Българските следи в Хавана, Куба.

Ако сте в Хавана, може да видите на много места частици от нашата България.


Фокса, Ведадо.

Голяма част от българските специалисти, пристигнали в Хавана, нощуват във Фокса, Ведадо която е най-високата жилищна сграда в Куба в близост до Хотел Национал. В Залата на славата на самия хотел Национал пък сред популярните хора, посетили хотела, ще видите лика на Ирина Бокова.

Залата на славата в Хотел Национал, Хавана


Хавана Виеха /Стара Хавана/

Много наши сънародници са имали и ведомствени апартаменти и къщи в Наутико, на около десет километра от Ведадо, Хавана. Друг наш сънародник избира Хавана като начална и крайна точка на своето самотно околосветско пътешествие с яхта. Специалния ми материал за него може да видите тук. Паметна плоча в Стара Хавана напомня за този подвиг.

Паметна плоча на капитан Георгиев, обиколил света за една година през 1976-1977 г., започвайки от Хавана



Хавана Виеха- Стара Хавана

Друга по-важна българска следа /доколкото ми е известно по инициатива на Людмила Живкова/ ще видите в Стара Хавана. В една от историческите сгради там е вграден камък от крепостната стена на Велики Преслав по случай 1300-годишната от основаването на страната ни.

Камък от крепостта на Велики Преслав в Хавана, Куба по случай 1300-годишнината от основаването на Българската държава.


Ведадо, българското училище Христо Ботев- закрито

В Хавана е съществувало българското училище “Христо Ботев”, където са учили децата на нашите дипломати и специалисти, работещи в карибската страна.

Несъществуващото вече училище “Христо Ботев” към посолството ни в Хавана. Източник: facebook група на училите ни сънародници през 1970-1980 години там. Предишното ни посолство се намираше в прекрасна сграда в престижния квартал “Ведадо”, Хавана. Снимки от него може да видите по-долу.


БЪЛГАРСКОТО ПОСОЛСТВО- ПЛАЯ, ХАВАНА

От няколко години /информацията е от 2023 година/ нашето посолство се намира на знаменитото Пето Авеню срещу огромното руско посолство. Факт е, че новата ни сграда е с доста по-малка обща площ, но локацията компенсира донякъде. Точният адрес е Quinta Avenida № 6407, esquinaa66, Miramar, Playa. А българската резиденция се намира в престижна зона близо до Сибоней, където преди живеели доста българи, работещи в Куба. Ако имате и вие своята история за вашите години в Куба, пишете ни.

ПАМЕТНИКА ХРИСТО БОТЕВ В СТАРА ХАВАНА

На нашия национален празник 3 март 2023 година беше открит бюст паметник на Христо Ботев в Хавана. Идеята за октриването на паметника е от доста време. Това изобщо не е случайно. Нашето първо училище в Куба е кръстено на Христо Ботев, както и  най-популярния и първият основан футболен клуб в България.

РЕСТОРАНТ БЪЛГАРИЯ, СТАРА ХАВАНА

Български ресторант в Хавана. Последната изненада е за всички любители на българската кухня. Да, в Хавана можете да хапнете таратор, да пийнете ракия с шопска салата. Е дори и може да замезите с кебапчета и баница. Адреса е  Calle Teniente Rey 304 e/ Compostela y Aguacate, La Habana Vieja.