TOP 10 ТУРИСТИЧЕСКИ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ В ХАВАНА, КУБА

Безспорно Куба дължи колорита си на столицата – Хавана. Тук може да видите по малко от всички градове на островната държава. Първите 10 туристически забележителности, които не трябва да пропускате в Хавана, са:

  1. Булевардът Малекон Хавана – “малекон” в Куба се казва на всеки булевард или улица край морето, където може човек да се разхожда, флиртува, лови риба, пие ром Сантеро или просто да се радва на живота.

Почти във всеки крайбрежен град в Куба има малекон, но хаванският е най-голям, най-различен и най-цветен. Той е дълъг 7 км., а кубинците шеговито го наричат “най-дългата пейка на света”.

Малекон започва от старинния ресторант 1830, място за горещи салса партита. На изток продължава през аристократичния Ведадо, като минава покрай строените от американската мафия хотели Ривиера и емблематичния Национал де Куба, през 23-та улица стига до залива на Хавана, където е възникнал градът.

По време на зимните бури – без сняг, но със силни ветрове, заради огромните вълни, които прескачат бетонната преграда и често наводняват близките квартали, се затваря едното платно на Малекон или целия булевард. Много фотографи чакат този момент.

2. КАПИТОЛИО

Внушителният Капитолио е почти копие на американската Капитолия във Вашингтон. Завършен през 1929 г., преди Революцията Капитолио служи за парламент, а след това е седалище на Кубинската академия на науките и на няколко музея. В Капитолио вече може да бъдете допуснати и да разгледате прекрасния музей който се откри през 2019 година по случай 500 години от Хавана. Заради Ковид музея беше затворен дълго време но от 2022 година вече може да го посетите. Под купола на Капитолио има инкрустиран диамант, от който се измерват разстоянията по пътищата до градовете на Куба.

3. ПЛОЩАДЪТ НА РЕВОЛЮЦИЯТА И ПАМЕТНИКЪТ НА ХОСЕ МАРТИ – НАЙ-ВИСОКОТО ЗДАНИЕ В КУБА

Огромният социалистически площад, построен от диктатора Батиста, се превръща по-късно и в символ на Революцията. На това място всяка година на 1 май близо милион манифестиращи минават под одобрителния поглед на партийните ръководители. Тук Ел Команданте Ел Хефе Фидел Кастро произнася знаменитите си 4-5 часови речи. До площада се извисява най-високото здание в Куба –  112-метровият паметник на Хосе Марти, кубинският Апостол на свободата.

Под монумента ще видите и мраморната статуя на революционера и радетел за кубинската независимост.

Наоколо са всички важни институции и министерства, като върху няколко от тях ще видите лицата на героите от Кубинската революция Камило Сиенфуегос, Фидел Кастро и Че Гевара.

4. ПАРКЪТ АЛМЕНДАРЕС

Прекрасният, макар и напоследък малко позанемарен парк, се намира до едноименната река, деляща Хавана на община Плая /Playa/ и Ведадо/Нуево Ведадо. Тук е чудесно място за разходки. Мястото е и спасение на хаванчани от летните жеги.

5. МАРИНА ХЕМИНГУЕЙ И ФУСТЕРЛАНДИЯ

Построеното от американската мафия яхтено пристанище е другото лице на Хавана. То е най-голямото в Куба и в последните години вече се пълни все повече с американски яхти. Стопанисва се от държавната фирма Кубанакан.

Има един квартал в Хавана, Куба, където може да видите една детска мечта. Цветни къщи, мозайки и рисунки, които ни връщат в детството. Всичко това е дело на Хосе Фустер.

Хосе Фустер е роден през 1964 година в Кабаирен, провинция Виа Клара близо до курорта Кайо Санта Мария, Куба. “Аз съм човек на морето”, казва Фустър. “Произхождам от бедно семейство.  Изкарвахме си прехраната с риболов“. На 14 години той участва в програмата за “алфабетизацията” или общо казано ограмотяването на кубинската нация. Проектът е вдъхновен от Кубинската революция начело с  Ел Команданте Фидел Кастро Руз и Ернесто Че Гевара. Фустер преподава испански  в отдалечените райони на планината Сиера Маестра, където достъпа до образованието е ограничен. По-късно завършва художество и изкуство в Хаванския университет. Кариерата му на художник датира от 1966 г. Днес Фустър има над 100 изложби, а участията му в други такива по света са над 500. 

Фустерландия е дело на художественото развитие на Фустър. “Работих всеки ден, за да направя нещо все по-зрелищно“, казва той. “Исках моето изследване да бъде място, където мога да живея с изкуство. Това винаги беше моя илюзия, моя идея. И мисля, че малко по малко, това се сбъдна. Когато пристигнах тук, къщата ми беше малка и дървена“, спомня си Фустър. “Затова реших да направя нещо по въпроса. Започнах да изграждам мечтата си.” 

Фустер се вдъхновява от идеите на великия архитект Гауди в Барселона и Бранкузи в Румъния. Той казва, че инвестира печалбата си  от продажбата на картини и  скулптури в общността си, като преустройва къщите на съседите си и ги включва във Фустерландия. “Този проект не се отнася само за моята къща. Това е и за къщите на съседите ми. Съседите ми са прекрасни хора. Изглеждаше невъзможно да се направи нещо подобно в Куба. Но с течение на времето всички мечти се сбъдват.”

Покривите, стените, входовете и пейките около неговата къща са украсени със скулптури и мозайки от ярки цветове: русалки, риби, палми, петели и сантеристки божества, както и от идеите и героите на Кубинската революция. Повече от 80 съседи са оставили Фустър да използва къщите им като платна. Неотдавна започва и създаването на цветни платна, посветени на държави от региона. Скоро се появи и нашият храм Александър Невски с българската роза, посветена на кубинско-българската дружба. Тук е моментът да благодарим на българската общност и българското посолство в Хавана, които помогнаха това да се случи. Прочетете повече за българските следи в Куба тук.

6. СТАРА ХАВАНА

Стара Хавана е задължителна за посещение. Турът ви може да тръгне от Капитолио, през “родното място” на дайкирито “Ла Флоридита”, по пешеходната улица “Обиспо” и така до същинския стар център.

Макар че голяма част от фасадите на сградите са доста олющени и полуразрушени, особено в долната част на Малекон до залива, в последните години се наблюдава масовата им реновация  в старинната част. Тук освен колониални сгради ще видите широкия сенчест булевард Прадо, по който всяка неделя се вихри търговия с недвижими имоти, великолепния театър Гарсия Лорка и други. Напълно обновен е Старият площад, който е служил както за пазар на роби, така и за публични екзекуции. Не са за пропускане и Площадът на катедралата и Площадът на оръжията, както и площадът Сан Франциско, намиращ се срещу Морската гара Сиера Маестра.

7. ПЕТО АВЕНЮ

Пето Авеню, най-бляскавият и скъп булевард в Хавана, е непосредствено продължение на 7-ма улица и Малекон, като започва от подречния тунел под река Алмендарес. Пето Авеню е дълъг oколо 11 км. Широкият и представителен булевард, по който минават всички дипломатически ескорти, е със зелен пояс по средата, палми и паметници. От двете страни са разположени повечето посолства, а от 2015 г. близо до 70-а улица гордо се вее и българският флаг на новото ни посолство. Срещу него се намира и може би най-голямото посолство в света – това на Руската федерация.

8. УЛИЦАТА КАЙЕХОН

Това е място с особен дух – докато разглеждаш, сякаш рисуваш с очи… Това е улицата на кубинската африканска култура.

Callejon de Hammel  не се описва. Тя се чувства. Всичко тук е просто и все поглъщащо.

Цялата улица е народно творчество. С подръчни материали са направени столчета, маси, градинки, скулптури и какво ли още не. Често има експозиции на местни художници, като повечето картини за закачени директно с щипки. Символика тук ще намерите във всичко – в ритмите на бонгото и другите ударни инструменти са призвани духовете на orishas /божествата на Santeria – местната религия/.

Тук можете, а и ще бъдете подканени да си купите дискове с музика на местни изпълнители, да послушате афро румба изпълнения на живо. Това място е задължителна точка за посещение с всяка моя група.

9. КРЕПОСТТА ЕЛ МОРО

Крепостта пазител на Хавана се намира от другия край на Хаванския залив. За да стигнете до нея, трябва да минете с кола през тунела, минаващ под залива.

От крепостта се открива чудесна гледка към Малекон, Стара Хавана и Ведадо. В съседното крепостно съоръжение Ла Кабаня може да наблюдавате всяка вечер смяната на караула и гърмеж на топовен салют. В колониалната епоха с гърмеж са сигнализирали, че се затварят крепостните врати за всички земеделци или странници и това ги е карало бързо да се приберат на сигурно в града.

10. ХОТЕЛ НАЦИОНАЛ ДЕ КУБА

Това е най-емблематичният хотел в Хавана и Куба. Официално е отворен на 30 декември 1930 г. Построен от американските фирми McKim, Mead & White и Purdy & Henderson Co, хотелът е бил най-значимият за времето си в целия карибски регион. Еблематичното здание е било мястото за среща на босовете на най-големите мафиотски американо-италиански фамилии през декември 1947 г. и декор за”Кръстникът”, като наистина е свързан тематично с мафията и прането на пари през 30-те и 40-те години на миналия век. По стените на фоaйетата висят снимки с автографи на височайши гости, сред които българофоба Чърчил, Нилсън Рокфелер, великия Франк Синатра, Ърнест Хемингуей, Юрий Гагарин, Уолт Дисни и други анимационни герои. 🙂

Национал де Куба е част от район, известен в ранните векове на колониалния район като Monte Vedado (vedado от исп. – забранено) , тъй като испанското правителство създава указ, забраняващ създаването на пътища към плажа в тази област. Това е причината една от конферентните зали да се казва “Sala Vedado “. Постоянните атаки от пирати  по време на колониалната епоха, последвани от превземането на Хавана от англичаните, довели до строежа на различни укрепления, кули, батерии, включително и на укреплението Санта Клара. Останките от тази система за отбрана от две оръдия в момента са на показ в градината на хотела. От елегантното кафене в прекрасната градина в двора се открива лазурна гледка към Малекон и Атлантическия океан.

Ако искате да отидете на плаж в Хавана, Вашият единствен избор е Клуб Хавана. Прочетете повече тук.