещу огромното руско такова. Факт е, че новото ни сграда е с доста по-малка обща площ , но поне мястото компенсира донякъде. Точния адрес е Quinta Avenida № 6407, esquinaa66, Miramar, Playa. А българската резиденция се намира в престижна зона близо до Сибоней, където преди са живеели доста българи, работещи в Куба. Ако имате и вие своята история за вашите години в Куба, пишете ми.

Нашето посолство в Хавана не пропуска да организира празнични събития за всички свети за нас празници като 1 март и 3 март, както и празника на славянската писменост 24 май, както и вечери, посветени на спасяване на българските евреи. През 2019 година българската посланичка откри и „Българската Стена“, дело на прочутия кубински художник Фустер. Линк към нашето посолство.