Лас Тунас Куба. Град на кръстопът.

Туна от испански означава “риба тон”. Името на града обаче няма нищо общо с тази риба, а градът се намира навътре в сушата, разположен на централното шосе /carretera central/, което опасва Куба от провинция Пиняр дел Рио до Баракоа. Името Лас Тунас на този тих 120-хиляден град произлиза от местен кактус със същото име, който расте в региона. Основан през 1796 г., градът е наричан “Балкона към Ориенте”, а близкият Баямо – неговата “врата”.

Тук ще видите колониална архитектура, спокойна провинциална атмосфера и абсолютно безвремие. Градът е малък и скромен от гледна точка на значими забележителности. Намира се в източната част на централна Куба, преди Ориенте. Беден е на туристи, което пък ни дава възможността да усетим и тук абсолютната провинциална идилия на местните жители. Градът има население около 120 000 души. Забележителностите включват колониални сгради, музей, посветен на местния герой от Революцията. Има няколко приятни парка, красив и спретнат център, както и уютни заведения за хранене.

Престоят в тихата провинция е подходящ, ако се пътува с автомобил от северна или централна Куба до Баракоа или пък до Сантяго де Куба, защото кубинските пътища след магистралата, която продължава до Санкти Спиритус, не са поддържани, а пътуване е леко изморително. До Лас Тунас се стига по централния път Carretera Central, който опасва Куба от най-западната част до най-източната част. Не е препоръчително да се прави повече от една нощувка – един следобед там е напълно достатъчен, за да се разгледат местата и да си вземем дъх от дългия път. Тук може да разберете, че сте в Ориенте защото повечето цени по заведенията са в Песо кубано и една вечеря може да струва около 8 долара, което е значително по-евтино от Западна и Централна Куба. Подходящи заведения с добра храна търсете около централната улица CARRETERA CENTRAL, по която ще дойдете в Лас Тунас. Ще откриете няколко добри ресторанта като El Bacan, La Roca, La Bamba, La Bodeguida и други.

Доста по-евтино е от Хавана. Подходящо е за междинна нощувка, ако обикаляте Куба.