Героите от Барбадос. Фаталния полет 455 на Кубана де Авиасион .

Отношенията между Куба и САЩ са белязани от много трагични събития предимно за карибската страна. Не е лесно да се намираш до Америка и да си не си ”добър съсед”. През 70-те години на миналия век Куба воюва на страната на Ангола срещу Южна Африка, която пък е подпомагана от  САЩ и съюзниците и.  Куба използва и цивилната си авиация за транспорт на войници до Ангола, което е трън в очите на Америка, които използват всички /не/позволени средства да я спрат.

На 6 октомври 1976 година редовен полет на Cubana de Aviacion от Барбадос до Ямайка с крайна дестинация Хавана пада в морето заради две бомби на борда. Пътниците са предимно кубинци oт “златното поколение” на талантливия отбор по фехтовка, които обират златните медали на континенталното състезание в Латинска Америка. Това е най-голямата самолетна катастрофа в Карибския регион досега.

Паметника на загиналите в полет 455 в Барбадос

Паметника на загиналите в полет 455 във Барбадос

Според американските източници това е било “трагично събитие¨, но фактите oт всички независими разследвания разкриват, че това е дело на ЦРУ и  “отмъстителен акт” на враговете на Фидел, както и непряка атака срещу цивилната кубинска авиация, целяща да спре транспорта на кубински войници до Ангола.  За съжаление цената плащат цивилни граждани на Куба…

Доказателствата, че ЦРУ е била замесена в атентата са разсекретените документи през 2005 година които потвърждават, че американците са знаели за подготовката на атентата, но не са аламирали или са направили нещо за да предотвратят терористичния акт. 

Трагичното събитие предизвиква нова голяма криза между двете държави.  Атентата е извършен от  венецуелците наемници Фреди Луго и Ернан Лукано, които пътуват с крайна точка Хавана , но слизат подозрително във Барбадос, въпреки че са чекирали до кубинската столица. Същите успяват да сложат бомбите-пластмасови взривни вещества C-4  скрити в паста за заби и камера и ги активират със часовников механизъм след като слизат от самолета. Бомбаджиите допускат фатална грешка като дискутират на испански език къде са сложили взривните вещества, а шофьора каращ ги от летището е знаел езика им въпреки че Барбадос е английскоговореща територия.   Терористите са летели с фалшиви паспорти и били наети от кубинските имигранти, агентите на ЦРУ  Орландо Бош Авила и Луис Посада Карилес. В хода на разследването Луго и Лукано потвърждават, че агентите им плащат по 25 000 долара на човек.

Въпреки че са осъдени, те получават амнистия през 1980 година и са освободени.

В близост до Сиенфуегос по пътя към плажа Ранчо Луна в Куба има селище с името “Героите от Барбадос”.

Прочетете повече за другото нападение, организирано от ЦРУ в залива на Свинете.Вижте и статията ни за плажа Хирон тук.