Санкти Спиритус Куба

Санкти Спиритус е столица на едноименната провинция в Куба, към която принадлежи и Тринидад. Въпреки че Санкти Спиритус е главния град на тази област, е далеч по-малко посещаван от туристите, но това не го прави по-малко интересен. Кръстено е на Светия Дух и е четвъртото от първите седем селище, основано в Куба. Единственият град в Куба с латинско име.

Както споменахме горе, Санкти Спиритус се нарежда до първите създадени от испанците колониалните градове на Куба. Той е основан през 1514 година от покорителя на Куба Диего Веласкес на 8 километра от текущото място близо до реката Тиунику. През 1522 година е избрано по-стратегическо място до реката Яябо, където града се развива и до днес. 

Символ на града е моста над реката Яябо. Това е най-стария мост в Куба. Това място  е известно и като пътя на каруците.

Моста е завършен през 1831 година от майстор Дон Доминго Валверде и майстор Дон Блас Кабрера. Използвани са  близо 200 000 тухли зидани по традиционна техника с пясък, вар, вода и забележете магарешко мляко. Прочетете повече информация за моста тук.

Не пропускайте да видите и небесносинята градска катедрала Iglesia Mayor de Sancti Spiritus. Централният площад се казва Parque Serafín Sánchez и е напълно реставриран. В близост до него може да се поразходите в пленителен квартал, с типичните колониални тесни каменни улички и цветни фасади. На гореспоменатия площад ще видите статуя в реален размер на известния музикант и композитор Gerardo Echemendía или повече известен под псевдонима си Serapio.

Санкти Спиритус е град, който може да се разгледа за около 2 часа. Тук живеят около 118 000 жители.