Градините на Кралицата на Куба

В секцията ще разгледате някои от къщите за гости и хотелите, които са на ваше разположение в различните локации на Куба.

    bgspace YOUTUBEcuba bgspace

Със своите две хиляди квадратни километра и около 640 островчета /или както в Куба им казваме – кайоси/ Градините на Кралицата на Куба е най-големият национален парк в Куба и Карибския регион. Името си получава от Христофор Колумб, който кръщава парка в чест на испанската кралица – Изабела Първа.

Не бъркайте Градините на Кралицата с Градините на Краля. Градините на Краля е друг  архипелаг от малки острови, отново намиращ се в Куба, само че на северното му крайбрежие с излаз към Атлантическия Океан. В Градините на Краля се намират известните курорти на Куба Кайо Санта Мария и Кайо Коко.

Говори се, че в резервата Градините на Кралицата се намира третият по големина бариерен риф в света, предлагащ огромно разнообразие от рифове, риби и костенурки, и най-големият в Карибския регион. Преди 2 години National Geographic засне документален филм за това приказно място.

Градините на Кралицата е скритият рай, където няма тълпи от туристи въпреки белите плажове и синьо-зелените лагуни в този безкраен архипелаг от малки островчета. Тук може да наблюдавате популации от хиляди защитени морски видове като костенурки, акули, риба парго /Red Snapper/, групери, омари, октоподи, риба тон, ендемичния вид крокодил “Cocodrillo Cubano” и речната видра хутия. От костенурките можете да видите зелената костенурка, костенурка Carey.

От акулите може да наблюдавате рифовата акула, сивата акула и сравнително рядко бели акули.

Архипелагът от острови Градините на Кралицата се намира източно от остров Кайо Ларго, южно от  Куба и принадлежи към двете провинции Камагуей и Сиего де Авила. Достъпът до парка е ограничен. Ако притежавате лодка или катамаран, се допуска 24-часов престой в архипелага.

Твърди се, че Градините на Кралицата са били едно от любимите места на Фидел Кастро за гмуркане и че в някои от стотиците острови съществува летище, направено специално за него.

Другото популярно място за гмуркане в Куба се намира в Западна Куба и се казва Maria La Gorda. Прочетете повече тук.

Материалът, поместен в тази статия, ни бе предоставен от Евлоги и неговата фабрика за пътешествия, която сформира първата си група с водолази в Куба, докоснали се до този тропически рай през януари 2020 година. GoLive пръв в България предлага екскурзия до този девствен коралов риф.

Ако и вие искате да се гмуркате сред подводния рай на Градините на Кралицата, посетете golive.bg.

В Градините на Кралицата има много плажове. Но ако искате да видите нашата класация на десетте най-добри плажа в Куба, натиснете тук. Предлагаме на вниманието ви и това видео: