Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Георги Георгиев-Капитана. Мореплавателя започнал и завършил своето околосветско пътешествие от Куба 1976-1977.

В Куба има паметни плочи на двама българи. Васил Левски /прочетете тук/ и Георги Георгиев. Мнозина от вас ще се запитат кой е втория българин. Точно за тях е тази статия.

Паметната плоча на Георги Георгиев Капитана в Хавана, Куба на мястото където той започнал и завършил околосветското си пътешествие

Георги е роден далече от Варна, в Кърджали през 1940 година, когато България почти се е простирала на три морета. Баща му е офицер от армията и получава назначение в морската ни столица, където той за пръв път вижда морето. По-късно в своя живот, той ще напише една картичка в Хавана на чакащо го дете от българската делегация на 21 декември 1978 по случай обиколката му света “ На Мая, за да заобича морето както мен“.

След края на войната, през 1952 година Георги Георгиев отива в нашата столица, където живее сестра му и нейния съпруг военен лекар. Там Капитана създава първия софийски яхтклуб Академик. Минавам през житейски драми- жени се , развежда се, ражда му се син и след това се завръща във Варна, за да завърши Вечерната гимназия и Техникума по корабостроене и корабоплаване, последния от който му е неговата съдба- да плава..

Георги се включва в дейността на яхтклуб „Порт Варна“ (който след смъртта на Капитана взема неговото име). Първия му голям проект е обиколката на Черно Море.

Търсейки себе си, през 1975 година Георги прави квалификационно плаване на яхти с едночленен екипаж, тогава популярен като ОСТАР. Истинското му бойно кръщение идва в средата на следващата година, когато емблематичната му яхта КОР КАРОЛИ, построена в Полша по поръчка на яхт клуб Варна участва в старта на ОСТАР-76 състезание, което е определено като „най-шумното, най-оспорваното, най-масовото и най-тежкото” в цялата му история. От Плимут в началото на юни отплавали 125 от записалите се 197 участници
„Кор Кароли” на Георги Георгиев преминава океана за малко над 36 денонощия в може би най-тежката климатична история на ОСТАР в цялата му история. Комунистическото правителство все пак забелязва подвига и увековечава с пощенска карта това постижение. Това е първо голямо постижение в световното ветроходство. Второто постижение вкарва Георги Георгиев-Капитана завинаги в историята ни и според доста хора…предначертава неговия край.

На 20 декември 1976 година Георги Георгиев-Капитана предприема самотна обиколка на света. Той избира неслучайно за начално и крайно място на своето пътешествие залива на Хавана в близост до статуята на Христофор Колумб до Ел Темплете- мястото където преди 500 години кубинската столица е основана от Испания. През 2018 година имах радостта да бъда гид на един от хората свидетели на неговото посрещане Стойчо Стоев. Неговата фамилия заедно с тогавашния българския посланик Бончо Митев го посрещат на 21 декември 1977 година.

Георги Георгиев започва своето самотно околосветско пътешествие на 20 декември 1976 година. Неговия маршрут започва от Хавана, минава през Панама, Фиджи, Австралия. Покрай нос Добра Надежда едва оцелява след тридневни бури, но след това се устремява на север към екватора и Бразилия. На 21 декември 1977, след една година той завършва своя подвиг пред чакащата го тълпа всред които много ученици на тогавашното училище Христо Ботев в Хавана .

Тогава, едно развълнувано момиченце родено в Хавана но сега живущо в София се разплаква от картичката подарена от Капитана „На Мая, за да заобича морето както мен“. Тя е жива, както и спомена в нея за Георги Георгиев-Капитана.

Там, където нашите ученици и дипломати посрещнаха Капитана загинал при трагични обстоятелства в СССР на 18 май 1980 година има една паметна плоча която напомня завинаги за неговия подвиг..

Благодаря за снимките и информацията на Стойчо Стоев от Варна, както и на wikipedia и petel.bg

Поръчайте си пътешествие до Куба

Comments are closed.