За да разберем историята на религиите в Куба, трябва да се запознаем първо с историята на Карибската държава. Разбира се това може да се побере в няколко книги, но тук ще се опитаме да направим едно кратко резюме. Прочетете тук подробно за сантерията в Куба.

Първи период 1492 година-1899 година. Испанския колониализъм. Сблъсъка между два свята.

Пристигайки на остров Куба, испанските конквистадори се сблъскват с индианците от най-голямото племе в Куба Таини. Това е среща на две различни цивилизации. Въпреки че Таините не проявяват агресия, европейците подлагат на жестока експлоатация местното индианско население. Само за тридесет години от индианците не остават много живи в следствие на „екзотичните“ европейски болести и непосилния труд в тръстиковите плантации. Бизнесът с Европа обаче процъфтявал. Нужна е била работна ръка. Така започва интензивната търговия с роби от Африка. Испанците докарват в Куба хиляди мъже и жени, които превръщат в домашна прислуга и работници в плантациите.

Африканските роби пристигат със свои вярвания, религии и традиции.  Голяма част от тях били от земите на днешна Нигерия. Те били принуждавани да следват християнските канони тъй като преобладаващата религия в Испания е римокатолицизма. За да запазят религиите си, чернокожите започнали да дават на християнските светци имена на техните африкански идоли. С течение на времето се стига до религиозен синкретизъм.

Така се създава Сантерия смесица на религии на африканските роби с католицизма и някои индиански вярвания и обичаи. Именно Сантерията прави възможно робите да запазят традиционните си вярвания, докато са приучвани да практикуват католицизма.


Втори период 1902 година-1958 година. Между Испанския колониализъм и Американския империализъм.

След разгрома на Испанската флота от САЩ край Сантяго де Куба европейската държава капитулира и сдава своята последна колония. Куба прокламира “независимост” през 1902 година, макар че новата държава е пряко зависима от Америка по договора на Плат според който северния съсед на карибската държава може да се вмешава във вътрешните работи ако прецени че това е “опасност”. Прочетете повече тук за създадената американска база до Гуантанамо вследствие на тази поправка.

По време на този период заради силното влияние на Америка в Куба освен Католицизма се налага и Протестантството и Евангелизма.


Третия Период. От 1959 година до сега. Триумфа на Революцията.

След триумфа на Кубинската Революция през 1959 година до сега правителството на Куба не ограничава религиозните практики. Все пак до 1991 година на религиозни хора не е било позволено да се присъединят към Кубинската комунистическа партия заради противоречие на религията с марксистката философия на партията. Това се променя през ноември 1991 година когато Партията дава възможност на вярващите да встъпват в редиците ѝ.

Ако може да обобщим, за най-новия период на Куба най-влиятелната религия си остава Католицизма. В Куба съществуват 10 епархии. Кардиналът, архиепископ на Хавана и председател на Конференцията на католическите епископи са кубинци.

Сантерията според нашите източници е най-популярната религия в Куба, а според други не.

Сантерията включва няколко разклонения /нарочно не използвам думата секта, тъй като в България тя има предимно отрицателен смисъл/ между които най-популярните Регла де Очо /Йоруба/ Регла Конга или Пало Монте . В тях  се фокусират с култа към природните сили. Абакуа е друга тайна религиозна организация, където се приемат само мъже. Въпреки че Сантерията се практикува предимно в домашни условия в къщи, в Куба съществуват три катедрали с много важно значение:

  • Сан Лазаро и катедралата Сан Лазаро в Сантяго Де Лас Вегас Ел Ринкон на около 25 километра до Хавана. Сан Лазаро е втория най-почитан светец сред сантеристите в Куба. Сан Лазаро е покровител на болните и слабите. Всеки 17 декември тук се стичат хиляди вярващи които правят своята PROMESA, обещание. Много от тях идват тук лазейки, или влачейки тежки камъни за да изцелят свои болни близки.
  • Църквата Virgen de la Regla, почитана и от Католицизма. Намира се в Ла Регла, Хавана. Светицата от Регла е Пазителката на Хавана. Със своя син воал Покровителката на Хавана се идентифицира с Йемая, покровителката на моретата и океаните.

Други религии

Официално функционират и 54 евангелски църкви, съответстващи на традиционния или ранния протестантизъм (презвитерианска, методистка, епископска, лютеранска, баптистка и квакерска църкви) и късна (петдесетостализъм с 23 различни църкви и други организации). В Стара Хавана функционира руска и ортодоксална гръцка църква Св. Николай, като в последната може да видите и български икони. Прочетете повече за българските следи в Куба тук.

Прочетете повече и за най-известния кубински оркестър в Куба Лос Ван Ван Los Van Van, който често свири румба и религиозна музика.