Grand Piedra Santiago de Cuba.Гранд Пиедра Сантяго де Куба

Гранд Пиедра /Големият камък/ се намира на 30 километра южно от втория по големина в Куба град Сантяго де Куба в планината Сиера Маестра. Върхът се издига 1220 метра над морското равнище.

Легендите за образуването на скалния връх са много. От паднал метеорит /любимата теза на местните/ до по-логичното твърдение на изригване на подводен вулкан. Самият произход на скалите тук е вулканичен.

Аз съм малко по-склонен да вярвам на първото но само заради формата на скалата, кацнала на този връх. Според wikipedia тя е една от най-големите монолитни скали с дължина петдесет и един метра и широчина тридесет метра.  По нея са издълбани точно 425 стъпки  водещи към наблюдателницата отгоре с прелестна гледка към Карибско море на юг,  на изток и запад на Сиера Маестра и към  Сантяго де Куба а на север към долините на Източен Ориенте. Може да видите и част от залива близо до Гуантанамо където се намира незаконно окупираната от САЩ американска база. В близост до върха има и метеорологична станция.

Първият път когато се качих тук всичко бе в мъгла, но на втория планината се разкри в пълната си прелест. Ако сте избрали да спите тук можете да намерите в началото на парка Хотел Гранд Пиедра с бунгала и стаи. Тук е подходящо място за къмпинг и палатки ако сте фен на планините. Иначе пътят от  Сантяго де Куба е доста дупчест но това е нещо нормално.

Ако имате късмет може да срещнете по пътя селяни които продават какао на буци, кафе на зърна и плодове. По пътя може да спрете и да си купите от местните селяни големи буци от необработено какао, доста автентично нали?  В миналото тук е имало и френска ферма за добив на кафе. В близост има и ботаническа градина.