Grand Piedra Santiago de Cuba. Гранд Пиедра Сантяго де Куба

Гранд Пиедра /Големият камък/ се намира на 30 километра южно от втория по големина в Куба град – Сантяго де Куба в планината Сиера Маестра. Върхът се издига 1220 метра над морското равнище.

Легендите за образуването на скалния връх са много. От паднал метеорит /любимата теза на местните/ до по-логичното твърдение на изригване на подводен вулкан. Самият произход на скалите тук е вулканичен.

Аз съм малко по-склонен да вярвам на първото, но само заради формата на скалата, кацнала на този връх. Според wikipedia тя е една от най-големите монолитни скали с дължина 51 м. и широчина 30 м.  По нея са издълбани точно 425 стъпки, водещи към наблюдателницата отгоре с прелестна гледка към Карибско море на юг,  на изток и запад – към Сиера Маестра и към  Сантяго де Куба, а на север – към долините на Източен Ориенте. Може да видите и част от залива близо до Гуантанамо, където се намира незаконно окупираната от САЩ американска база. В близост до върха има и метеорологична станция.

Първия път, когато се качих тук, всичко бе в мъгла, но на втория – планината се разкри в пълната си прелест. Ако сте избрали да пренощувате тук, можете да намерите в началото на парка Хотел Гранд Пиедра с бунгала и стаи. Тук е подходящо място за къмпинг и палатки, ако сте фен на планините. Иначе пътят от  Сантяго де Куба е доста дупчест, но това е нещо нормално. Гранд Пиедра е обявено за национална забележителност през 1991 година.

Ако имате късмет, може да срещнете по пътя земеделци, които продават какао на буци, кафе на зърна и плодове. По пътя може да спрете и да си купите от местните селяни големи буци от необработено какао, доста автентично нали?  В миналото тук е имало и френска ферма за добив на кафе. В близост има и ботаническа градина.