Доста трудна класация е да определим най-красивите плажове в Куба имайки предвид, че Острова на Свободата притежава стотици плажове и на Атлантическия океан, и на Карибско море. В териториите на Куба са хиляди малки островчета /кайоси/. Всред най-красивите плажове са тези, които сме описали тук в класацията.

Вижте и освен това нашата класация топ 10 за плажовете в Куба тук.

Плажа Ранчо Луна до Сиенфуегос

Ранчо Луна Сиенфуегос

Сиенфуегос е прекрасен град и както сме писали за него е най-чистия град в Куба. Сиенфуегос обаче няма хубав плаж, защото е разположен в залив с тесен проток към Карибско море. Ако спите в Сиенфуегос и искате да се насладите на хубав плаж, трябва да отидете в Ранчо Луна. Плажа се намира на пътя между Тринидад и Сиенфуегос на брега на морето.

Луксозния плаж Клуб Хавана


Много туристи са ни питали дали в Хавана има плаж. Като по инерция казваме не, но всъщност това не е точно така. Близко до квартал Наутико на около 7-8 километра западно от Ведадо има затворен комплекс където е единственото място с хубав пясък на територията на Хавана.  Иначе брега около кубинската столица е скалист и покрит с остри камъни и рифове.

Habana Club плажа на Хавана

Плажа Хирон

Плажа в Хирон по-скоро има историческо значение за Революцията и Куба, от колкото само един обикновен плаж. Въпреки това, плажа в Хирон на Карибско море е често посещаван от туристи и кубинци. Toва е единствения плаж, където има построена бетона стена за да попречи за евентуален втори десант.  Прочетете повече за десанта на наемниците през 1961 на този плаж.

Плажа Хирон Куба

Мария ла Горда Куба

Най-западната точка е нос Сан Антонио ( Cabo San Antonio) която е и най-западна такава на Куба . Според Международната хидрографска организация нос Сан Антонио отделя Карибско море на юг и Мексиканския залив на север. Достъпа до това място е чрез лош асфалтов път от град Пиняр дел Рио. Когато за пръв път пристигнах тук, разбрах че си е струвало нервите да мина през дупките и пропадналия път на места. Игуани, пуст плаж и коралови рифове започващи само няколко метра от плажа. Аква обувките са почти задължителни за почитателите на сноркелинга и не само.

Плажа Манагуа Баракоа Куба

Плажа Манагуа се намира на няколко километра от Баракоа Куба. Едно от многото  истинските девствени и чисти от туристи места в Острова на Свободата . Намира се малко след първият основан в Куба към Моа за Олгин.

Плажа Манагуа Баракоа Куба

 

Кайо Хутияс Куба

Kaйо Хутияс е малък остров, свързан с път подобно на Кайо Санта Мария и Кайо Коко. За разлика от тях, тук няма хотели и бунгала. Има само няколко капанчета и един ресторант. Цените са все още ниски. Може да хапнете рибка или пържени картофки. Има и паркинг. По-надолу може да видите един полу изоставен морски фар. Изобщо място, където може да дойдете на палатка и да потърсите пълна морско карибска идилия.

 Плажа  Boca Ciega Гуанабо

Този плаж предизвиква малко аналогия в туристите на cuba.bgspace с плажа на река Велека близо до Синеморец България. Е, има 7 разлики 🙂

Boca Ciega притежава почти бял и сравнително фин пясък, по-бял от доста плажове във Варадеро.  Сравнително достъпен по магистралата от Хавана.  Намира западно 2 километра от Гуанабо на устието на река Boca Ciega. Във влажния сезон ще ви се наложи да пресечете реката вливаща се в океана, а в сухия ще видите просто огромна плажна ивица, заради пресъхващата река която изчезва 20 метра преди устието. Плажа Boca Ciega е почти в края на дългата плажна ивица, започваща от Тарара, следвайки Източните плажове или Playa Santa Maria и  Гуанабо.  Източните плажове са любими на хаванчани, купонджии, музиканти  и доста low budget туристи. Да не забравяме, че в Хавана освен Дипломатическия плаж, друг няма. Друг интересен факт е, че като прекосите реката след около 300 метра ще се озовете в съседен gay-friendly плаж. Така че внимавайте от кой бряг сте.

Плажа Гуанабо Куба

Плажа Анкон до Тринидад.

Прехвърляме се на Карибско море на юг. Плажа Анкон е част от 5 километрова ивица земя, вдадена на изток между залива Касилда и Карибско море. За съжаление тук има построени 3 хотела и в момента /към май 2020 година/ се строят още два хотела.  За това този плаж е по-назад в нашата класация. Но въпреки това плажа е достатъчно дълъг и просторен, за да не се чувствате като в Слънчев Бряг. Пясъка е жълт и малко по-едър до хотелите като е достатъчно плитък с пясъчно дъно. Любителите на коралите трябва да отидат на запад към селото Бока, където на  20 метра навътре ще видят прекрасни коралови образувания.

Плажа Анкон Куба

Плажа Гуардалавака

Отиваме доста на изток в близост до мястото, където Христофор Колумб е открил Америка. Тук има морски курорт на Атлантическия океан намиращ се на почти четиридесет километра северно от Олгин,  Източна Куба.  “ Гуардалавака“ означава буквално пази кравата. Плажната ивица не е много дълга, но за сметка на това имат ситен и бял пясък и рифове. Образуванията започват около 100-150 метра от брега.

Гуардалавака Куба

Плажа пред хотел Интернасионал, Варадеро.

Варадеро безспорно е най-известната плажна дестинация в Куба, но плажовете тук са почти като всички „стандартни“ ако можем така да го кажем такива за Куба. Има обаче едно приказно място срещу Хотел Интернационал. Той e един от първите хотели в най-известния кубински курорт и не случайно е построен точно тук. С бял пясък и широчина навътре 200 метра заема нашето седми място. Предишния соц хотел Интернационал е вече част от веригата Мелиа Варадеро 5 * и е напълно обновен и реновиран. Прекрасно място, но с много туристи. Затова заема седмо място.

Плаж Варадеро

Плажовете на Кайо Санта Мария

Струва си да карате по магистрала в морето всред синьо зелени води, нали? За да стигнете до Кайо Санта Мария ще минете през  почти 50 моста на север навътре в  Атлантическия океан. Изграждането на курорта Кайо Санта Мария започва в  в края на 80-те. Дългия почти 50 километров път свързва градчето Кабаирен, минава през международното летище на острова “ Лас Брухас“ за да стигне до най-големия Кайо Санта Мария. Кайо Санта Мария притежава прекрасни бели плажове и почти 10 километра пясъчна ивица. Има доста хотели, но те са построени навътре и не пречат да се насладите на красотата им. Рифовете са сравнително навътре в морето.

Кайо Санта Мария Куба

Кайо Коко. Плажовете на Кайо Гилермо.

Подобно на Кайо Санта Мария, до плажовете на Кайо Коко се стига до магистрала в морето която е дълга около 30 километра. Малкото островче Кайо Гилермо се намира в най-западната част на Кайо Коко в провинция Сиего де Авила. Почти бял пясък, по-малко хотели и чиста синьо зелена вода в архипелага Градините на Краля. Все пак и тук има доста хотели, но плажовете тук са най-добрите в района на Кайо Коко .

Кайо Гилермо

 

Плажа Сирена Кайо Ларго.

Отново се връщаме на Карибско море, за да видим един огромен плаж с много палми. Като рекламна картинка. Плажа Сирена /Playa Sirena/ попада в защитена зона и тук строителството е забранено. Toй е изключително широк и дълъг а почти няма туристи. Плажа Сирена завършва с пясъчна коса, вдадена в морето а само на метри от вас може да видите морски звезди, всякакви пъстроцветни риби и синьо зелено. Готови ли сте да се влюбите?

Плажа Сирена

 

Кайо Саетия , Олгин

Мястото и красотата му е невероятна и не случайно тук кубинския лидер, променил света Фидел Кастро е имал вила за да се откъсне от всичко и всеки. Острова е на 120 километра югоизточно от Олгин Куба.  Всъщност в Куба „кайо“ се казва на неголям остров. Площта му е 42 квадратни километра. Острова се намира на входа на залива на Нипе.Не се сещам за друго място в Куба, където oсвен всичко, може да си направите сафари като в Африка и да гледате антилопи, зебри и щрауси. Тук има само един малък хотел и абсолютно безвремие.

Кайо Саетия Куба

Плажа Пунта Франсес, Остров на Младежта.

Пунта Франсес съвсем спокойно може да бъде номер едно в нашата класация.  Мястото е резерват в западната част на най-южния и голям остров на Куба. Проблема на това място и същевременно решението е, че е много трудно да се стигне до него. Първо трябва да стигнете до най-големия остров в акваторията на Куба само с полет или с кораб от Батабано.  До южната част на острова на Младежта  се стига само с „открит лист“ както в миналото в България или с контролирана екскурзия.

На това райско място  няма никой. Игуани се боричкат на метри от вас, хутии гонят в пясъка, а ако навлезте по белия като брашно пясък навътре стотици раци панически се крият в дупките си. В кристалните води може да видите костенурки, които снасят яйцата си тук по време на своята миграция.  Безкрайна ивица от бял пясък и чисти води провокират хората, добрали се до това девствено място да останат тук завинаги. Все още за радост никой не се е решил. На около 15 километра се намира малкото рибарско селце  Кокодрийо, основано от преселници от Каймановите острови.

Пунта Франсес Куба

Плажа Параисо Kaйо Ларго.

Дали заслужено, дали не плажа Параисо в превод  Райския Плаж е може би най-добрия плаж в Куба. Сигурно има и други подобни плажове, но пясъчните дюни, образуващи малки заливчета в морето, безкрайно спокойствие, чиста вода, синьо зелени хоризонти и малкото хора коронясват този плаж на карибския остров Кайо Ларго в Куба. До плажа Параисо се стига по пясъчен път всред дюните. Има само един бар, където предлагат студено мохито и Куба либре. Бара естествено няма електричество. Живота е прекрасен, но за сметка на това дълъг.

Плажа Параисо Кайо Ларго Куба

 

Карта на най-красивите плажове в Куба вижте тук: