This post is also available in: English (Английски)

Карнавала в Хавана Куба

Когато българина чуе карнавал, се сеща винаги за Рио. Само че  Куба също може да предложи пъстро тържество както в Сантяго де Куба, така и в столицата, където е и най-големия такъв и се провежда през месец август. Прочетете повече за времето в Куба тук.

Историята на карнавалите в Куба датира от векове и се корени се в танците на робите в Куба, които пресъздавали чрез танци и песни своите обичаи от своята изгубена родина Африка по време на католическия празник „Свети дарове“ което в Християнството се  нарича хляба и виното, които по време тайнството Евхаристия се превръщат в тялото и кръвта господен. Празника се чествал на 6 януари и е било от малкото моменти когато на робите им е било позволявано да имат време за своите ритуали. Според повечето източници първия карнавал се е случил през 1550 година а според други 1585 година. Тогава карнавала е бил много повече с ритуално значение от колкото в днешни дни с  сантеристки- африкански ритуали и в него участниците са били само роби. Прочетете повече за Сантерията в Куба тук.  Карнавали има и в  повечето карибски острови, бивши колонии на Испания където са се внасяли роби като Тринидад и Тобаго, Доминикана, Пуерто Рико и други малки острови в региона.

Със смесването на населението на Куба с годините карнавала става все по-широко разпространен и по богат на програма.

С течението на времето карнавала се измества през месец август заради летния почивен сезон а и с 26 юли, национален празник на Куба, свързан с Революцията когато Фидел Кастро напада казармите в Сантяго през 1953 година в първия опит да свали диктатора Батиста.

В днешно време карнавала се празнува в две поредни съботи и недели през месец август когато е лятото в Куба, също като в България.

Цветната фиеста е и състезание между различни школи по танци като както и карнавал на  детски групи.  Цветните костюми и усмихнати лица в карибска феерия с тимба, салса, румба, регетон и конга. Прочетете повече за танците в Куба тук.

И за да бъде карнавала типично по кубински, ще видите руски трактори украсени с цветя и дърпащи ремаркета превърнати в платформи от танцуващи школи на импровизираната сцена на Малекон. Карнавали се провеждат също в Тринидад, Баямо и Сантяго де Куба