Практически съвети за Куба. Как да се предпазим от измами и да си спестим главоболия в Куба.

Въпреки че в Куба за туриста е спокойно място и няма престъпност, искам да ви дам няколко съвета които ще ви помогнат да избегнете излишни главоболия.

  • Пари. Пристигайки на летището, обменете малка сума пари защото на аерогарата курса е малко надвишен. Освен това се пригответе за големи опашки. За предпочитане взимайте КЕШ. Доста често банкоматите ще ви върнат картите. Парите обменете в някоя кадека в Хавана. Внимавайте да НЕ ВИ ВЪРНАТ песо кубано вместо песо конвертибле макар че това е по-скоро възможно на някой пазар или в дискотека. В Куба обмяна на валута става САМО в обмени бюра /казват се кадеки/ и банки. В банките винаги има огромни опашки, пробвайте с кадеките. Курса винаги е еднакъв и в двете учреждения. Как да различавате двете валути четете тук.
  • Стречоване на багажа. Направете го. И се пригответе да си го чакате понякога повече от 2 часа на летището в Хавана. Може да си намерите после куфара мокър или „преджобен“.
  • Частни квартири. Ако пътувате изцяло за своя сметка в Куба се постарайте да си запазите предварително квартири. Може да използвате тази форма за да ви запазя аз, или booking или airbnb които вече работят в Куба. Ако пътувате с Viazul /тукашната компания за междуградски превози за чужденци/ на автогарата в съответния град ще ви засипят с предложения и табели показващи колко им е хубаво вкъщи. Обикновено тези, които предлагат къщите първо са комисионери /тоест получават от собственика на къщата бакшиш/ и най-важното е че къщата не е толкова близо, колкото ще се опитат да ви обяснят. Цени за средни къщи за гости в Хавана 35-40 кука, в провинцията с 5-10 по-малко. Все пак цените варират и от местоположението.
  • Продавачи на пури на улицата. В Куба навсякъде ще ви предлагат пури, особено в Хавана. Мога смело да твърдя, че 99 % от пурите които ще ви предложат не са оригинални, а свити в задния двор с отпадъчен тютюн въпреки че на външен вид го докарват. Прочетете повече за пурите тук в моята статия.
    • Фестивали на салсата в Хавана. По улицата /най-често в Хавана/ ще ви спрат за да ви съобщят, че точно днес и никога утре има фестивал на салсата. Ще платите вход за някакъв клуб, където фестивал няма, но за сметка на това ще ви предложат пури. Точка 3 нагоре 🙂
  • Коли под наем в Куба. Пазете се от хилядите сайтове, които предлагат коли под наем в Куба. Ще платите и после на съответния адрес на Cuba Car няма да имате кола. Дали знам някой сайт? Не. Чух за 2 испански сайта, но не мога да твърдя. Има разбира се успешни опити. Аз винаги го правя на място. Коли под наем в Куба е трудно да си намерите. За плащане на колата за предпочитане само КЕШ, ако плащате с кредитна карта ще имате от 3 до 4 % процента над сумата.
  • Шофиране в Куба. ИЗБЯГВАЙТЕ ДА ШОФИРАТЕ ПРЕЗ НОЩТА ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ОПАСНО Е!!!!Когато ми е било неотложно и съм карал през нощта няколко пъти съм бил свидетел на ударени коне, каруци, дори заспали пияни пешеходци на пътя. Повечето превозни средства нямат светлини индикатори. Задължително си направете програмата така, че да пътувате през светлата част от деня. Но дори и през деня внимавайте за големи дупки на магистралата A1 и периферните пътища.
Практически съвети за Куба.
  • Улични комисионери. Ако си намерите кола и се насочвате примерно към Винялес или Тринидад, е възможно преди влизане в самия град или в него някой кубинец да започне да ви маха негативно да се опитва да ви казва, че пътя е затворен или че няма изход. Като спрете ще почне да ви рекламира ресторанти или къщи за гости. Просто е досадно иначе няма проблем. Човека ще вземе комисионна от вас, уреждайки къща за гости/ресторант. Изхода е просто да не спирате.
  • ТАКСИ КОМПАРТИДО – СПОДЕЛЕНО ТАКСИ. В много от туристическите места в Куба и най-вече около автогарите където ако сте не купили предварително билети ще чуете на улицата разни агенти да ви предлагат такси „дъ сейм прайс ас бус“ или на чист български „същата цена като на автобуса“ който искате да хванете. Имайте предвид, че да постигнете тази цена трябва да се съберете точно 5 човека /или повече ако съответното превозно средство има повече места/ . Ако сте примерно двама и се вържете, трябва да изчакате викачите да намерят още трима. До тогава ще трябва да се въоръжите с търпение. Иначе е много по-добре да пътувате със споделено такси от колкото с автобусите на Виазул, където климатиците винаги са пуснати на -10 🙂 Споделеното такси често е стар шевролет с два човека отпред и трима отзад и естествено без климатик. Ако се возите с Виазул си вземете дебела дреха.
Как да се предпазим от измами в Куба
Споделено такси в Куба