Въпреки че Куба е спокойно място и няма престъпност, ще ви дам няколко съвета, които ще ви спестят излишни главоболия.

    bgspace YOUTUBEcuba bgspace

Прочетете най-подходящото време за посещение на Куба тук.

      Не обмяняйте пари на улицата. Или ако го правите, обменете малко. Спомянете ли си Магурата? 2023 в Куба е същото.

  • Стречоване на багажа. Направете го! И се пригответе да си го чакате понякога повече от 2 часа на летището в Хавана. Може да си намерите после куфара мокър или “преджобен”…
  • Частни квартири. Ако пътувате изцяло за своя сметка в Куба, се постарайте да си запазите предварително квартири. Може да използвате тази форма, за да ви запазя аз, или да използвате booking или airbnb,  които вече работят в Куба. Ако пътувате с Viazul  /местната кубинска компания за междуградски превози на чужденци/, на автогарата в съответния град ще ви засипят с предложения и рекламни табели на квартири. Обикновено тези, които предлагат къщите, са комисионери /тоест получават от собственика на къщата бакшиш за услугата/, а къщата ще се окаже не толкова близо, колкото ще се опитат да ви обяснят. Цените за среден клас къщи за гости в Хавана варират между 35-40 кука, в провинцията с 5-10 кука по-малко. Все пак цените зависят и от местоположението.
  • Продавачи на пури на улицата. В Куба навсякъде ще ви предлагат пури, особено в Хавана. Мога смело да твърдя, че 99 % от пурите, които ще ви предложат, не са оригинални, а свити в задния двор с отпадъчен тютюн, въпреки че на външен вид го докарват. Прочетете повече за пурите тук в моя статия.
    • Фестивали на салсата в Хавана. По улицата /най-често в Хавана/ ще ви спрат, за да ви съобщят, че точно днес и никога утре има фестивал на салсата. Ще платите вход за някакъв клуб, където фестивал няма, но за сметка на това ще ви предложат пури
  • Коли под наем в Куба. Пазете се от хилядите сайтове, които предлагат коли под наем в Куба. Ще платите и после на съответния адрес на Cuba Car няма да намерите кола. Дали знам някой сайт? Не. Чух за два испански сайта, но не мога да бъда сигурен. Има, разбира се, успешни опити за поръчка на кола под наем дистационно, но аз винаги го правя на място. Коли под наем в Куба е трудно да си намерите. Заплащането на колата за предпочитане става в КЕШ, а ако плащате с кредитна карта ще имате от 3 до 4 % процента над сумата.
  • Шофиране в Куба. ИЗБЯГВАЙТЕ ДА ШОФИРАТЕ ПРЕЗ НОЩТА ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ОПАСНО Е!!! Когато ми е било неотложно и съм карал през нощта няколко пъти съм бил свидетел на ударени коне, каруци, дори съм виждам заспали на пътя пияни пешеходци. Повечето превозни средства нямат светлинни индикатори… Задължително си направете програмата така, че да пътувате през светлата част от деня. Но дори и през деня внимавайте за големите дупки на магистралата A1 и по периферните пътища.
Практически съвети за Куба.
  • Улични комисионери. Ако си намерите кола и се насочите например към Винялес или Тринидад, е възможно на влизане в самия град или в него някой кубинец да започне да ви маха негативно и да се опитва да ви казва, че пътят е затворен или че няма изход. Спрете ли, ще започне да ви рекламира ресторанти или къщи за гости. Малко е досадно иначе не е опасно. Човекът ще вземе комисионна от вас, ако ви уреди къща за гости/ресторант. Изходът е просто да не спирате.
  • ТАКСИ КОМПАРТИДО – СПОДЕЛЕНО ТАКСИ. На много от туристическите места в Куба и най-вече около автогарите, където, ако не сте купили предварително билети, ще чуете на улицата разни агенти да ви предлагат такси “дъ сейм прайс ас бус” или на чист български “същата цена като на автобуса”, който искате да хванете. Имайте предвид, че за да постигнете тази цена, трябва да се съберете точно 5 човека /или повече ако съответното превозно средство позволява/. Ако например сте двама и се съгласите, трябва да изчакате викачите да намерят още трима, а дотогава ще трябва да се въоръжите с търпение. Иначе е много по-добре да пътувате със споделено такси, отколкото с автобусите на Виазул, където климатиците винаги са пуснати на -10 🙂 Споделеното такси често е стар “Шевролет” с две места отпред и три отзад и естествено без климатик. Ако се возите с Виазул, си вземете дебела дреха!
Как да се предпазим от измами в Куба
Споделено такси в Куба