В Куба една момиче става жена на 15.

В живота на кубинските жени двете най-големи дати са когато станат на 15 и когато се омъжат.

Когато едно момиче навърши 15 на карибския остров се вярва, че тя е напълно отговорна за своите действия и не и се налага същия строг контрол. Тоест може да има гаджета и/евентуално/ дори полов живот.

Много наши туристи са възкликвали ” Колко млада булка!”, ” Защо не е в бяла одежда, а синя?”, “Къде е жениха?”, “Тази май няма 18???” и други. Празнуват ” Ел Кинсе” казваме им.

На заветния ден около клетото притеснено момиче- вече уж жена са се скупчили фотографи и роднини, близки приятелки. Тежкия грим, различни кичозни рокли приличащи на сватбени са част от реквизита.  Фотосесията и празненствата продължават цял ден. А накрая по залез слънце снимките са повече от задължителни. Toгава момичето съблича тежките носии, слага бански и поне 2 фотографа започват заснемането на фона на залязващото слънце над морето. 

За самото събитие фамилията изобщо не пести пари и прави събитието пищно и цветно, типично по кубински. Популярна е  шегата , че ако семейството има спестени 1000 евро /в местни пари/дава 2000 такива за събитието. Наемат се костюми, гримьори, фотографи, коли. Нали вече имат пораснала жена вкъщи. Традицията за честването на петнайсет годишнината на едно момиче идва от Испания, но е популярно и в Латинска Америка макар че нямаме преки наблюдения дали по-същия начин.

Ако сте били на гости на кубинско семейство с дъщеря/дъщери неизменно на стената ще видите портрет на млада красива жена, гледаща смело и предизвикателно в бъдещето..