Катедралата “Дева Мария на Милосърдието от Ел Кобре” (Virgen de la Caridad de Cobre) е свещено място в Куба. Намира се близо до втория по-големина град в страната Сантяго де Куба.  Образът на Дева Мария на Милосърдието от Ел Кобре е притегателен център за всички кубинци, без значение от тяхната религия. На 8 септември, рождената дата на Девата, цяла Куба я почита като своя покровителка – украсяват образа с венци и букети от слънчогледи.  

Думата “кобре” означава “мед” и присъства в названието на свещения образ заради изобилния добив на медна руда в тази част на Куба.

Интересно е да се знае, че в Куба съществуват две религии – католицизъм и сантерия. Дева Мария се почита и от католиците, и от сантеристите, като католицизмът идва тук с Христофор Колумб, а сантерията е смесица между християнство и африкански вярвания. Робите, докарани насилствено в Куба главно от Нигерия и съседните държави, са покръстени от испанските колонизатори. Новите обитатели на острова обаче тайно продължават да почитат своята майчина религия, йоруба, и така с годините християнството и йоруба се смесват в една религия – сантерия. Прочетете повече за сантерията тук.

Католиците в Куба почитат Дева Мария от Кобре, а сантеристите я почитат като Ошун – богинята на любовта, парите и сладката вода, така жизненоважна за Куба.  Тук жълтото е символ на женствеността и затова представителите на двете религии поднасят венци от слънчогледи винаги когато искат да изразят почитта си към своята Пазителка.

Легендата за явяването на Дева Мария от Ел Кобре разказва как през 1612 година две индианчета и едно афроамериканче се качват на малка дървена лодка в залива Нипе в близост до Кайо Саетия, за да търсят сол. Лодката им започва до потъва, когато изведнъж виждат от иконата на Дева Мария, която взели със себе си, да излиза светлина. Разярява се и тропическа буря, но Дева Мария прекарва децата през вълните към брега. Когато слизат, те се изумяват – освен че оживяват след силната буря, дрехите им остават сухи. По-късно иконата е докарана в местността Реал де Минас (Real de Minas) близо дo Сантяго де Куба. Впоследствие Девата започва да се свързва и с името “кобре” заради медната руда, добивана в този район. През 1648 година е построен параклис, където е положена светинята. През 1868 година бащата на нацията – Карлос Мануел де Сеспедес освобождава робите и започва въстание срещу испанското владичество. Карлос Мануел де Сеспедес се моли за мисията си в параклиса на Покровителката на Куба.  По-късно, по време на Десетгодишната война на кубинците срещу испанското робство, Дева Мария от Ел Кобре е обявена и за пазителка на “мамбите”, или на български език – “хайдутите”, които се сражават срещу организираната испанска армия.

На 8 септември 1927 година катедралата “Дева Мария на Милосърдието от Ел Кобре” е осветена и се превръща в сърцето на кубинската нация.