Лас Тунас Куба. Град на кръстопът.

Туна на испански означава риба тон на български. Името на града обаче няма нищо общо с тази риба, а и града се намира навътре в сушата, разположен на централното шосе/carretera central/ което опасва Куба от провинция Пиняр дел Рио до Баракоа. Името Лас Тунас на този тих сто и двадесет хиляден град произлиза от местен кактус със същото име който расте в региона. Основан е през 1796 година. На града викат и балкона към Ориенте, а на близкия Баямо неговата врата.

На Лас Тунас местните викат още входа на Ориенте/Източна Куба/ Тук ще видите колониална архитектура, спокойна провинциална атмосфера и абсолютно безвремие.

Градът е малък и скромен от гледна точка на значими забележителности. Намира се в източната част на централна Куба преди Ориенте.  На Лас Тунас викат още портала на Ориенте защото от този град започва Източната част на Куба. Беден е на туристи, което пък ни дава възможността да усетим и тук абсолютната провинциална идилия на местните жители. Градът има население около 120 000 души. Забележителностите включват колониални сгради, музей, посветен на местния герой от революцията. Има няколко приятни парка, красив и спретнат център, както и уютни заведения за хранене. Престоят в тихата провинция е подходящ ако се пътува с автомобил от северна или централна Куба до Баракоа  или пък до Сантяго де Куба защото кубинските пътища след магистралата която продължава до Санкти Спиритус не са поддържани, което прави дългото пътуване леко изморително. До Лас Тунас се стига по централния път Carretera Central който опасва Куба от най-западната част до най-източната част на най-големия карибски остров. Не е препоръчително да се прави повече от една нощувка, един следобед там е напълно достатъчен, за да се разгледат местата и да си вземем дъх от дългия път. Тук може да разберете че сте в Ориенте защото повечето цени по заведенията са в песо Кубано и една вечеря може да струва около 8 долара което е значително по-евтино примерно от западна и централна Куба. Подходящи заведения с добра храна търсете около централната улица CARRETERA CENTRAL по която ще дойдете в Лас Тунас. Ще откриете няколко добри ресторанти като El Bacan, La Roca, La Bamba, La Bodeguida и други.

Забележителностите включват колониални сгради, красив и спретнат център, няколко парка и толкова.

Доста по-евтино е от Хавана да кажем. Подходящо за междинна нощувка ако обикаляте Куба.