Club Habana – луксозният плаж в Хавана

Много туристи са ме питали дали в Хавана има плаж. Автоматичният ми отговор е не, но всъщност близо до квартал “Наутико” на около 7-8 км. западно от Ведадо има затворен комплекс, където е единственото място с хубав пясък на територията на Хавана – брегът около кубинската столица е скалист и покрит с остри камъни и рифове.

Другото място за плажуване в близост до Хавана са дългите и широки плажове Playas del Este, известни и като Santa Maria, намиращи се на около 20 км. източно преди Гуанабо, в посока към най-известния кубински курорт Варадеро. Ето какво представляват те:

Club Habana e познат и като “Дипломатическия плаж”. Тук наистина има дипломати заради жилищната резиденция на международните служители в непосредствена близост, местни няма да видите, и една от главните причини  за това е входната такса от 25 кука /около 28 евро/. Повече за валутата в Куба прочетете тук. Срещу таксата получавате магнитна  карта, с която може да консумирате напитки и храни до 20/25 кука, а останалите 5 са за достъпа до комплекса. Плажът не е голям – с дължина около 200 м. Ето как изглежда Habana Club:

В Club Habana  освен хубав ситен пясък има открит плувен басейн, финтес зала, плажен ресторант и бар, както и тенис корт.  Влизането в комплекса става с показване на документ за самоличност. Ако искате да се поглезите още малко, на услугите ви са  масажен и фризьорски салон. В близост до Club Habana е и яхтеното пристанище на Хавана, кръстено на Ърнест Хемингуей. Ако все пак не искате да плащате вход и да разнасяте паспорт, може да отидете до просторните плажове Санта Мария извън Хавана. Таксито дотам е около 20-30 кука в посока.