Блог – Всичко за Куба.

Сезон 2022/2023. CUBA BGSPACE е най-предпочитания партньор за българи . Повече от 30 групи от октомври 2022 до май 2023 година. Благодарим за доверието!

Ето историята на Заро, който се завръща подобно на друг наш герой в Куба след обаче 40 години


ПЪТЕПИСИ И ВИРТУАЛНИ ОБИКОЛКИ

Допълнихме доста различни точки в пътеписите за Куба, най-подробни и най-многобройни в интернет. За да видите Куба такава, каквато е. Вижте пътеписите тук, или на картата тук:


Заради паузата заради COVID-19 се съсредоточихме да направим с колегите виртуална Куба, за да я разгледате такава, каквато са я видяли нашите очи. Естествено без копиране на чуждо съдържание. Вижте картата тук или на линка .


 

 

Наско отново е в Куба. Този път посещаваме Канкун, Мексико, пирамидите Чеченица и няколко сенота. Но как един пенсионер в България с 300 лв месечно си позволява това? Основния акцент е в края на филмчето. Не пропускайте да видите и другите два епизода да за Наско.

Първа част : https://www.youtube.com/watch?v=7YdP-…

Втора част: https://www.youtube.com/watch?v=-p4uy…


 

Oт скоро започнах да пиша за българските следи в моята Куба. Оказва се, че те са много повече от доста страни по света. Мореплавателя Георги Георгиев, Бюста на Апостола до Сиенфуегос, крепостната стена от Велики Преслав в Хавана..

Бебе КубаЕдно прекрасно момиченце се роди през ноември 2018 година в България и бе “заченато” по време на февруарската екскурзия в Куба 2018 година. Като порасне, то ще дойде безплатно в Куба 🙂 Куба е Любов.

—————————————————————————————

Толкова много хора, различни като дъгата посетиха Куба през последните години с cuba.bgspace.com. Вижте видеа как минават екскурзиите с нас тук, тук и тук.

 

 
 


 

Писател, публицист, боксьор, авантюрист, военен кореспондент или шпионин. Кой е Хемингуей? Отговора тук.


След 5 години cuba.bgspace.com се превърна в главния пътеводител на всеки който иска да посети Карибската държава. 3500 посещения за ден е често явление и около средно 70 000 уникални потребители за месец. Благодаря за доверието!

cuba.bgspace.com

Наско. Вечният мечтател. Годините нямат значение ако Куба е в сърцето ти. Вижте втората  и първата част на филчето за неговите емоционални пътувания из Куба.

Може да го видите тук. Първият епизод вижте тук.

Топ 10 на туристическите дестинации в Куба. Вижте кое не може да изпуснете ако посещавате Куба

Америка и Куба

Куба се променя. Бавно, но сигурно. Тълпите от жадни за завладяване американци обгръщат неспособната за толкова много туристи островна държава. Ще се запази ли тя? От края на 2016 година вече има 4 американски линии летящи до Хавана. Толкова и до Санта Клара, Олгин а три до Камагуей. Бъдещето ще покаже..

Maйски страсти.

Защо обичам мангото или крадеците на.. кубинските праскови.

Куба, над Тринидад, някъде в началото на май.Първата реколата на мангото.

Пътувахме с Наско в автомобил Буик 1955 с двигател Лада 2101 из обширни поля по пътя от Сиенфуегос към Тринидад.

По пътя преживяхме лятна майска бура със силен дъжд и ярка дъга с цвят на слънце и живот.

Струите вода се бяха превърнали във реки и твърдо бяха решили да ни откажат от пътя, но Буика беше преживял достатъчно години за да спре точно сега. Старост а не младост.

След известно време бурята се подчини на топлината и обви с прозаична пролетна дъга нашия мост към едно спряло време.

Точно тогава видях манговата горичка с окапали плодове. Спряхме като крадци и плахо се огледахме дали ще има свидетели на сладкия пир.

Тинейджърски се промъкнахме и лакомо започнахме да събираме огромните плодове.

Натоварихме буика с мъка събрани няколкото килограма а останалите плодове засърбахме лакомо на место. Точно тогава видях колко се радвам че в ръката ми няма таблет, умен телефон а просто едно узряло манго и росна трева с която да се обърша от лепливия сладък и меден вкус. Щастието е в простотата. Дано хората след нас НЕ го забравят.

Та от тогава много го обичам мангото. Наистина бе майна.

—————————

Приключения в Куба

Екскурзията до Куба през март миналата година. Приключения с лодки, коко такси,

стари коли, спускане с въжета из джунглата.

 

—–

Куба. Oще по-отвътре. Куба не е само стари коли, фасади и пури.

Върнах се от поредното си пътуване .  За 45 дни освен Гуанабо, посетихме  за втори път острова на Младежта Isla De La Juventud. В най-големия остров, прилежащ към Куба достигнахме до Punta Frances,  непокътнат резерват в най-югозападната точка, до където се стига само с открит /граничен лист/. Тук видях най-голямото разнообразие на флора и фауна в Куба. В лагуните на  полуострова плуват свободно скатове, крокодили и  костенурки, а във въздуха се  реят  пеликани и морски орли.Тук е единствения плаж  в региона с черен вулканичен камък. Невероятна е гледката и на изоставените затвори, където е лежал El Jefe El Comandante Fidel Castro  Ruz, осъден от режима на диктатора Батиста след първия опит за революция през 1953 година.  Стигнахме до най-западната точка на Куба и се гмуркахме на пустите коралови плажове  Maria La Gorda, посетихме пещерата Cuevas De La Portales  oт където El Comandante Che Gevara от където той е ръководил бойните действия по време на революцията. Къпахме се и в кристалните води на езерото Sendero Caburni в резервата Toppes de Collantes. Посетихме и по-известните райски острови Cayo Levisa и Cayo Jutiyas.  Скоро ще пусна нови програми, които ще покриват непознатите места в острова на Свободата.

Опознай КУБината, за да я обикнеш 🙂

 

——

След почти три месеца в Куба видях повече от колкото очаквах. Видях поклонниците, влачейки камъни в деня на Сан Лазаро. Част от тях  са минали пеща 900 км oт Сантяго де Куба до Ринкон. Бях свидетел на ритуала Санто.  Посетих всички възможни фабрики и селски ферми за пури. Поседях малко и в една бедна къща в провинцията.  Видях вярата, мизерията, мъката и радостта доста отвътре. През месец декември мин.година се опитаха да ме ограбят .  Месец по-късно останах без пари и паспорт, но пък времето бе чудесно и слънчево. Пък така се почувствах и по-свободен без документи, формалности и пари, нали Куба е Страната на Свободата. Благодаря на хората, които ми се довериха.Моите туристи са най-големите учители. Част от тях отново ще пътуват с мен много скоро. Разбрах нещо много важно. За 14 дни Куба е само атракция и екзотика . След това време хората се разделят на тези, които никога не се завръщат и една много малка част, която заобикват Куба до края на живота си и я превръщат в част от себе си. Завинаги. Дори не знам причината с която да го обясня. Тя Любовта не се обяснява.

Скоро започва започва седмото приключение. Познайте за колко дни е 🙂

 

Февруари

 


Ноемврийски страсти

Остават ми 19 дни до Куба.

Какво по-хубаво от това да имам три групи и за пръв път ще бъда там цели 2 месеца!!! С Юли направихме филм за Наско от майската ми група, гледайте го тук:

 


2013

Вече почти 5 месеца без Куба. За пръв път организирам салса пътешествие и нямам търпение то да започне. Преди това имам малка група която започва от 30 ноември . За пръв път ще стоя месец и половина в Куба. Нямам търпение…

—–

Купонджиите от февруарската група са с още с тен от прекрасните спомени в Кайо Ларго, а аз вече имам билетите за новато ми пътуване през април и нямам търпение да се усетя влажния хавански цветен въздух. Априлската група е малка, но интересна. Вече няколко месеца не мога да си изкарам карта за намаление с Аерофлот,  руска му работа 🙂

Групата за февруари е вече запълнена. Преди два дни взех билети от Аерофлот. Не ме интересува, че вали и че трещи. Ще съм  при моя {не}отминал свят, който е повече жив от всичко. Най-радващото е, че за априлската група отсега имам двама записани и чакам още хора.

 

—–

Куба ми липсва. Искам да вкуса от нейния аромат. Да се поразходя из бедната цветна мизерийка и да усетя простотата на щастието. Искам те.

—-

В деня за почивка по време на поредното ми пътешествие  търсех Бонгото на Дафи и попаднах на Callejon de Hamel. Творецът ме насочи натук, за да ми покаже още нещо, което имах да откривам. Цветността е необятна. Ако разглеждаш, рисуваш с очи..

————————————————————————–

Днес, 28 март се връщам се от Куба за втори път все по-влюбен. Някак ми става дискомфортно още като попадна на излъсканите луксозни международни междинни летища. Пълни с гадни оферти и миризми надути като всички наоколо.
Любовта е в простотата. Искам я пак докато я има. Защото няма да е вечна.

Искам да ви благодаря на вас, които дойдоха с мен. Знам че всеки очаква различни неща.

Куба е капризна жена, която може да ти изпъне нервите до краен предел, а после да те разсмее и да забравиш всичко. После ще те грабне за ръката и ще те гмурне в един радостен цветен сън, където можеш да се удавиш ако не се сетиш да изплуваш. Ако някога ще се давя, нека да е там.

————————————————————————–

 

Успях да намеря чичото на Сесилия от Тринидад, чието лице бе измежду фотографиите на изложбата ми “Куба.Животът е радост.” Тъй като фотоса така и не се продаде, реших да го донеса до Куба и да му го подаря.