Варадеро

Варадеро е най-големият национален морски курорт в страната, разположен на 42 км от Матанзас и на 140 км от Хавана.Полуостровът е широк само километър и половина в най-широката си част и практически е отделен от Куба. Разпрострял се по полуостров Икасос като северната му страна /по която са построени повечето хотелски вериги/ е със ситен пясък а другата е предимно мочурлива и скалиста. Дългата коса на полуостров Икасос загражда от север залива на Карденас като прави този град удобно пристанище с корабостроителен завод и експорт на  захар.

Историята. 

Едноименния град, ситуиран в началото на полуострова е създаден на 15 декември 1887 година. През 40-те години на миналия век  предизвиква голям интерес всред американската аристокрация. Някои от тях като милардера  Дю Понт и Ал Капоне закупуват имоти там.  Така че преди революцията Варадеро е посещаван от американци и местната аристокрация, а сега от канадци, европейци, хаванци и емигранти кубинци от Маями и Флорида. 

Варадеро е като Българският Слънчев Бряг за Куба. Града е малко позападнал, но с началото на Ковид 19 кризата започнаха да се строят много хотели в началото на курорта.  По-възрастни кубинци са ми разправяли, че преди 1959 година във Варадеро не са били допускани черни. Имало е бариера, през която са минавали само богатите бели собственици на ваканционните вили, голф полета. 

Какво да видим във Варадеро?

 • Плажовете. В североизточната част на полуострова са се съхранили девствени гори и плажове. Двадесет километра пясъчна ивица и синьо тюркоазено синьо море. Тук е обособен екологичния резерват Вараикакос.  Практически цялото северно крайбрежие на Варадеро е пясъчно, но най-широкия плаж се намира срещу хотел Meliá Internacional Varadero. Прочетете нашата класация за топ 10 плажовете на Куба тук и класацията за най-красивите плажове на Куба тук

Плажове Варадеро

 • Делфинариума. Може да плувате с делфини, на мен не ми хареса най-вече заради мръсната вода в която хайванчетата се мъчат. 50-80 eur. Aко имате транспорт ще ви излезе най-евтино на място защото може да платите с местната валута песо Кубано.

Делфини Варадеро

 • Кайо Бланко. Силно препоръчителна екскурзия, която може да си направите от рецепцията на всеки хотел. Ходи се с катамаран и е винаги сутрин и струва около 60-70 eur. Островчето се намира близо до Варадеро и се предлага с бюфет и плаж следобед.. От катамараните осигуряват плавници и очила. Избирайте екскурзията когато няма силно вълнение. Кайо Бланко има по-бял пясък от Варадеро и си струва, единствения проблем е многото туристи с вас.

Кайо Бланко Варадеро

 • Град Варадеро. В началото на полуострова се намира едноименното градче с една главна улица, на която се намират няколко бара. Много хора си мислят че ще видят лудницата на Слънчев Бряг във Варадеро, но това не е така. Има няколко заведения /едното от което се казва “Бийтълс”/ една дискотека и сергии със сувенири, които са по-скъпи от Хавана.
 • Варадеро 
 • Пристанище Варадеро. Може да посетите яхтеното пристанище в края на Варадеро. Марината е нова, пълна с лодки и катамарани. Мястото и е лъскаво и в контраст с всичко в Куба. Тук ще видите шопинг зона и два пет звездни хотела.

Марина Варадеро

 

 • Шноркелинг/ Дайвинг.  Друга идея е до близкия коралов плаж “Playa Coral¨ където може да се гмуркате всред чудния свят на коралите.
 • Къщата на Дюпон. Имението на Дюпон, национализирано след Революцията се извисява до голф игрище с 9 дупки. Може да изпушите хубава кубинска пура на балкона, откъдето се вижда прекрасна гледка към полуострова. Сега къщата е и музей и хотел а долната му част е обособена като винарска изба. 
 • Огромния кактус.  В края на полуострова може да видите огромния 500 годишен кактус, по-скоро приличащ на дърво. Няма такса за посещение. 
 • Огромния кактус

Имайте предвид, че в Куба петзвездните хотели отговарят на четири звездни а в някои случаи дори и с по-ниска категория. Но в последните години се построиха наистина добри хотели които отговарят на звездите си. И за разлика от България, тук се предлага алкохол включен в цената на all inclusive.

Пет звездните хотели във Варадеро. Средна цена от 80 до 400 евро на двойна стая според сезона. 

Първо място. Хотел Melia Internacional Varadero.

Не е най-луксозния, но един от най-новите хотели във Варадеро и след сравнение цена-качество заема първо място в нашата класация.  Намира се пред най-красивия плаж във Варадеро, част от топ 10 на нашата класация за за най-красивите плажове на Куба.  Строен върху някогашния легендарен хотел Интернасионал, първия голям хотел в комплекса. Сегашният хотел разполага с с 10 крила и общо 946 стаи с компютърно управление и 7 ресторанта и 3 бюфета. Най-големия хотел във Варадеро. Резервирайте тук.

 Второ място. Хотел Iberostar Selección Varadero.

Тук базата е по-стара, но хотела разполага с повече място и повече басейни, както и различни категории на стаите. Особено готино е chill бара на плажа със своите висящи столове и богатия избор на коктейли.Като цена е по-скъп от Meliá Internacional Varadero а може би е най-скъпия хотел във Варадеро

Трето място. Хотел Royalton Hicacos Varadero

Зависи от сезона, но често е най-скъпия хотел във Варадеро защото предлага програма за възрастни без деца.

Намира се в непосредствена близост до Iberostar Selección Varadero и е на подобна цена.

Четвърто място. Blau Varadero. Хотел подобен на Melia Internacional,но доста по-стар.

Иначе е огромен с много стаи и големи площи. Храната обаче е на по-ниско ниво от предходните хотели но често с изгодни оферти.

Четвърто място. Melia Marina Varadero. Петзвезден хотел който има и хотелска част с  апартаменти.

Широки стаи и може би най-добрите цени за петзвездните хотели във Варадеро. Проблема тук е че достъпа до плажа става посредством мост . Намира се на скоро изграденото пристанище в края на полуостров Икаса. Ако се снимате пред хотела и пристанището никой няма да ви повярва че сте в Куба. Модерни алеи, катамарани, луксозни магазини и само плащане с карти и/или долари.

  Пето място. Хотел Хотел Ocean Vista Azul 5 * Варадеро Хотелът е със сравнително добро обслужване, разположен а на самата плажна ивица като повечето хотели.

Има шоу-вариете, няколко ресторанта и 24 часов бар с напитки. Намира се във Варадеро, най-известния курорт в Куба. Нощувки от 100 долара на стая всичко включено. Минуса е че голяма част от стаите в комплекса не се поддържат добре и миришат на мухъл.

 

Четири звездните хотели във Варадеро. От 60 до 120 евро на стая.

 

 1. Хотел Hotel Barceló Solymar, Occidental Arenas Blancas. Може би най-доброто съотношение цена-качество за хотел 4 звезди във Варадеро
 2. Хотел Туксан. Сходно качество съотношение цена-качество за хотел 4 звезди във Варадеро
 3.  Хотел Hotel Meliá Las Antillas   Сходно качество съотношение цена-качество за хотел 4 звезди във Варадеро
 4. Grand Memories Varadero. Също добър конкурент. Имаме оплаквания обаче най-вече с стаите които са на първия етаж
 5. Brisas del Mar . Евтин хотел който се състои се от две части.  Първата на плажа и втората зад улица. Никога не правете  грешката да резервирате тази част която е зад улицата дълбоко зад плажа.  Храната е средна. По-скоро го отбягвайте.
 6. Allegro Palma Real . НИКОГА НЕ СТЪПВАЙТЕ ТАМ . Мръсни чаршафи лоша храна и ужасно обслужване. Всичките звезди са окапали.

Три звездни хотели във Варадеро. От 20 до 80 евро на стая.

 1. Хотел Кавана. Най-добрия компромис между качество и цена.  Може би може да се съревновава с нормален четири звезден хотел.  Намира се в самото начало на Варадеро между канала на курорта и Атлантическия Океан на плажа. Добра храна, чисти стаи и добра почивка. Като още един голям плюс е че тук директор е голямата фенка на България Илияна която говори прекрасен български .
 2. Хотел Тропикал. Намира се в началото на едноименния град. Компромисно решение.

Запазете Куба и пътувайте с нас във Варадеро!