Интернет.

От месец май 2016 година в Куба се откриха WIFI обществени пунктове в паркове и площади на открито, където с предварително закупени интернет карти от офис на Етекса  може да се свържете с глобалната мрежа.

Тези пунктове може да ги познаете като видите хора насядали с лаптопи, телефони и таблети по улиците или просто да питате. В Хавана има доста пунктове, особено в старата част на града.

Картите са ограничени и се продават срещу паспорт за максимум 3 бройки на човек. Карти може да си закупите и от някой хотел, ако сте негов гост. Цените на картите непрекъснато спадат. Към 29 юни 201 картите за 1 час струват 1.50 cuc /1 cuc=1 $/ , за 5 часа 7.50 кук за половин час 0.75 кук.На улицата също могат да ви ги предложат от прекупвачи за 3-4 долара /кук/ прочетете повече за парите тук. А това представлява картата:

Комуникации в Куба

 

 

 

 

Картите са за 30 мин, 1 час и 5 часа. След като си свършите работата, излезте от менюто за да си запазите оставащите минути и си я запазете защото там ви пише потребителя и паролата. Ако използвате една карта а нея има минути трябва да я употребите до 1 месец иначе картата изгаря.

В Куба интернета навлезе от 1 година и е достъпен само с тези карти, преди 2 години цените бяха от порядъка на 6-7 долара за час. Ако искате добър интернет, отидете вечерта защото кубинеца масово използва социалните мрежи. Скорост, трафик, мегабайти няма. Скайп и вайбър не работят в Куба.

Телефони

В Куба има само един мобилен оператор който се казва Cubacel. Право на кубински номер имат само жителите на страната. Цената за 1 телефонен разговор между абонати на Cubacel е около 0.45 цента на минута а след 23 часа вечерта 0.07 цента. Така че кубинеца става разговорлив вечер.Няма други планове. Иначе има услуга мобилен интернет но тя все още не е на нивото което ви позволява нормално ползване.

Кубинците все още масово разговарят по стационарните си телефони, където разговорите са почти без пари. 

Ако се сдобиете с кубинска карта, не ползвайте интернет и smtp-услугата, защото не са на нивото което сме свикнали в Европа и България.

Принципа на кубинската карта е като предплатените в България и света. Интересен факт е че ако една  карта няма кредит може да звънне на друга кубинска сим карта с такъв като добави цифри *99  + номера и разговора ще бъда за сметка картата в която има пари.

Роуминга работи, но понякога не се показва номерата на хората които ви звънят. Умел ход ще е ако ходите в Куба да си купите от оператора с който имате договор предварително минути за Острова на Свободата, ще ви излезе по-евтино. Роуминга за изходящо обаждане е в порядъка 5- 7 лв на минута , 1 лв за sms a входящо от 2 до 5 лв. Пак зависи от вашия план.

Поръчайте си пътешествие до Куба

 

Comments are closed.