TOP 10 ТУРИСТИЧЕСКИ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ В ХАВАНА, КУБА

Кубинската столица дава целия цвят на тази прекрасна държава. Тук може да видите по малко от всички градове, но по много от всичко останало. Първите 10 туристически забележителности които не трябва да пропускате в Хавана:

1.Булеварда Малекон Хавана„Малекон“ в Куба се казва на всеки булевард или улица край морето, където може човек да се разхожда, флиртува, лови риба, пие ром Сантеро или просто да се радва на живота.

Почти във всеки крайбрежен град в Куба има Малекон, но Хаванския е най-голям, най-различен и най-цветен. Той е дълъг 7 км и шеговито се нарича от кубинците най-дългата пейка на света.

Малекон започва от старинния ресторант 1830, място на  салса партита. На изток продължава през аристократичния Ведадо покрай строените от американската мафия хотел Ривиера и емблематичния Насионал, през 23-та за да стигне  до залива на Хавана където е възникнал града.

По време на зимните бури не си представяйте сняг а просто силни ветрове се затваря едното платно или целия булевард заради огромните вълни които прескачат бетонната преграда и често наводняват близките квартали. Много фотографи чакат този момент.

2.КАПИТОЛИО

Внушителното Капитолио е почти  копие на американската Капитолия във Вашингтон. Завършен е през 1929 година. Преди Революцията служи като парламент, а след това е седалище на Кубинската Академия на Науките и на няколко музея. В Капитолио ремонтите вървят по карибски лежерно и все още не може да бъдете допуснати да го разгледате, информация към юни 2016 година. Под купола на Капитолио има инструктиран диамант от който се измерват разстоянията по пътищата до градовете на Куба.

3.ПЛОЩАДА НА РЕВОЛЮЦИЯТА И ПАМЕТНИКА НА ХОСЕ МАРТИ, НАЙ-ВИСОКОТО ЗДАНИЕ В КУБА

Огромният социалистически площад построен от диктатора Батиста се превръща по-късно и в символа на Революцията. На това място всеки 1 май близо  милион манифестиращи минават под одобрителния поглед на партийните ръководители.  Тук Ел Команданте Ел Хефе  Фидел Кастро произнася знаменитите си 4 -5 часови речи. До площада се извисява най-високото здание високия 112 метра паметник на Хосе Марти, кубинският апостол на Свободата.

Под монумента ще видите и мраморната статуя на революционера и радетел за Кубинската независимост.

Наоколо са всички важни институции и министерства като върху няколко от тях ще видите лицата на героите от Кубинската Революция Камило Сиенфуегос, Фидел Кастро и Че Гевара.

4.ПАРКА АЛМЕНДАРЕС

Прекрасният макар и напоследък малко позанемарен парк заема място покрай едноименната река, деляща Хавана на община Плая/Playa/ и Ведадо/ Нуево Ведадо. Тук е чудесно място за разходки. Мястото е и спасение на хаванчани от летните жеги.

5.МАРИНА ХЕМИНГУЕЙ И Фустерландия

Строеното от американската мафия яхтено пристанище е друго лице на Хавана. То е най-голямото в Куба и в последните години вече се пълни все повече с американски яхти. Стопанисва се от държавната фирма Кубанакан.

Има един квартал в Хавана, Куба където може да видите една детска мечта. Цветни къщи, мозайки и рисунки които ни връщат в детството.  Всичко това е дело на Хосе Фустер.

Хосе Фустер е роден през 1964 година в Кабаирен, провинция Виа Клара близо до курорта Кайо Санта Мария, Куба. „Аз съм човек на морето“, казва Фустър. „Произхождам от бедно семейство.  Изкарвахме си прехраната с риболов„. На 14 години той участва в програмата за „алфабетизацията“ или общо казано ограмотяването на Кубинската нация. Проекта е вдъхновен от Кубинската Революция начело с  Ел Команданте Фидел Кастро Руз и Ернесто Че Гевара. Фустер преподава испански  в отдалечените райони на планината Сиера Маестра, където достъпа до образованието е ограничен . По- късно завършва Художество и Изкуство в в Хаванския Университет. Кариерата му на художник датира от 1966 г. Днес Фустър има над 100 изложби, а участията му в други такива по света са над 500. 

Фустерландия е дело на художественото развитие на Фустър. „Работих всеки ден, за да направя нещо все по-зрелищно„, казва той. „Исках моето изследване да бъде място, където мога да живея с изкуство. Това винаги беше моя илюзия, моя идея. И мисля, че малко по малко, това се сбъдна. Когато пристигнах тук, къщата ми беше малка и дървена“, спомня си Фустър. „Затова реших да направя нещо по въпроса. Започнах да изграждам мечтата си.“ 

Фустер се вдъхновява от идеите на великия архитект Гауди в Барселона и Бранкузи в Румъния. Той казва, че инвестира печалбата си  от продажбата на картините и  скулптури обратно в общността му, като преустройва къщите на съседите си и ги включва в Фустерландия. „Този проект не се отнася само за моята къща. Това е и за къщите на съседите ми. Съседите ми са прекрасни хора. Изглеждаше невъзможно да се направи нещо подобно в Куба. Но с течение на времето всички мечти се сбъдват.“

Покривите, стените, входовете и пейките около неговата къща,  са украсени със скулптури и мозайки от ярки цветове: русалки, риби, палми, петели и сантеристки божества, както и с идеите и героите на Кубинската Революция. Повече от 80 съседи са оставили Фустър да използва къщите си като платна. От скоро започва и създаването на цветни платна, посветени на държави от региона. Скоро гордо се появи и нашия храм Александър Невски с българската роза, посветена на кубинско-българската дружба. Тук е момента да благодарим на българската общност и българското посолство в Хавана които помогнаха това да се случи. Прочетете повече за българските следи в Куба тук.

6. СТАРА ХАВАНА

Стара Хавана е задължителна за посещение. Тура ви може да тръгне от Капитолио, покрай „рожденото място“ на дайкирито ‘Ла Флоридита’ по пешеходната улица ‘Обиспо’ до същинския стар център.

Въпреки че голяма част от фасадите на сградите са доста олющени и полуразрушени особено в долната част на Малекон до залива, в последните години се наблюдава масовата им реновация  в старинната част . Тук освен колониални сгради ще видите широкия сенчест булевард Прадо по който всяка неделя се вихри търговия с недвижими имоти, великолепният театър Гарсия Лорка и други. Напълно обновен е Стария Площад който е служил както за пазар на роби, така и за публични екзекуции. Прекрасни са и площада на Катедралата и Площада на Оръжията както и площада Сан Франциско, намиращ се срещу Морската Гара Сиера Маестра.

7. ПЕТО АВЕНЮ

Най-бляскавият и скъп булевард в Хавана е непосредствено продължение на 7-ма улица и и Малекон като започва от подречния тунел под Река Алмендарес. Пето Авеню е дълго oколо 11 км. Широкият и представителен булевард по който минават всички дипломатически ескорти е със зелен пояс по средата, палми и паметници. От двете страни са разположени повечето посолства а от 2015 година близо до 70-а улица гордо се вее и Българския флаг на новото ни посолство. Срещу него се намира и може би най-голямото посолство в света- това на Руската Федерация.

8. УЛИЦАТА КАЙЕХОН

По време на една фото обиколка творецът ме насочи  тук, за да ми покаже още нещо, което имах да откривам. Цветността е необятна. Ако разглеждаш, рисуваш с очи. Това е улицата на кубинската Афро Култура.

Callejon de Hammel  не се описва. Тя се чувства. Всичко тук е просто и все поглъщащо.

И все пак малко описание 🙂

Цялата улица е един вид народно творчество. С подръчни материали са направени столчета, маси, градинки скулптури и какво ли още не. Често има експозиции на местни художници, като повечето картини за закачени директно с щипки. Символика тук ще намерите във всичко. Във ритмите на бонгото и другите ударни инструменти са призвани духовете на orishas /божествата на Santeria, местна религия/

Тук може да си купите дискове /а и ще бъдете подканени/ с музика на местни изпълнители, да послушате афро-румба изпълнения на живо. Това място е задължителна точка за посещение на всяка моя група.

9. КРЕПОСТТА ЕЛ МОРО.

Крепостта-пазител на Хавана се намира от другия край на Хаванския залив. За да стигнете до нея, трябва да минете с кола през тунела, минаващ под залива.

От крепостта се открива чудесна гледка към Малекон, Стара Хавана и Ведадо. В съседното крепостно съоръжение Ла Кабаня може да наблюдавате всяка вечер смяната на караула и гърмеж на топовен салют. В колониалната епоха с гърмае сигнализирал че се затварят крепостните врати за всички земеделци или странници и това ги е карало бързо да се приберат на сигурно в града.

10. ХОТЕЛ НАСИОНАЛ.

Това е най-емблематичния хотел в Хавана и Куба. Официално е отворен на 30 декември 1930. Построен от американските фирми McKim, Mead & White and Purdy & Henderson Co. Хотелът е бил най-значимия за времето си в целият карибски регион. Еблематичното здание е било среща на босовете на най-големите мафиотски американо-италиански фамилии през декември 1947. Декор за“Кръстникът“ като наистина е свързан тематично с мафията и прането на парите през 30-те и 40 години на миналия век. По стените на фоaйетата висят снимки с автографи на височайши гости, сред които българофоба Чърчъл , Нилсън Рокфелер, великият Франк Синатра,  Ърнест Хемингуей, Юрий Гагарин, Уолт Дисни и други анимационни герои 🙂

Насионал де Куба е част от район, известен в ранните векове на колониалния район като Monte Vedado ( Vedado – забранено ) , тъй като на испанското правителство създава указ , забраняващ създаването на пътища към плажа в тази област. Това е причината една от залите за конференции да се казва “ Sala Vedado „. Постоянните атаки от пирати  по време на колониалната епоха, последвани от превземането на Хавана от англичаните , довели до приемането на строежа на различни укрепления , кули, батерии , включително и на укреплението Санта Клара. Останките от тази система за отбрана , две оръдия в момента са на показ в градината на хотела. От елегантното кафе в прекрасната градина в двора се открива лазурна гледка към океана и El Malecon и Атлантическия Океан.

Ако искате да отидете на плаж в Хавана, вашия единствен избор е Клуб Хавана. Прочетете повече за CLUB HABANA