Всички, които са пътували в Куба с cuba.bgspace или пък с агенции са виждали  статуетки на светец с рани , загърнат в лилаво наметало в компанията на две кучета. Кой е той? Каква е историята? Защо се почита и от католици, и от сантеристи?

Сан Лазаро  е покровител на слабите, болните и нуждаещите се.  Той не е много познат в България, затова първо ще опишем образа му.

Почита и култа към Сан Лазаро в Куба е в резултат на смесицата от християнството и сантерията. Преплитат се три образа:

  • Сан Лазаро, който Библията описва като приятел на Исус Христос и брат на Мария Магдалена. Богаташа, който става епископ и чийто завет е почитан в Католицизма
  • Персонажа на болния просяк Лазаро, заобиколен от кучетата в притчата в Евангелието на Свети Лука в Новия Завет
  • Божеството Ориша Babalú Ayé в сантерията, който е защитник на болните и прокажените.

В малкото градче Сантяго де Лас Вегас в близост до Хавана се намира храма Santuario Nacional de San Lazaro който е от изключително значение както за католиците, така и за поклонниците на сантерията описахме защо. След Virgen de la Caridad del Cobre това е втория най-почитана светиня в Куба

Всеки 17 декември  /датата е избрана заради католическия календар/се извършва грандиозно поклонение “промеса” когато стотици хиляди кубинци пристигат в храма. Много от тях изминават последните километри лазейки или на колене, а някои пристигат пеша от Сантяго де Куба.

Промесата или обещанието е пред Сан Лазаро обикновено от роднина на тежко болен. Вярващия може да завърже за себе си камък или тежък предмет, който влачи с почти непосилната задача да пристигне на 17 декември пред олтара в Santuario Nacional de San Lazaro за да може Сан Лазаро да се смили и да излекува болния.  Много поклонници се обличат като  ориша Babalu Aye  с облекла направени от джутовите текстилни влакна в лилаво. Отпред  друг близък ритуално чисти пътя с клонка за да го окуражи. 

В храма е пълно с лилави свещи, енергия, сълзи и радост. Зад божествения дом се намира фонтан, чиято вода се смята за светена и хората пълнят вода от там, която пазят за да се изцелят. На олтара може да видите от олимпийски медали до детска кошница с чорапки и дрехи. Много хора просто лежат и чакат чудото. Което сигурно се случва..