Западният район Пиняр дел Рио е най-голямата и обособена природна географска област в страната.

Мястото очарова още в първият момент, като разкрива пред очите ни великолепни пейзажи към долината, очарованието продължава и навътре в града усещайки невероятната селска и дива атмосфера на кубинската провинция.

Винялес е сгушено между причудливи скали и хълмове като купи сено. В долината на Винялес може да видите карстови образования над и под земята. На места варовитите планински вериги са пробити като със свредел от реки. Макар и с неголеми размери планините тук имат подчертано планински характер.

Tук е региона, където се правят най-висококачествените пури. А най-добрия район се казва Vuelta Abajo и се намира на около 30 километра от Винялес.  Пътят лъкатуши между насаждения от тютюн, сламени къщурки и високи скали. Нереално е. 

Като екскурзии не пропускайте Cueva de los Indios /Пещерата на индианците/. Подземна по която можете да плувате с лодка и да излезнете навън.

Естествено ако сте познавач/любител на пурите тук може да видите как ги правят на живо.

В самото селце почти всяка къща предлага нощувки, а като слизате от автобуса хазяите направо крещят, предлагайки услугите си.

Винялес е земеделски район, където култури на плодове, зеленчуци, кафе и особено на тютюн както споменах по-г0ре се отглежда по традиционни методи. Риболовът е също важна част от икономиката на района.

Местните се разхождат по градчето яздейки коне и облечени като каубои, но за разлика от типичните каубои те често са с пура в уста или зад ухото. Друга забележителност на населеното място е и тютюнът отглеждан за производството на най – качествените пури в света. Земеделието е основният поминък на Винялес, затова пред много от къщите могат да се видят тютюневи насаждения. Голяма част от храната, която се предлага по заведенията и в къщите за гости е местна и екологично чиста. Селцето предлага възможност за обяди и вечери на места с прекрасни гледки към долината и вкусна, прясна и домашна храна.

Винялес е едно от задължителните спирки в Куба.
Във Винялес има множество финки /или от кубинско испански/ ранчота, където местни производители гледат освен най-висококачествения тютюн в света и царевица, юка, картофи, манго и други култури. Прочетете повече за плодовете на Куба тук.

Едно от ранчотата които посещават моите туристи е това на Бенито. Щракнете повече на линка за подробности.

Други интересни места които може да посетите в близост е Кайо Хутияс, намиращ се на около 50 километра.

Пътят до там е много разбит и това разстояние отнема поне 2 часа. Кайо Хутияс буквално означава острова на Хутията. Хутияс са местни вид бобри които се живеят в блатата в близост до брега на морето. Хутияс може да видите и в Гуама Куба.