Club Habana. Луксозният плаж в Хавана.

Много туристи са ме питали дали в Хавана има плаж. Като по инерция казвам не, но всъщност това не е точно така. Близко до квартал Наутико на около 7-8 километра западно от Ведадо има затворен комплекс където е единственото място с хубав пясък на територията на Хавана.  Иначе брега около кубинската столица е скалист и покрит с остри камъни и рифове.

Другото място за плаж най-близо до Хавана са дългите и широки плажове Playas del Este известни и като Santa Maria, намиращи се на около 20 километра източно преди Гуанабо, посока към най-известния кубински курорт Варадеро. Ето какво представляват те:

Club Habana e познат и като дипломатическия плаж. Не само заради факта, че тук наистина има дипломати заради жилищната резиденция на международните служители в непосредствена близост. Тук местни няма да видите . Една от главните причини  е входната такса от 25 кука /около 28 евро/ през делнични дни и 25 кука през работни дни. Повече за парите в Куба четете тук. Като го заплатите, ще ви дадат магнитна  карта с която може да консумирате напитки и храни до 20/ 25 кука, а останалите 5  са за входа на комплекса. Плажа не е голям. Дължината е около 200 метра.Ето и какво представлява Habana Club:

В Club Habana  освен хубав ситен пясък има открит плувен басейн, финтес зала, плажен ресторант и бар, както и тенис корт.  Влизането в комплекса става с показване на документ за самоличност. Ако искате да се разглезите още малко, на услугите ви са  масажен и фризьорски салон. В близост до Club Habana е и яхтеното пристанище на Хавана наречено на  Ърнест Хемингуей. Ако все пак искате да не плащате входа, който е задължителен ведно с 1 паспорт може да отидете без такъв до просторните плажове Санта Мария извън Хавана. Едно такси до там е около 20-30 кука на посока.