Сиенфуегос е най-чистият град на Куба.

Мнозина от хората познаващи историята на Куба ме питат дали името му има нещо общо с героя от кубинската революция Камило Сиенфуегос. Ето малко история за всички любопитни.

Христофор Колумб за първи път посетил тази местност през 1494 година. Като повечето големи градове в Куба като Хавана, Сантяго де Куба и Матанзас града възниква заради местоположението си на голям тих и дълбоко врязан в залив свързан с морето чрез тесен проток. Индианците които мирно обитавали тази местност я наричали Хагуа. Името си получава през 20 април 1819 година когато полковник Луис Хуан Лоренсо окупирал целия район и дал име Фернандина де Хагуа. Била построена и крепост Кастийо де Хагуа. Тогава генерал-губернатора на остров Куба който се казвал Хосе Сиенфуегос основава града и затова и сега името му. Тук се заселват френски имигранти които дават френско влияние на пристанищния град.

И до ден днешен френското влияние придава забележителен облик на града. Сиенфуегос е най–чистият, най–зареденият и по мои наблюдения най–богатият град в Куба. Населението му е около 139 000 души, което го прави третият по големина пристанищен град в Куба. Градът предлага красиви архитектурни забележителности, приятна пешеходна зона както на любимото място на кубинците Малекон.

Какво да видите в Сиенфуегос:

  • Колониалният център

Тук може да разгледате оригиналната сграда на театър Томас Тери, носещ името на дарителя си, един от най-големите търговци в Куба, Колежа Сан Лоренцо с пищна неокласическа фасада. Тук ще видите и единствената в Куба Триумфална арка посветена на независимостта на Република Куба. Може да се разходите по главната улица. Едното от нещата които ще забележите е колко са пълни магазините. Можете да се пуснете по главния булевард Ел Прадо и да се снимате с бронзовата фигура на легендата на кубинската музика Бени Море. Ако имате достатъчно време не пропускайте да посетите Coppelia (Копелия), любимо местно място, в което може да хапнете вкусен, държавен, кубински сладолед в много големи количества за по – малко от 1 лев. Ако сте късметлии няма да попаднете на дългата опашка, която всъщност е изключително често срещана гледка в Куба (на островът има опашки за всичко).

  • Ла Пунта и Двореца Вале

Любимото ми място . Можете да се спуснете по Малекон и да продължите до края му покрай Palacio de Valle- единствената в Куба сграда в мавритански стил, принадлежала на богатия търговец Вале.

  • Малекон и морския клуб

Ако търсите плаж в Сиенфуегос ще останете разочаровани. Все пак в Ла Пунта можете да се изкъпете в импровизирания плаж в красивия парк на носа в залива на Сиенфуегос. Плаж с истински пясък можете да намерите в близкия курорт на Карибско Море Rancho Luna.

Прочетете повече за Ранчо Луна тук.

Но ако искате по- хубав плаж отскокнете до намиращия се на 70 км от тук Тринидад.

Друго интересно място близко до Сиенфуегос е фабриката Васил Левски. Този завод за пластмасови изделия е строен от българи и носи името на Апостола. Тук се намира единствения бюст на Васил Левски в Централна Америка.  Прочетете повече за това място тук.

Сиенфуегос е едно от индустриално-енергийните средища на Куба. Тук се намира най-голямата рафинерия, обработваща венецуелския нефт, който движи икономиката на страната. Тук се намират и огромните корпуси за насипната захар в товарното пристанище който по време на социалистическия СИВ бълва сладките кристали към целия източен блок включително и на България. Сега пак се изнася но доста по-малко. Наблизо се намира и фабриката която произвежда безалкохолните напитки и минералната вода на Куба.

Повечето от половината жители на Сиенфуегос имат роднини във Флорида, САЩ което донякъде обяснява по-високия стандарт на живот на местните. Вижте видеото ни по-долу за най-интересните места в Сиенфуегос Куба.