1 юни 2021 година

В Куба положението продължава да бъде ограничено и напрегнато. В Хавана  и  всички големи градове има полицейски час след който нямате право да излизате навън освен с належаща причина който е в 8 или 9 часа вечерта.  Ако идвате без резервация в Куба, подлежите на  задължителна пет дневна карантина в стая и определени хотели за целта във всяка провинция. На всички пристигащи в Куба се прилага задължителен PCR тест на пристигане.

Ресторантите предлагат храна само за вкъщи. Всичко е затворено, включително големите атракции като Бар Тропикана  или пък Кабаре Буена Виста Сосиал Клуб. След 9 часа вечерта кубинската столица е призрачен град.

Ако имате обаче резервация предварително,  съществуват хотели във Варадеро, където може да избягате от карантината и да се радвате на плажа и всички удобства на хотела без да седите затворени в стаята. Пишете ми ако искате повече инфо  на cuba@bgspace.com

За кубинците е забранено преминаване от една провинция в друга. Все едно да не можете да минете от Пловдив в Пазарджик ако сте с адресна регистрация във втория ни по-големина град. Всички тези стриктни мерки стремят да намалят безуспешно случаите на covid19 които обаче продължават да вървят нагоре и нагоре.

Чужденците които са с коли под наем могат да се придвижват в Куба, макар и понякога спирани на входа на всяка провинция. Ние сме единствените в България, които направихме 3 групи през 2020/2021 в Куба и с доста руски туристи.

Добрата новина за чужденците е, че в Куба започна масова и организирана ваксинация на населението с две от местните ваксини. Тя се извършва по списъци и по зони.

Първата е Abdala която се прилага три пъти за период от 14 дни на хора които не са преминали през Covid 19. За медицинските служители и хора които са преминали през Ковид се прилага друга ваксина Soberana. Ваксинирането започна в края на април и май и се очаква да завърши до месец октомври 2021 за да може най-после да има нормализация на туризма в Куба.

Сумарно какво е положението към края на май 2021 година:

  • На всички идващи в Куба се изисква отрицателен  PCR тест 72 часа преди пътуване към Куба. Теста е включен в цената на билета.
  • Не се приемат свидетелства за ваксинации или анти генен тест или преминало заболяване на Ковид
  • Кацащите в Куба задължително се тестват по метода PCR на съответното летище в Куба
  • Ако нямате резервация задължително подлежите на 5 дневна карантина в определената от властите по провинция места
  • Ако имате резервация в някой хотел, пак подлежите на PCR тест в летището където кацате но след това може да избегнете престой в затворена стая.
  • След петия ден може да се придвижвате из Куба но само с кола под наем. Към този момент 30 май 2021 много малко къщи за гости и хотели работят.
  • Препоръчваме ви да бъдете в хотели във Варадеро или в единствения работещ хотел в Кайо Санта Мария или просто да изчакате  Куба до ноември 2021 когато ще се нормализират нещата по наша преценка.
  • Aко нямате резервация не можете да отседнете в къща за гости.Трябва задължително да бъдете в определените от държавата хотели по региони. Плаща се в американски долари на летищата като кацнете като има изнесено бюро на Куба тур където ви издават ваучер. Тоест ако нямате резервация избора ви е следния: