Градините на Кралицата на Куба

Със своите две хиляди квадратни километра и около 640 островчета /или както в Куба им казваме кайоси/ Градините на Кралицата на Куба е най-големия национален парк в Куба и такъв в Карибския регион.  Името си носи благодарение на Христофор Колумб в чест на Кралицата на Испания Исабел Първа.

Не бъркайте Градините на Кралицата с градините на Краля. Градините на Краля е друг  архипелаг от малки острови отново намиращ се в Куба, само че на северното му крайбрежие с излаз към Атлантическия Океан. В Градините на Краля се намират известните курорти на Куба Кайо Санта Мария и Кайо Коко.

Говори се, че в резервата Градините на Кралицата се намира третия по големина бариерен риф в света предлагащ огромно разнообразие от рифове, риби, костенурки и най-големия такъв в Карибския регион. Преди 2 години National Geographic прави документален филм за това приказно място.

Градините на Кралицата е скрития рай, където няма туристи и тълпи въпреки белите плажове,  синьо зелените лагуни в този безкраен архипелаг от малки островчета. Тук може да наблюдавате популации от хиляди защитени морски видове като костенурки, акули, риба парго /Red Snapper/, групери, омари, октоподи, риба тон, ендемичния вид крокодил „Cocodrillo Cubano“ и речната видра хутия. От костенурките можете да видите зелената костенурка, костенурка Carey.

От акулите може да наблюдавате рифовата акула, сивата акула и сравнително рядко бели акули.

Архипелага от острови Градините на Кралицата Куба се намира източно от остров Кайо Ларго.  Достъпа до парка е ограничен. Ако притежавате лодка или катамаран се допуска 24 часов престой в архипелага.

Макар и не потвърдено, се твърди че Градините на Кралицата са били едно от любимите места на Фидел Кастро за гмуркане както и това, че в някои от стотиците острови съществува летище, направено заради него.  Градините на Кралицата се намира южно от  Куба и принадлежи към две провинции Камагуей и Сиего де Авила.

Друго популярно място за гмуркане в Куба се намира в Западна Куба и се казва Maria La Gorda. Прочетете повече за това място тук.

Материала, който поместваме в тази статия е  благодарение на Евлоги и неговата фабрика за пътешествия, която направи първата си група с водолази в Куба докоснали се до  недокоснатия тропически рай  през януари 2020 година. GoLive пръв в България предлага екскурзия до този девствен коралов риф.

Ако и вие да се гмуркате тук  всред подводния рай на Градините на Кралицата, посетете golive.bg. 

В Градините на Кралицата има много плажове. Но ако искате да видите нашата класация за най-добрите плажове в Куба, цъкнете тук. Може да видите и това видео.