Cayo Largo.Кайо Ларго

Остров Кайо Ларго в превод от испански означава Дълъг остров. Дължината му е около 25 км а ширината 3.Намира се в Карибско Море в прилежащите морски територии на Куба. Отстои около 180 км югоизточно от Хавана и 110 километра от Младежкия остров. На кораловия остров няма местно население. Кайо Ларго е най-източно разположения коралов риф на архипелага Лос Канареос . Кайо Ларго се намира на около 60 километра западно от най-големия национален парк в Куба ¨ Градините на Царицата” със своите близо 600 островчета наречен от Христофор Колумб в чест на кралицата на Испания Исабел I.

Обслужващият персонал живее главно в Isla de la Juventud /Младежкия остров/ и стои най-много 20 дни за да застъпи следващата смяна. Персонала живее в специално построено за това селище на Кайо Ларго.

За пръв път бях тук с третата ми група през март 2014 година и разбрах че съм на най-райското място на земята. Не съм пропуснал кътче на Куба, ходил съм и на доста екзотични места из югоизточна Азия, но не съм виждал толкова красиви плажове, чисти води и такава безкрайна синева. 

Кайо Ларго предлага спокойна почивка и невероятни приключения. Гмуркане, разходки, излети в океана с корабчета до съседни остров като острова на игуаните, плуване с делфини или просто айляк по пловдивски 🙂 Времето е меко, топло и без големи валежи. Средната температура на въздуха варира от 23 градуса през януари до 29 през август.

Какво да посетим в Кайо Ларо

Плажа Параисо

Близкият плаж Параисо напълно оправдава името си. Морето е плитко в продължение на стотици метри и можеш да тичаш по топлата вода и да гледаш как рибките си играят като цветни сирени. Всичко това провокира детското в мен и аз просто бях забравил всичко докато се гмурках в чистите карибски води, наблюдавайки цветните звезди, коралчетата или бягайки и гмуркайки се в изумрудените лагуни. Другите интересни плажове се казват Плаж Сирена, Плаж Тортуга, Плаж Линдамар.

През Кайо Ларго минава миграция на 3 вида морски костенурки които избират това място да снесат яйцата си в топлите пясъци. На острова е създаден център за отглеждането им, като след това биват пускани на свобода. Може да почерпите информация в кой месец от годината древните създания минават от тук.   Заради нарастващия брой туристи е създаден център който включва инициативи за наблюдаване на гнезденето на костенурките и информация за опазването им. В центъра може да видите и да снимате малки костенурки и да видите яйца. Интересно

Кайо Ларго е рай за гмуркачите. Водите около острова предлагат около 30 места, за които може да намерите информация в местния водолазен център.

Транспорта е от  Хавана с малки витлови самолети и трае 30-40 мин.

Едно от хотелите в Кайо Ларго се казва Сол Пеликано

Друг от хотелите се казва Сол Кайо Ларго.