Варадеро

Варадеро е най-големият национален морски курорт в страната, разположен на 42 км от Матанзас и на 140 км от Хавана.Полуостровът е широк само километър и половина в най-широката си част и практически е отделен от Куба. Разпрострял се по полуостров Икасос като северната му страна /по която са построени повечето хотелски вериги/ е със ситен пясък а другата е предимно мочурлива и скалиста. Дългата коса на полуостров Икасос загражда от север залива на Карденас като прави този град удобно пристанище с корабостроителен завод и експорт на  захар.

Преди революцията Варадеро е посещаван от американци и местната аристокрация, а сега от канадци, европейци, хаванци и емигранти кубинци от Маями и Флорида. Варадеро е Българският Слънчев Бряг в Куба. Макар и малко позападнал от балканския му брат.

По-възрастни кубинци са ми разправяли, че преди революцията във Варадеро не са били допускани черни. Имало е бариера, през която са минавали само богатите бели собственици на ваканционните вили, голф полета.

В североизточната част на полуострова са се съхранили девствени гори и плажове. Двадесет километра пясъчна ивица и синьо тюркоазено синьо море. Тук е обособен екологичния резерват Вараикакос. Ако искате може да посетите и делфинариум или да отидете с яхта до близкия Кайо Бланко. В началото на полуострова се намира едноименното градче с една главна улица, на която се намират няколко бара. Много хора си мислят че ще видят лудницата на Слънчев Бряг във Варадеро, но това не е така.

Може да посетите яхтеното пристанище в края на Варадеро. Марината е нова, пълна с катамарани. Мястото и е лъскаво и в контраст с всичко в Куба. Тук ще видите шопинг зона и 2 пет звездни хотела.
Друга идея е до близкия коралов плаж „Playa Coral¨ където може да се гмуркате всред чудния свят на коралите.

Варадеро отдавна не е Куба. Най-интересното място тук е къщата на Дюпон. Имението на Дюпон, национализирано след революцията се извисява до голф игрище с 9 дупки.

Тук е най-скъпото място в карибската държава, а ако сте дошли да почивате имате далеч по-добър избор според мен. Но самия курорт отдавна не го включвам в моите екскурзии, по-скоро само с еднодневни турове заради близостта му с Хавана и магистралата от там.