Гуантанамо, Куба

Гуантанамера, гуахира гуантанамера..

Вероятно сте слушали популярната песен на Хосеито Фернандес за неговата несподелена любов с “гуахирата”, или преведено на  български селянката от Гуантанамо. Тази популярна кубинска песен е сравнима като популярност с нашата “Една българска роза“.

 

Гуантанамо на езика на индианците таино означава “между реките”. Това място е известно с две неща – с отстоящата на 15 километра от града американска база, а на второ – със своите пури Гуантанамера. В близост се намира най-източната точка на Куба, пунта Маиси.  Освен с пури местните се препитават с производство на кафе, захар, памук и какао. В района се намира и Баракоа,  където се произвеждат може би единствените шоколади в Куба от родното кубинско какао. Близкият Гуантанамо е типичен провинциален град без много туристически забележителности за разлика от Сантяго де Куба , където се намира историческият Площад на революцията.

Но да се върнем към историята на най-старата американска военноморска база. Създаването и е свързано със закона на Орвил Плат след края на Американо-испанската война през 1898 г., довела до крах на европейците и загуба на последната им колония в Карибите. Сенаторът републиканец настоява външната политика на новата държава да бъде ограничеа в интерес на САЩ. През 1901 г. Сенатът одобрява поправката на Плат, задължаваща кубинците да отдават под наем земи на САЩ за въгледобив и военноморско базиране. Така се създава военноморската база в близост до Гуантанамо, която съществува и до днес. Тази поправка се приема и от послушното тогава марионетно правителство на Куба.  Интересното е, че през 1941 г. САЩ премахва поправката, но базата в Гуантанамо остава и до ден днешен. Наемът за 120 кв. км. земя за военната база Гуантанамо е непроменен от 1920 г. за 2000 златни долара годишно, възлизащи на 4085 долара през 1934 година. Сумата към 21 в. съответства на 52 000 долара годишно. Важно е да се уточни, че Куба не получава възможност за предоговоряне. Плащанията вървят безотказно до 1960 г., когато Ел Команданте Фидел Кастро Руз ги отказва, но при това допуска грешката да приеме вноската през 1959 г., което САЩ тълкува като съгласие за продължаване на договора за базата. След 1960 г. до 2020 година Куба отказва да плаща и настоява САЩ да се изтегли от базата. Това не се е случва и към този момент, въпреки стотиците протести и резолюции на ООН.

Американската база в Гуантанамо е единственото място в Куба, където може да си поръчате сандвич от Макдоналодс. Разбира се, трябва да сте военнослужещ в Американската армия или достъпът до базата ще Ви бъде отказан, тъй като тя е суверенна територия на САЩ. Много българи посещават Куба, но малцина от тях знаят и за ничията земя южно от град Гуантанамо, която се намира между незаконната военноморска база на САЩ и буферната територия до Кайманера. Между 28-километровия низ от метални стени с режеща тел на американската база има буферна територия, която е минирана. Разбира се, достъпът до тази зона е абсолютно забранен. Пътувайки от Гуантанамо  на изток към Пунта Маиси или Баракоа ще видите обръч от военни кубински поделения, стратегически построени тук, както и табела с надпис: “Опасност от пряко нападение от САЩ”.