Комуникации в Куба.

Интернет. Информация от 8 юни 2023 година.

В Куба вече мобилния интернет вече е напълно възможен с единствения оператор Cubacel и дъщерната и компания ETECSA . Имайки кубинска сим карта ще се радвате на  4G покритие във всички големи градове, 3G покритие в провинцията а на отдалечните места до 2G. В повечето хотели във Варадеро, Кайо Санта Мария, Кайо Коко и Кайо Ларго предоставят карти на рецепция карти,  които са включени в цената на хотела ако хотела ви е над 4 звезди.

Най-добрия начин за интернет в Куба според нашата преценка все пак остават  кубински сим карти които трябва да са регистрирани в повечето случаи на граждани на държавата. Много наши туристи се подлъгват от някакви оферти от ETECSA на летището в Хавана, което в 90 % не се случва. Ако си чужденец имаш  право на 1 сим карта с ограничени функции но имаща интернет.

Имайте предвид, че заради американското ембарго, ползвайки кубински IP адрес, повечето популярни сайтове за резервации като booking.com и други както и всякакви други популярни американски сайтове и апликации като REVOLUT блокират вашия достъп от Куба. Решението е да се ползва VPN, ние ще ви дадем съвет и за това.

За да сдобиете с кубински карти ни пишете или просто пътувайте с нас.


Тази информация надолу вече не е актуална. Но я запазихме за да видите какво беше преди:

 

Информация от май 2016 година

От май 2016 г. в Куба се откриха WIFI обществени пунктове по паркове и площади, където с предварително закупени интернет карти от офис на Етекса може да се свържете с глобалната мрежа.

Тези пунктове може да ги познаете, като видите хора, насядали с лаптопи, телефони и таблети по улиците, или просто можете да попитате. В Хавана има доста пунктове, особено в старата част на града.
Интернет картите са ограничени и се продават срещу показване на паспорт до максимум 3 броя на човек. Карти може да си купите и от хотел, ако сте негов гост. Цените на картите непрекъснато спадат. Към 1 януари 2019 г. картите за 1 час струват 1.00 CUC /1 CUC = 1 USD/, за 5 часа – 5 CUC, за половин час – 0.5 CUC. На улицата също могат да ви ги предложат от прекупвачи за  3-4 USD /CUC/ – прочетете повече за парите тук. А това представлява картата:

Комуникации в Куба

 

 

 

 

Картите са за 30 мин., 1 час и 5 часа. След като си свършите работата, излезте от менюто, за да си запазите оставащите минути и си я запазете защото там ви пише потребителя и паролата. Ако използвате една карта, а в нея има минути, трябва да я употребите до 1 месец иначе картата изгаря.

В Куба интернетът навлезе от 1 година и е достъпен само с тези карти. Преди 2 години цените бяха от порядъка на 6-7 USD за час. Ако искате добър интернет, отидете вечерта, защото кубинеца масово използва социалните мрежи. Скорост, трафик, мегабайти няма. Скайп и вайбър вече работят в Куба.

Телефони и мобилен интернет

В Куба има само един мобилен оператор, който се казва Cubacel. Право на кубински номер имат само жителите на страната. Цената за 1 телефонен разговор между абонати на Cubacel е около 0.45 USD на минута, а след 23.00 ч. – 0.07 USD. Така че кубинецът става разговорлив вечер. Други планове няма /има услуга мобилен интернет, но тя все още не е на нивото, което ви позволява нормално ползване/.

Кубинците все още масово разговарят по стационарните си домашни телефони, където разговорите са почти без пари. 

НОВО! /ИНФОРМАЦИЯ ОТ февруари 2020/ Ако имате кубинска сим карта и искате мобилен интернет, трябва да проверите дали суфикса на номера ви вече е с потвърдена интернет услуга.  Трябва да пратите смс със IMEI на телефона ви. Може да проверите баланса си с #234* . Ако имате вече карта с 3G, първо трябва да вкарате пари в нея. Примерно от този сайт. След това трябва да наберете *133# и да си купите количеството мегабайти. 4 гб са около 30 евро, така че е най-изгодно. Вече се поддържа 4 G/LTE в големите градове и плажни курорти. 

Принципа на кубинската карта е като предплатените в България и света. Интересен факт е, че ако една  карта няма кредит, може да звънне на друга кубинска сим карта с такъв, като добави цифри *99  + номера и разговорът ще бъда за сметка на картата, в която има пари.

Роумингът работи, но понякога не се показват номерата на хората, които ви звънят. Умел ход ще е, ако ходите в Куба, да си купите от оператора, с който имате договор, предварително минути за Острова на свободата – ще ви излезе по-евтино. Роумингът за изходящо обаждане е в порядъка на 5- 7 лв. на минута, 1 лв. за sms, a входящо от 2 до 5 лв. – зависи от вашия план.