Къщата, където братята Фидел и Раул Кастро са започнали житейския си път, се намира в Биран, провинция Олгин, Източна Куба. Достъпът до селцето с жители под 1000 души към 2020 г. минава от части по черен и дупчест път. Дa го посетите обаче си струва! За времето си това имение прилича на собственост на някого от най-богатите българи. Става дума за началото на XIX век. В имението ще видите фамилна гробница, покрита от дървена конструкция за боеве с петли, собствена пощенска станция, аптека, супермаркет, частно начално училище, фамилна къща и други къщи за гости и прислугата, както и гараж с автомобил за нуждите на семейството.

Запитах се какъв е шансът в нашето безумно време да си роден в изключително богато семейство, да имаш всичко и да решиш да търсиш справедливост, отказвайки се от такъв живот…?

Представяте ли си един млад българин, роден в богато семейство, да направи нещо дори частично близко на това?

Нека се върнем на Биран в Куба!

В селцето се намира имението, превърнато в музей и построено от бащата на Фидел Кастро – Анхел Кастро, или Дон Анхел, както са го наричали. Aнхел идва в Куба като войник от испанската област Галисия. Пратен е да се бие срещу кубинците, въстанали за независимост. След краха на испанската армада Анхел се връща отново в Куба, за да търси нови перспективи.

На 27-годишна възраст Анхел се установява в малкото селце в Ориенте, Източна Куба. Първоначално работи като строителен работник и нощен пазач. След това с друг имигрант от Испания първо откриват закусвалня, после купуват волове и каруци за пренос на товари. Малко по-малко се замогва и закупува земя за отглеждане на добитък и засаждане на огромни масиви от захарна тръстика. 

През 1911 г. се жени за Мариа Аргота, която му ражда пет деца, но оцеляват само две… Жена му обаче иска кариера и се преселва в Сантяго де Куба. Toгава Анхел среща 18-годишната Лина Рус, а тя му ражда седем деца, между които Фидел Алехандро през 1926 г. и Раул Модесто през 1931 г.  Родителите на Фидел сключват официален брак през 1943 г.

Възпитанието на децата се поема главно от амбициозната и всеотдайна Лина Рус. Тя и Фидел са неграмотни, така че се учат на четмо и писмо в зряла възраст. Лина настоява децата да получат качествено образование – по-късно това ще се окаже ключово за кубинския народ. След триумфа на Революцията Фидел Кастро въвежда програма за алфабетизация – образование, достъпно и до най-затънтените провинции на Куба. Така дори и в днешни дни Куба продължава да бъде страна с изключително висок образователен статус.

Благодарение на майка си, а може би и на съдбата, Фидел Кастро се научава да пише и чете на четири години в родния Бирам. След това всичко е история.

Биран

Това е една буря точно над Бирам, юли 2022 година. Вгледайте се в облаците. 

За да стигнете до Бирам и да разгледате къщата музей, завийте наляво към Хулио Антонио Мела, ако пътувате по магистралата към Сантяго де Куба. Или просто пътувайте с cuba.bgspace.com! 🙂