На нашия национален празник 3 март 2023 година беше открит бюст паметник на Христо Ботев в Хавана, Куба.

Идеята за откриването на паметника е от доста време. Това изобщо не е случайно. Нашето първо и последно български училище в Куба е кръстено на Христо Ботев.

Илия Миладинов споделя с Терезиста Капоте /бог да я прости/ своята идея за нов бюст на Христо Ботев. Хосе Марти, най-бележитата личност  е за нас българите нещо като Христо Ботев и Васил Левски.

Илия Миладинов, заедно с Илиян, собственик на българския ресторант в Хавана са главната причина този паметник да се стане реалност.

С огромната подкрепа на офиса на историка на града, нашия посланик Тодор Кънчевски и  Илия Миладинов се намериха  двама скулптори които направиха проекта .Финансирането дойде изцяло от Пловдив и хора които повярваха и спонсорираха тази идея . Това се случи на нашия национален празник 3 март 2023 година.

Просто това ще остане и показва че когато искаме можем .

Училището Христо Ботев в Хавана.

В училището Христо Ботев са се учили децата на много български инженери, които през 1960/1970/1980 са дали най-доброто от себе си за да може Куба да има пътища, язовири, ВЕЦ-оеве, електроцентрали. На всичко това слага кръст Иван Костов  през 1995 който освен че продава България, по- пряка поръчка гласува че Куба е терористична държава. Ел Командандете Фидел Кастро Руз е принуден да анулира всички договори на нашите държавни фирми и съответно изтегляне на всички наши специалисти към България.  След това се закрива и българското училище Христо Ботев.

Паметника се намира на Avenida 1 в близост до Малекон, срещу Хаванския залив и в Стара Хавана. Вижте го на картата или ни пишете. Прочетете повече и за паметника на Васил Левски.

    bgspace YOUTUBEcuba bgspace