Хавана

Каквото и да кажа за Хавана, все ще ви излъжа. Да, Хавана е мръсна. Мръсна от аспусите на 60 годишните кадилаци, москвичи и лади. Мръсна Хаванска история. Но за мен от Хавана по-истинско място няма. Там е декора. Сърцето на Куба. Все още няма много туристи, колкото и да им се иска на местните.  Само на две преки от центъра как деца си играят безгрижно без лаптопи и айфони, както ние в нашето детство. Баби с пури, оркестри.

Вижте нашата класация на топ 10 местата, на които ние водим нашите туристи от България.

Площадите на Хавана са разноцветни. Площадът на Революцията е социалистическо огромен. Ликовете на Че Гевара, покрил фасадата на вътрешното министерство и другите величия на революцията от 59-та създават манифестационна атмосфера. Тук е и най-високата постройка  в столицата на Куба, мемориалът на Хосе Марти. Площадите  в Стара Хавана представят една съвсем различна епоха. Бароковите сгради са оградили Plaza de las Armas, Plaza Vieja.

Хавана е цвета на Куба. Тук може да се види от всеки един град по малко.

Има много начини да опознаете Хавана. Може да прочетете романите на Алехо Карпентиер и да се докоснете до художественото му описание на живота сред колониите на града. Може би ще предпочетете Хавана от писанията на Хемингуей или такава, каквато я представят в хилядите песни. Конспирацията и шпионажът в „Нашият човек в Хавана“ от Греъм Грийн могат да Ви пренесат чак в 50-те. Но несъмнено няма по-добър начин да опознаете Хавана от този – да се разходите по градските улици и да видите най-интересните места и хора.

Ако имате няколко почивни дена и страст към историята, пътуване до Стара Хавана ще Ви се стори като билет до миналото с единствена спирка – испанското господство на острова. Достатъчно е само да се разходите по местните площади: Plaza de la Catedral, Plaza de лас Armas, Plaza de San Francisco de Asís, Plaza Vieja.

Военните укрепления, които са устояли ударите на времето и от двете страни на залива са друга задължителна спирка. Най-значимият сред поредицата е комплексът Morro-Cabaña със своя емблематичен морски фар и интересната церемония Каньо Насо изстрелване на гюле точно в 9 часа вечерта. Ритуалът се провежда всеки ден, за да напомня времената, когато градът е бил опасан от крепостни стени и това е бил сигнал на хората да се приберат на сигурно зад тях.

Ако са ви интересни историите за американската мафия и кубински артисти на 50-те като Лъки Лучано и Нат Кинг Коул, то Вашето място е Ведадо. Не пропускайте да се разходите по 23-та улица , която ще Ви отведе от сладоледаджийницата Coppelia чак до океана. Задължително посетете хотел Насионал – мястото, където историите на миналото са част от настоящето.

Особен колорит към обиколката Ви биха добавили любимите места на Хемингуей в годините, докато е живял и творил в Куба – от малката стаичка в хотел Ambos Mundos, където написва „Сбогом на оръжията“ , до крайбрежния град Cojímar от другата страна на залива и фермата му Vigía в един от най-бедните квартали на столицата.

 

 

Ако харесвате съвременна кубинска музика, вечер не пропускайте да посетите  Factory.  Известно средище за млади хора и перфектното място да се насладите на почти всички музикални жанрове в изпълнение на местни и чуждестранни артисти. А за салса и регетон може просто да се ослушате и да влезнете в първата кръчма. Почти винаги музиката е на живо.

Вижте топ 10 на нещата които да видите в Хавана Куба.