Историята на най-старата американска военноморска база е свързана със закона на Орвил Плат от края на Испано-америкаската война през 1898 г., довела до крах на европейците и загуба на последната им колония в Карибите. Сенаторът републиканец цели да ограничи външната политика на новата държава в интерес на САЩ. Така през 1901 г. Сенатът одобрява поправката на Плат, според която Куба се задължава да отдава под наем земи на Щатите за въгледобив и военноморско базиране. Поправката се приема и от послушното тогава марионетно правителство на Куба.  Създава се американската военноморска база в близост до Гуантанамо, съществуваща и до днес. Интересното е, че макар и през 1941 година САЩ да премахва законовата промяна, базата в Гуантанамо остава и до днешни дни. Наемът за 120 кв. км. на военната база Гуантанамо остава непроменен от 1920 г. – 2000 златни долара годишно, възлизащи на 4085 долара през 1934 г. или 52 000 долара към днешна дата. Възможност за предоговоряне няма! Задължението се изплаща чинно до 1960 г., когато Ел Команданте Фидел Кастро Руз решава да го прекрати. През 1959 г. – първата година от управлението си, обаче Фидел Кастро приема чека за вноската, което САЩ тълкува като съгласие за продължаване на договора за базата. Оттогава до ден днешен Куба настоява САЩ да се изтегли от базата. Към момента резултат няма, въпреки стотиците протести и резолюции на ООН.

Американската база в Гуантанамо е единственото място в Куба, където може да си поръчате сандвич от Макдоналодс. Разбира се, за целта трябва да сте военнослужещ в Американската армия, защото иначе няма как да се намирате в базата, тъй като тя е суверенна територия на САЩ.

Много българи посещават Куба, но малцина знаят за ничията земя южно от град Гуантанамо, която се намира между незаконната военноморска база на САЩ и буферната територия до Кайманера. Между 28-килметров низ от метални стени с режеща тел на американската база има минирана буферна територия. Разбира се, достъпът до тази зона е абсолютно забранен. Пътувайки от Гуантанамо на изток към Пунта Маиси или Баракоа, ще видите обръч от военни кубински поделения, построени тук стратегически, както и табела с надпис: “Опасност от пряко нападение от САЩ”.