Сиенфуегос е най-чистият град на Куба.

Мнозина, познаващи историята на Куба, ме питат дали името му има нещо общо с героя от Kубинската революция Камило Сиенфуегос. Ето малко история за всички любопитни.

Христофор Колумб за първи път посещава тази местност през 1494 г. Като повечето големи градове в Куба – Хавана, Сантяго де Куба и Матанзас, Сиенфуегос възниква заради местоположението си на голям тих и дълбоко врязан залив, свързан с морето чрез тесен проток. Индианците, които мирно обитавали тази местност я наричали Хагуа. Името си получава през 20 април 1819 г., когато полковник Луис Хуан Лоренсо окупирал целия район и дал име Фернандина де Хагуа. Била построена и крепост Кастийо де Хагуа. Тогава генерал-губернаторът на Куба Хосе Сиенфуегос основава града и го кръщава на себе си. Френски имигранти оказват френско влияние на пристанищния град, коети и до ден днешен придава забележителен облик.

Сиенфуегос е най-чистият, най-зареденият и по мои наблюдения най-богатият град в Куба. Населението му е около 139 000 души, което го прави третия по големина пристанищен град в Куба. Той предлага красиви архитектурни забележителности, приятна пешеходна зона и разходка покрай Малекон.

Какво да видите в Сиенфуегос:

  • Колониалният център

Тук може да разгледате оригиналната сграда на театър Томас Тери, носещ името на дарителя си – един от най-големите търговци в Куба, както и колежа Сан Лоренцо с пищна неокласическа фасада. Тук ще видите и единствената в Куба Триумфална арка, посветена на Независимостта на Република Куба. Може да се разходите по главната улица. Едно от нещата, които ще забележите, е колко са пълни магазините. Може да се пуснете по главния булевард Ел Прадо и да се снимате с бронзовата фигура на легендата на кубинската музика Бени Море. Ако имате достатъчно време, не пропускайте да посетите Coppelia (Копелия), точното местно място, където да хапнете вкусен държавен кубински сладолед в много големи количества за по-малко от 1 лев. Ако сте късметлии, няма да попаднете на дългата опашка, която всъщност е изключително често срещана гледка в Куба (на Острова на опашки се редят за всичко).

  • Ла Пунта и Двореца Вале

Любимото ми място! Можете да се спуснете по Малекон и да продължите до края й покрай Palacio de Valle – единствената в Куба сграда в мавритански стил, принадлежала на богатия търговец Вале.

  • Малекон и морския клуб

Ако търсите плаж в Сиенфуегос ще останете разочаровани. Все пак в Ла Пунта можете да се изкъпете в импровизирания плаж в красивия парк на носа в залива на Сиенфуегос. Плаж с истински пясък можете да намерите в близкия курорт на Карибско море Rancho Luna.

Прочетете повече за Ранчо Луна тук.

Но ако искате по-хубав плаж, отскокнете до намиращия се на 70 км. Тринидад.

Друго интересно място близко до Сиенфуегос е фабриката Васил Левски. Този завод за пластмасови изделия е строен от българи и носи името на Апостола. Тук се намира единственият бюст на Васил Левски в Централна Америка.  Прочетете повече за това място тук.

Сиенфуегос е едно от индустриално-енергийните средища на Куба. Тук се намира най-голямата рафинерия, обработваща венецуелския нефт, който движи икономиката на страната. Тук се намират и огромните корпуси за насипната захар в товарното пристанище, които по време на социалистическия СИВ бълва сладките кристали към целия Източен блок включително и на България. Сега пак се изнася, но доста по-малко. Близо се намира и фабриката, която произвежда безалкохолните напитки и минералната вода на Куба.

Повечето от половината жители на Сиенфуегос имат роднини във Флорида, САЩ, което донякъде обяснява по-високия стандарт на живот на местните. Вижте видеото ни по-долу за най-интересните места в Сиенфуегос.